بنزین در آمریکا و کانادا ارزان تر از ایران
ونزوئلا با بنزین هر لیتر ۲۰ تومان ارزان ترین بنزین را در بین ۸۰ کشور جهان به مردم خود می دهد و کشورهای ایالات متحده امریکا، کانادا، استرالیا و… نسبت به ایران، بنزین ارزان تری( با توجه به قدرت خرید شهروندانشان) به مردم می فروشند.
مقایسه قیمت بنزین نسبت به درآمد سرانه نشان می دهد، مردم نقاط مختلف جهان چقدر قدرت خرید بنزین را دارند. اگرچه در کشورهای اروپایی و توسعه یافته، مردم برای خرید بنزین قیمت بالایی را پرداخت می کنند، اما در مقابل، این قیمت با توجه به درآمد سرانه ایشان، رقم معقولی به نظر می رسد. به عبارت دیگر، صرفا بررسی قیمت نمی تواند ملاک مناسبی برای ارزانی یا گرانی بنزین در یک نقطه باشد.
برای مثال، اگرچه قیمت هر لیتر بنزین در کشوری مثل هلند ۲٫۰۹ دلار است، اما هزار لیتر در سال برای یک هلندی، تنها ۵٫۳ درصد از سرانه وی را هزینه می کند. در مقابل، در کشوری مثل ترکیه با قیمت بنزین مشابه هلند، یعنی ۲٫۳۲ دلار برای هر لیتر مردم برای خرید همان اندازه بنزین درسال باید چیزی حدود ۲۰٫۷ درآمد خود را هزینه کنند.
ظاهرا، قیمت بنزین در زامبیا از پرتغال ارزان تر است، چراکه مردم پرتغال، بنزین را به قیمت هر لیتر ۱٫۸۹ دلار و مردم زامبیا، هر لیتر بنزین را به قیمت ۱٫۴۹ دلار خریداری می کنند. اما این قیمت ها (در مصرف میانگین یعنی سالانه هزار لیتر) به ترتیب در پرتغال حدود ۸٫۶ درآمد سرانه مردم و در زامبیا، همین میزان بنزین برابر ۹۹٫۳ درصد از درآمد سرانه یک شهروند این کشور است! حال با این مقدمه به سراغ وضعیت قیمت بنزین در ۸۰ کشور جهان می رویم.
کشورهای توسعه یافته: تناسب بهای بنزین و قدرت خرید مردم
این پژوهش حاکی از آن است که اگرچه قیمت بنزین در کشورهای توسعه یافته بالاتر از کشورهای در حال توسعه و یا عقب مانده است، اما این قیمت در واقع متناسب با در آمد سرانه آنهاست. به طوری که با وجود اختلاف بسیار زیاد در قیمت بنزین، در اکثر این کشور ها، قیمت بنزین درصد مشخصی از درآمد سرانه مردم این کشورها را به خود اختصاص داده است.
به کشورهایی مثل بلژیک، فرانسه، بریتانیا، اسپانیا، سوئیس، سوئد، ژاپن، اتریش، نروژ و… نگاه کنید. بهایی که مردم باید برای ـ حجم مشخصی از ـ بنزین بپردازند، از ۴ تا ۶ درصد درآمد سرانه آنها را به خود اختصاص داده است.
حتی در کشورهایی مثل کانادا، استرالیا یا ایالات متحده آمریکا، این حجم بین ۱٫۵ تا ۲٫۹ درصد است. یعنی در این کشورها، به رقم درآمد سرانه بالا، بنزین به ارزش خیلی کمتر از ایران نیز به فروش می رسد.
کشورهای عقب مانده: عدم تناسب قیمت بنزین و قدرت خرید مردم
دقیقا شکل عرضه بنزین در کشورهای عقب مانده بر خلاف کشورهای توسعه یافته است. به یک مثال جالب در این زمینه توجه کنید، تفاوت ارزش بنزین در دو کره، بهترین مثال برای این قسمت است.
در حالی که قیمت هر لیتر بنزین در کره جنوبی، حدودا ۰٫۶۸ دلار از کره شمالی گران تر است، با این حال، هزار لیتر بنزین سالانه(برابر کمتر از صد لیتر در ماه) تنها ۵٫۱ درصد درآمد سرانه مردم کره جنوبی است.
در همین حال، در کره شمالی مردم هر لیتر بنزین به قیمت ۰٫۷۷ دلار می خرند، یعنی اگر یک شهروند کره شمالی، ماهانه کمتر از یکصد لیتر بنزین مصرف کند، باید حدود نیمی از درآمد سرانه خود را برای خرید بنزین هزینه کند.
به همین دلیل است که در بین ده کشور اول که بنزین نسبت به درآمد سرانه آنها قیمت بالایی دارد، نام کشور های توسعه یافته به چشم نمی خورد. این ده کشور عبارتند از: زامبیا، موزامبیک، هاییتی، هند، مالدیو، کره شمالی، نیکاراگوئه، پاکستان، یمن و ویتنام.
ارزان ترین بنزین ها
بر اساس این تحقیق ، اگر قدرت خرید مردم(بر اساس درآمد سرانه) در مقایسه با قیمت هر لیتر بنزین و متوسط مصرف سالانه(برابر هزار لیتر) مورد توجه قرار بگیرد، در این صورت، ده کشور ارزان قیمت بنزین به ترتیب عبارتند از: ونزوئلا، قطر، کویت، بحرین، برنوئی، عربستان، عمان، ایالات متحده امریکا، ، لوگزامبورگ، کانادا، استرالیا، نیوزلند و الجزایر.
نکته جالب در این بین، حضور کشورهای همجوار اران در بین این ده کشور است. در واقع کشورهای دارای ذخائر نفت، می کوشند تا بنزین را به بهای کمتری به مردم کشورشان عرضه کنند.
همچنین، ونزوئلا، کشور دوست ایران که به تازگی نیز برای صدور بنزین به ایران اعلام آمادگی کرده است، در این لیست به چشم می خورد. ونزوئلا را چه از لحاظ قیمت بنزین(هر لیتر ۲۰ تومان) و هم از لحاظ درصد بهای بنزین از درآمد سرانه مردم(برابر ۰٫۱ درصد) باید ارزان ترین کشور دنیا داسنت.
علی رغم ادعای برخی رسانه ها مبنی بر گران بودن قیمت بنزین در کشورهای توسعه یافته، در کشورهایی مثل ایالات متحده امریکا، کانادا، استرالیا و…مردم به نسبت در آمد سرانه شان قیمت کمتری برا خرید بنزین می پردازند.
جایگاه ایران
اگر در آمد سرانه را طبق آمارها جهانی برای هر ایرانی ۱۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و قیمت بنزین را در هر لیتر ۴۰۰ تومان در نظر بگیریم، بنا براین، جایگاه ایران، جایگاه زیاد بدی در این جدول نیست، در واقع ایران ۵۴ کشوری است که در آن بنزین به بهای بالایی فروخته می شود و پس از آن تنها ۱۰ کشور هستند که بنزین ارزان تری به مردم خود می دهند. از این لحاظ باید خوشحال باشیم.
البته فراموش نکنید، درآمد سرانه در این جدول برای این سالانه ۱۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است و اگ در آمد شما سالانه کمتر از ان میزان است، باد به دنبال چرایی عدم توزیع صحیح ثروت در جامعه بگردید و از طرف دیگر، اگر درآمد شما سالانه نصف این میزان باشد، به تبع آن، شما سالانه سهم بیشتری برای خرید بنزین از درآمدتان پرداخت می کنید(به هر حال این یک آمار جهانی است)
از طرف دیگر، این رتبه برای بنزین لیتری ۴۰۰ تومان است و اینطور که از صحبت مسئولین بر می آید، این تازه بنزین نیمه یارانه ای است و قیمت بنزین کاملا غیر یارانه ای حدودا ۸۰۰ تومان برای هر لیتر خواهد بود.
باید توجه داشت که در کشورهای دارای ذخایر نفت، غالبا بنزین یا به قیمت و ارزش خیلی پایین به مردم عرضه می شود، در جدول کشورهای همجوار ایران که ذخایر نفتی دارند(به خصوص کشورهای حاشیه خلیج همیشه فارس) را بابید و قیمت و سهم بهای بنزین از درآمد سرانه مردم را بررسی کنید.
امیدواریم در صورت آزادسازی قیمت بنزین، یا درآمد سرانه مردم آنقدر بالا باشد، یا قیمت بنزین آنقدر پایین، که ایران اولین کشوری نباشد که هم ذخائر نفت و گاز دارد و هم قدرت خرید مردمش برای خرید بنزین، برابر کشورهای جهان سومی بدون بنزین باشد!
جداول قیمت بنزین/ درآمد سرانه/نسبت قیمت بنزین و درآمد ۸۰ کشور مورد بررسی
* تاریخ قیمت ها: سال های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ است. منابع قیمت ها در اختیار سایت است و در صورت اعلام نیاز، در اختیار علاقمندان قرار خواهد گرفت.
———————
این مطلب در سایت ریالفا منتشر شده است.
تو این شش سال وبلاگ نویسی خیلی ها بی دلیل بهم گیر دادن و توهین کردن ، شما خبر نداری کلا من ادم پر ماجرایی هستم تو این دنیا … حرفم رو تو یه خط در مورد وایمکس نوشتم … به تو یه عذر خواهی بدهکارم ولی مغرورم … میفهمی ؟
@گیلاسی
شما خوش باش، حتماً چون مغروری پس هستی LOL
همه کاربران هم خیلی راحت میتونن از روی متن کامنت بفهمن طرف چیکارست، کارمند ایرانشل یا و … مطمئناً این وبلاگ چون منافع افراد مفت خوری چون شما رو به خطر انداخته، باید خیلی اعصابت رو خرد کرده باشه!
طبق آمار شما، قیمت بنزین در ایران ۴۰۰ تومان ذکر شده ! در صورتیکه در حال حاضر مردم ۱۰۰ تومان میخرند و طبق همون آمار آمریکاییها ۷۳۴ تومان !
که با آمار خودتون دسته بندی غلطه و ایران ارزانتره !
که البته رقم ها چرت و پرته چون قیمت در آمریکا در حال حاضر بالای لیتری ۲۰۰۰ تومان هست و چطور میشه که قیمت تحویلی فوب خلیج فارس در حال حاضر بالای ۴۵۰ تومان هست و اونوقت کشورهای حاشیه خلیج فارس پایین تر عرضه میکنن ! شاید آمار اونا رو با یارانه حساب کردن و لی آمار ما رو بدون یارانه (مثل عربستان و یا حتی ونزوئلا) !
در مورد قدرت خرید (GDP) باید گفت یه رقم اسمی هست و یک رسمی
حجم اقتصاد ایران طبق آمار اسمی ۸۰۰ میلیارد دلاره.
تولید ناخالص داخلی
(برابری قدرت خرید):
آمریکا ۱۴۲۵۶ میلیارد دلار (۲۰۰۹)
ایران ۸۵۹ میلیارد دلار (۲۰۱۰) / سرانه ۱۱ هزار دلار
اقتصاد آمریکا بیش از ۱۶٫۵ برابر اقتصاد ایران هست.
که اگر آمار هر دو متعلق به یکسال بود (و پیش بینی نبود) این نسبت ۱۷ برابر بود.
طبق آمار واقعی
حجم اقتصاد ایران ۳۵۹ میلیارد دلاره
و سرانه هر نفر ۴٫۷ هزار دلار (ماهانه ۳۸۴ هزار تومان ناخالص)
ولی سرانه آمریکاییها ۴۶ هزار دلاره (ماهانه ۳ میلیون و ۸۶۵ هزار تومان ناخالص)
یعنی حداقل ده برابر !
http://en.wikipedia.org/wiki/United_state_of_america
http://en.wikipedia.org/wiki/Iran
پس اگر دولت به نسبت سرانه هر فرد هم که بخواد نفت رو بفروشه
در حال حاضر نفت رو مفت داره خرج میکنه.
***
در ضمن مردم علاوه بر خرید بنزین در اون کشورها به قیمت واقعی تر
مالیات واقعی هم میپردازند !
کل مالیات مصوب ایران ۲۰ میلیارد دلاره که همیشه بدلیل شفاف نبودن اقتصاد نصفش محقق میشه
ولی در کشوری مثل آلمان که جمعیتی مثل ما داره، مردم ۲۰۰ میلیارد دلار مالیات محقق شده میدن.
آمار قیمت بنزین از دانشنامه ویکی پدیا انگلیسی اخذ شده است. هم قیمت بنزین در ایران و هم قیمت بنزین در ایالات متحده از یک منبع اخذ شده است.
در ابتدای متن هم اشاره شده است که قیمت صرفا مورد بررسی قرار نگرفته و درصد سهم بنزین از درآمد سرانه)ppp( مورد ارزیابی قرار گرفته است. ظاهرا شما بین جی دی پی و پی پی پی دچار سو تفاهم شدید!!
دوست گرامی، تند نرو وایستا با هم بریم !
تو ویکی پدیا گفته که قیمت بنزین در ایران ۴۰۰ تومنه و تو بر اساس اون جدول زدی !
در صورتی که تو ۱۰۰ تومن میخری !
قیمت فوب خلیج فارس رو هم نزده که بالای ۴۵۰ تومنه !
چرا خودت رو گول میزنی !
دوست گرامی من نمیدونم کدوم بیسوادی این مقاله رو نوشته ولی با پیگیری که کردم مرجعش به تابناک رسید !
بله دوست گرامی جنابعالی به PPP اشاره کردی در صورتیکه باید به GDP اشاره میکردی
یه نگاه به مرجع مورد اشاره خودت بنداز، متوجه خطات میشی:
http://en.wikipedia.org/wiki/Iran
برای درآمد سرانه دو فرمول وجود دارد و GDP هم دو وجه اسمی و رسمی دارد.
که در گزارش برای آمریکا GDP و PPP یکسان ذکر شده ولی ایران نه.
در سال ۸۷ قیمت هر لیتر بنزین در امریکا یک دلار و پنج سنت بوده !
چطور زدی ۷۰۰ تومن !
http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100940429481
بهای هر لیتر بنزین در بازار خلیج فارس یکسال پیش حدود ۴۹۶ تومان بوده !
چطوری تو کشورهای حوزه خلیج فارس زیر ۲۰۰ تومنه !
نکنه اونها هم یارانه میدن ؟!
http://www.aftab.ir/news/2009/sep/03/c2c1251993782_economy_marketing_business_oil_petrol.php
قیمت هر گالن (۳٫۷ لیتر) بنزین درآمریکا همین امسال ۳ دلار بوده
http://www.farsnews.net/newstext.php?nn=8902200373
و قیمت هر گالن بنزین آزاد در ایران نصف همین میشه و اگر با سوبسید حساب کنیم تقریبا یک دهم قیمت میشه.
قیمت فوب خلیج فارس لیتری ۷۰۰ تا ۸۰۰ تومن. (در ایران ۱۰۰ تومن!)
قیمت هر لیتر بنزین در ترکیه هم اکنون حدود ۲۲۰۰ تومان.
http://www.jahannews.com/vdcb98b85rhbfwp.uiur.html
همونطور که گفتن:
مردم علاوه بر خرید بنزین در اون کشورها به قیمت واقعی تر
مالیات واقعی هم میپردازند !
کل مالیات مصوب ایران ۲۰ میلیارد دلاره که همیشه بدلیل شفاف نبودن اقتصاد نصفش محقق میشه
ولی در کشوری مثل آلمان که جمعیتی مثل ما داره، مردم ۲۰۰ میلیارد دلار مالیات محقق شده میدن.
در مورد قیمت ماشین هم به شرکت بنز اشاره میکنم،
این قیمت بنز کلاس C در آمریکاست که از ۳۴ میلیون تومان شروع میشه
http://www.mbusa.com/mercedes/vehicles/class/class-C
کلاسهای دیگه هم هستن که از بالای ۱۰۰ میلیون تومان شروع میشن.
در مورد قدرت خرید هم
باید گفت نرخ برابری اقتصاد آمریکا با ما طبق آمار بین المللی بیش از ۱۵ برابره.
شما ایرانیها حقتون همون لیتری ۲۰۰۰۰ ریال است و ۶۰ لیتر در ماه………خدا بیامرزه …..رو
در مجموع خواندن مقاله ها و نظرات
باعرض شرمندگی خدمت نویسنده مقاله
فکر کنم بد جوری گاف دادی
هرکسی می تونه با استفده از یک منبع غیز اقتصاذی و الته منع باز (هر کی بخواد می تونه تو ویکیپدیا مطلب بزاره) یه مقله کاملا غلت بنویسه
در ضمن برای بدست اوردن سرانه در امد هر ایرانی نمی گیم برید سراغ سایت بانک مرکزی
برید سراغ سایت بانک جهانی تا حساب کار دستتون بیاد
مطالب شما در مورد درامد سرانه برای رویایی شبانه خوبه
خدابخواد روز به انجا خواهیم رسید
البته متذکر می شم که تو ویکی پدیا اگر یک نفر مطلب غلط(یا به قول شما غلت) بگذاره، توسط سایر اعضا حذف میشه و احتمالش خیلی کمه که مطلبی با این موضوع در صورت غلط بودن اطلاعات، حذف و اصلاح نشه.
اما در مورد درآمد سرانه، لینک بانک جهانی رو لطف کنید بگذارید، تا دوستان هم مراجعه کنند و گاف نویسنده را بیش از پیش کشف کنند!
حتما خوشحال خواهم شد اگر اشتباهاتم رو بهم بگید، اما دوست عزیز، یکبار دیگه به ویکی پدیا سر بزن و اطلاعاتت رو اصلاح کن!
منتظر لینک درآمد سرانه هم هستم..
آمار شما کاملا دست کاری شده و مغرضانه است حتی از آمار کاملا اشتباه درصد از درآمد سرانه یک شهروند بگذریم باید گفت در ایران شما تقریبا ۱۰۰۰ لیتر را (۷۲۰)لیتر آن را ۱۰۰ تومان می خرید نه ۴۰۰ تومان و شما قیمت ۸۲۲۰۰ تومان را ۴۰۰۰۰۰ تومان حساب کردی یعنی ۳ برابر
بهتر است آدم صادق باشد
علی آقا انگار موختو شستشو دادن واقعا” الان که قیمت بنزین ۷۰۰ تومان هستش چه جوری میگی ۱۰۰ تومان؟!!!!
جسارتا این دوستمون که میگه بنزین ۱۰۰ تومنه مطمئنه تو شهر زندگی میکنه یا اصلا تو ایران . البته جیره خورا از این قائده جدا هستند
بیسواد در آمربکا واحد لیتر ندارن و میگن گالون و هر گالنی برابر با ۳٫۹ لیتر یا تقریبا ۴ لیتر هست!!! حالا ۲۰۰۰ هزارتومن رو تقسیم بر ۴ کن و ببین لیتری چند میشه
با سلام کاش نفت نداشتیم،اینقدر منت به سرمون نمیذاشتن،که داریم همه چیز رو ارزون میدیم،تکلیف خودمون رو میدونستیم.
عزیزی که میگی آلمان مالیات اینقدره،از همه اگه مالیات به درستی گرفته بشه به حق خوب خوبه.ولی خودتم میدونی که خیلی ها (…)باهزار ترفند از دادن مالیات فرار میکنن آب هم از آب تکان نمیخوره.
در ضمن خوش انصاف میدونی ایران جزو ۵ کشوری که تقریبا تمام منابع (بهترینش )رو داراست واز نظر آب و هوا در یک زمان ۴ فصل رو داره ازنظر منابع گردش گری جزو معدود کشورهاس وغنتی ترین اونها
میدونی ما هم بخدا کشورمون رو دوست داریم من بخاطرش جنگیدم وتو کجا بودی زمانی که ۲۲ بهمن ۵۷ اسلحه برنو تودستامون یخ میزد نفت برای گرم شدن نبود چون اعتصاب بود.
(امام گفت از انقلابتون دفاع کنین)
{در ضمن بنده وضعم الحمدالله خوبه و از هیچ مزایایی هم استفاده نکردم چون برای کشورم و مردمم واسلام بوده و از دروغ وریا هم متنفرم خواهی قبول کن خواه نه اجباری نیست}
من بچشم خود دیده ام آنچه بعضی ها ندیدن بگذار بگریم چون ابر در بهاران
علی یارتان حق نگهدارتان
خیله جالبه که طولی نکشید که صحت مقاله امیر خان برای اشخاصی چون علی روشن شد.به امید روزی که بیهوده از شرایت بد داخل ایران حمایت نکنیم.
کلا خیلی چیزا مفته تو ایران 🙂
شما یه کم دیگه سینه بزن زیر این علم، درس میشه همه چی
ببین، با این چیزا برای اون عده که نمیخوان فک کنن و فقط میخوان زیر یه علمی سینه بزنن هیچی روشن نمیشه، هیچی!
و تا این طرز رفتار و فکر نکردن حاکم باشه وضع هر روز بدتر خواهد شد
فقط با این شرایط بی کار شدن و گرونی فقط یک راه برای من باقی مانده خرئج از کشور و مهاجرت به افغانستان. یا شاید هم خودمو برسونم گینه نو لا اقل یک سرپناهی میدن با ادم پشه مالاریا هم نیشت بزنه بمیری از این شرایط زندگی در ایران بهتره.
من بیکارم خونه ندارم ماشین ندارم و در خونه اجاره ایی پدر زندگی میکنم سنم هم ۳۰ سال هست مهندس کامپیوتر حتی دیگه نمیشه یک ماشین گرفت و روش کار کرد با این شرایط گرونی بنزین و بدبختی جای تعجب نیست دیه کشور جهان سومی و د…. ایران هست دیگه ما بریم ببینیم چطور میتونیم پناهندگی کشورهای دیگه رو بگیریم.
ایران دیگه جایی برای زندگی نیست