بایگانی

بایگانی دسامبر

تعطیلات در ۲۱۰ نقطه از جهان و ایران

29 دسامبر 2010 ۴ دیدگاه

با توجه به اظهارات عمده کارشناسان و مسئولان کشور، همچنین با در نظر گرفتن محاسبات حسابداری، با رویکردی میانه، می توان گفت هر روز تعطیلی کشور خسارتی بالغ بر ۱۶۳۱ میلیارد تومان بر اقتصاد کشور تحمیل می کند.

ch-t-7-10-89-8

در حالی که عمده کشورهای جهان بین ۹تا۱۱ روز از سال را در تعطیلات به سر می برند، در تقویم رسمی کشورمان ایران، هر سال ۲۵ روز تعطیل رسمی (شامل ۱۵ روز مناسبت‌های مذهبی و ۱۰ روز مناسبت‌های ملی) وجود دارد. به این رقم حدود ۵۲ روز جمعه را اضافه کنید.بدین ترتیب با احتساب روزهای پنج‌شنبه و مرخصی استحقاقی کارمندان و کارگران، کار و تولید و خدمت‌رسانی تقریبا در ۱۵۰ روز از سال متوقف می‌شود!

حالا با این همه تعطیلات در کشور، تعطیلات منطقه و بین تعطیلات و… نیز در کشورمان ایران همه ساله ادامه دارد و در این بین فرصت های بیشماری از دست می رود.

تعطیلات به دلیل شرایط بحرانی جوی(نظیر بارش برف سنگین، بحران سرما و نبود سوخت کافی، آلودگی هوا و..) اجتناب ناپذیر است. جغرافیای کشوری چون ایران که در بین نقاط جهان منحصر به فرد است و سه اقلیم کوهستانی، بیابانی و جلگه ای را از منظر زمین شناسی در خود جای داده است، به اضافه نحوه توزیع جمعیت در برخی شهرهای آن، از جمله تهران، چنین تعطیلات ناگهانی را اجتناب ناپذیر کرده است.

به هر تقدیر، کشور ما با سالانه بیش از ۳۳۱ میلیون دلار تولید ناخلص در بین ۱۸۵ نقطه از جهان رتبه ۲۶ را به خود اختصاص داده است. این رتبه با وجود این تعطیلات ملی، مذهبی و منطقه ای و ناگهانی به دست آمده است، شاید با نگاهی مجدد به وضعیت تعطیلات، رتبه ما در جهان کمی تغییر کند، فراموش نکنیم سرزمینمان صاحب ذخائر عظیم انرژی، نیروی کار جوان، جغرافیای منحصر به فرد، موقعیت استراتژیک خاص و درخورد توجه، جذابیت ها و استعدادهای بالقوه گردشگری است و شاید شان و رتبه ایران در جهان، چیزی بهتر از موقعیت فعلی باشد.

روزنامه آرمان در پرونده روز امروز خود، به بررسی تعداد روزهای تعطیلی در سال، در بیش از ۲۱۰ نقطه از جهان پرداخته است.

*خسارت تعطیلات به کشور

در حالی که کشورمان ایران دارای بیشترین تعطیلات رسمی در جهان به شمار می رود، همه ساله تعطیلات ناگهانی و منطقه ای به دلایل شرایط جوی و… نیز به تعطیلات رسمی کشور اضافه می شود. موضوع زمانی شکل بغرنجی پیدا می کند که این تعطیلات منطقه ای در ابرشهر تهران واقع شود.

اظهار نظر در مورد خسارت اقتصادی ناشی از تعطیلات بر کشور کار آسانی نیست. بنا بر اظهار نظر حیدرپور، نماینده مجلس هشتم و عضو کمیسیون امنیت ملی هر روز تعطیلی به کشور ۲ هزار میلیارد تومان خسارت وارد می کند.

از سوی دیگر، محاسبه زیان حاصل از افزایش تعطیلات در عرصه های اقتصادی برمبنای روش های مرسوم حسابداری کار آسانی نیست و البته در این زمینه نیز ارقام مختلفی بیان شده است ولی معمول ترین روش تقسیم میزان تولید ناخالص کشور به ایام کاری رسمی است که از این طریق می توان گفت در سال جاری میزان هزینه تحمیلی هر روز تعطیلات اضافه به کشور معادل ۱۲۶۲ میلیارد تومان خواهد بود.

با توجه به اینکه در ایران اکثر وزارت خانه ها، مراکز مهم مالی، ادارات دولتی و … در پایتخت مستقر شدند، سهم تهران در تولید ناخالص ملی، همچنین تعیین وضعیت اقتصادی کشور انکار ناپذیر است. چندی پیش محمدرضا تابش، نماینده اردکان در مجلس شورای اسلامی، هر روز تعطیلی ابر شهر تهران را برابر با ۳۵۰ میلیارد تومان خسارت برآورد کرده بود.

با توجه به اظهارات عمده کارشناسان و مسئولان کشور، همچنین با در نظر گرفتن محاسبات حسابداری، با رویکردی میانه، می توان گفت هر روز تعطیلی کشور خسارتی بالغ بر ۱۶۳۱ میلیارد تومان بر اقتصاد کشور تحمیل می کند.

محاسبه هزینه تعطیلات به اقتصاد کشور(برای دیدن تصاویر در اندازه واقعی روی آنها کلیک کنید.)

* تعطیلات در جهان

بررسی تعطیلات سالانه در نقاط مختلف جهان نشان می دهد که هم تعطیلات زیاد(بالاتر از ۱۸ روز) و هم تعطیلات کم(کمتر از ۶ روز) سهم بسیار کمی در تقویم سالانه کشورهای جهان را به خود اختصاص داده است. اکثر کشورهای پیشرفته جهان ترجیح می دهند راهی میانه را انتخاب کنند. ۱۰ قدرت اقتصادی برتر جهان یعنی: ایالات متحده آمریکا، ژاپن، چین، آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا، برزیل، اسپانیا و کانادا به ترتیب: ۱۰، ۱۵، ۷، ۹، ۱۲،۸،۱۳، ۱۰،۹ و ۱۱ روز تعطیلات رسمی در تقویم خود دارند. عام ترین تعطیلات در تقویم های رسمی ۱۱ روزه و ۹ روزه است که روی هم حدود ۲۶ درصد کشورهای جهان را به خود اختصاص می دهند. در زیر کشورهای جهان را بر اساس تعداد روزهای تعطیل رسمی در تقویم سالانه مشاهده می کنید:

۲۵روز: در این گروه تنها ایران قرار دارد.

۲۴روز: سریلانکا در جنوب شرق آسیا.

۲۰روز: نپال در شمال آسیا.

۱۹روز: پورتوریکو و لبنان.

۱۸روز: سن مارینو، جزایر ویرجین(ایالات متحده امریکا) و کلمبیا.

۱۷روز: جزایر فارو و کامبوج.

۱۵روز: بورکینا فاسو، تانزانیا، آنگولا، هائیتی، فنلاند، ژاپن، لیختن اشتاین، سنت مارتین و اسلواکی.

۱۴روز: بلغارستان، کامرون، شیلی، کرواسی، جزایرگوادلوپ، موریس، جزیره مالت، آنتیل هلند، جزایرماریانا، پرتغال، سنگال، سوریه، توگو، توباگو، اروگوئه، آندورا و قبرس.

۱۳روز: چک، کره شمالی، دانمارک، اکوادور، اریتره، پلینزی فرانسه، یونان، ایسلند، اندونزی، ایتالیا، لتونی، لیبریا، لیتوانی، مالاوی، مارتینیک، مراکش، مکزیک، نیو کالدونیا، نروژ، ساموآ، سیشل، سوئد، اوگاندا، وانواتو و اتریش.

۱۲روز: بلاروس، بلژیک، دومینیکن، فرانسه، گویان فرانسه، مجارستان، کنیا، عراق، لائو، لوکزامبورگ، مالدیو، جزایرمارشال، موناکو، مونتسرات، نیجر، نیجریه، پاناما، پرو، لهستان، سنت وینسنت ، آفریقای جنوبی، تونس، ترکمنستان، تووالو، والیس و فوتونا و آرژانتین.

۱۱روز: آذربایجان، بنگلادش، باربادوس، بلیز، بوسنی ، بوروندی، کانادا، کیپ ورد، گینه استوایی، استونی، گرینلند، گرنادا، گواتمالا، هندوراس، کیریباتی، لسوتو، مقدونیه، مالزی، مالی، نیکاراگوئه، پاراگوئه، کره جنوبی، فیلیپین، سنت کیتس، اسلوونی، زامبیا، سوازیلند و تایلند.

۱۰روز: تاجیکستان، سنگاپور، امریکا، ازبکستان، یمن، آلبانی، ساموآ، باهاما، برمودا، بوتسوانا، برزیل، مصر، گابن، غنا، گوام، گینه، ایرلند، قرقیزستان، لیبی، هلند، نیوزیلند، پاکستان و پالائو.

۹روز: موزامبیک، نامیبیا، نیوئه، گینه پاپوآ، سیرالئون، سومالی، اسپانیا، سودان، سورینام، تایوان ، تونگا، اوکراین، استرالیا، جزایرویرجین(بریتانیا)، جزایرکیمن، چاد، جزایرکوک، دومینیکا، آلمان، گرنزی، گینه بیسائو، گویان، جزیره مای، جامائیکا، قزاقستان، ماداگاسکار، موریتانی و مایوت.

۸روز: افغانستان، باربودا، ارمنستان، آروبا، بحرین، بولیوی، برونئی، جیبوتی، کویت، مونته نگرو، میانمار، پیتکارین، سائو تومه و بریتانیا.

۷روز: الجزایر، چین، کنگو، کوبا، السالوادور، جزایرفالکلند، اردن، مغولستان، عمان، روسیه، سنت لوسیا، جزایرسلیمان، توکلائو وامارات متحده عربی.

۶روز: آفریقای مرکزی، اتیوپی، فیجی، رومانی، صربستان، ویتنام، زیمبابوه و نائورو.

۵روز: قطر

۴روز: سوییس

۳روز: عربستان، گامیبیا و هندوستان.

۲روز: رواندا و بوتان.

۱روز: کومور در جنوب شرقی قاره آفریقا.

۸ کشور با کمترین تعطیلات

کومور: در جنوب شرقی آفریقا تنها یک روز تعطیلی رسمی دارد و آن روز استقلال است.

بوتان: در جنوب آسیا دو روز تعطیلات رسمی در تقویم خود دارد؛ ۸ اگوست روز استقلال و ۱۷ دسامبر روز ملی.

رواندا: در مرکز افریقا قرار دارد، در این کشور روزهای: اول ژوئیه روز استقلال و چهارم ژوئیه روز آزادی به طور رسمی تعطیل است.

عربستان: در جنوب غرب آسیا قرار دارد. در این کشور دو عید قربان و فطر، همچنین ۲۳ سپتامبر روز ملی به طور رسمی تعطیل است.

گامبیا: در غرب افریقا قرار دارد و سه روز در آن تعطیل رسمی است. روزهای: ۱۸ فوریه روز استقلال، ۲۴آوریل روز جمهوری و ۱۵ اوت ۱۵ فرض مریم مقدس.

هند: در جنوب قاره آسیا قرار دارد. در این کشور ۲اکتبر، روز تولد ماهاتما گاندی، ۲۶ ژانویه روز جمهوری و ۱۵ اوت، روز استقلال به طور عمومی تعطیل است.

سوئیس: کشور کوچکی در اروپای غربی که صاحب عظیم ترین خدمات بانکی در جهان است. در این کشور چهار روز به طور رسمی تعطیل است. روزهای: اول ژانویه، سال نو، ۱۳مه عروج مسیح، اول اوت، روز ملی و ۲۵ دسامبر، کریسمس.

قطر: کشور کوچک عربی در جنوب خلیج فارس. در این کشور ۵ روز در سال به طور رسمی تعطیل است. این تعطیلات عبارت است از: ۳ سپتامبر، ۱۸ نوامبر روز ملی، ۷دسامبر برابر با اولین روز سال نوی اسلامی و اعیاد اسلامی فطر و قربان.

۸ کشور با بیشترین تعطیلات

ایران: کشورمان ایران با ۲۵ روز تعطیلات عمومی در سال، صاحب رتبه اول در جهان است.

سریلانکا: همسایه هندوستان با ۲۴ روز تعطیلات رسمی، دومین کشور پر تعطیلات در دنیا به شمار می رود. تعطیلات این کشور مخلوطی است از مناسبت های ملی، مسیحی، اسلامی و مذاهب شرق آسیا.نظیر شب بزرگداشت خداوند شیوا، عید فطر، روز کریسمس، روز کارگر و…

نپال: همسایه شمالی هندوستان نیز از همسایه جنوبی عقب نمانده و با ۲۰ روز تعطیلات رسمی صاحب رتبه سوم تعطیلات در جهان است. نظیر سریلانکا، شب خداوند شیوا و مناسبت هایی از این دست به همراه روزهای ملی ۲۰ روز تعطیلات در این کشور را تشکیل میدهد.

پورتوریکو: حدودا در آمریکای مرکزی قرار دارد و با ۱۹ روز تعطیلات در جهان صاحب مقام است! در این کشور برای کریسمس عملا سه روز تعطیل است و روز کارگر و مناسبت های ملی و.. تعطیلات آن را تشکیل میدهد.

لبنان: این کشور در غرب خاورمیانه، علاوه بر تعطیلات ملی، تعطیلات مسیحی و اسلامی، تعطیلات خاص مذهب تشیع را نیز در تقویم خود جای داده و به همین سبب، سالانه ۱۹ روز در لبنان تعطیل است.

سن مارینو: این کشور کوچک در نزدیکی ایتالیا، با ۱۸ روز تعطیلی، صاحب بیشترین تعطیلات در اروپاست. البته این یکی از آن کشورهای تازه تاسیس جهان نیست. قانون اساسی سن مارینو که در ۱۶۰۰ میلادی تدوین شده است و هنوز نیز به اجرا در می آید، قدیمی ترین قانون اساسی جهان به شمار می رود. تعطیلات در این کشور مخلوطی است از مناسبت های ملی، مسیحی و خاص کارگری و صنفی.

جزایر ویرجین امریکا: دقیقا دو برابر جزایر ویرجین بریتانیا در جزایر ویرجین امریکا تعطیلات وجود دارد. تعطیلات ملی، مذهبی، همچنین برخی روزهای خاص با گرایش عامیانه نظیر روز دعا برای طوفان ۱۸ روز از ۳۶۵ روز سال را در این منطقه از جهان تعطیل کرده است.

کلمبیا: شمال غربی ترین کشور امریکای جنوبی است. همسایه ونزوئلا با ۱۸ روز تعطیلات از صاحبان رتبه در قاره امریکا به شمار می رود. ۱۸ روز تعطیلی عمومی کلمبیا را به ترتیب: مناسبت های مذهبی، ملی و صنفی-کارگری تشکیل میدهند.

منابع و توضیحات

* اطلاعات اقتصادی این صفحه از بخش اسناد و اطلاعات بانک جهانی به آدرس: www.worldbank.org اخذ شده است.

* تمامی اطلاعات مربوط به تعطیلات، موجود در این صفحات، از سایت های «هالی دی یر» به آدرس: www.holidayyear.com، «تایم اند دیت» به آدرس: www.timeanddate.com و صفحات جنرال کشورها در سایت «ویکی پدیا» به آدرس: www. wikipedia.orgاخذ شده است. از آنجا که برخی از مناسبت ها و تقویم ها به صورت منطقه ای در جهان به ثبت رسیدند، درصدی از خطا در این آمارها متصور است. برای مثال، تعطیلات در ایران در سایت هالی دی یر بسیار کمتر از تعداد واقعی(۱۳روز) ثبت شده است، در همین حال این تعطیلات در سایت ویکی پدیا به صورت دقیق ثبت شدند، که طبیعتا آمار ویکی پدیا در اینجا مورد استناد قرار گرفته است. البته در سایر نقاط دنیا که از تقویم میلادی استفاده می کنند، آمارها تقریبا ۱۰۰ درصد میتواند مورد استناد قرار گیرد.

——————–

این مطلب در صفحه نخست روزنامه آرمان مورخ چهارشنبه ۸ دی ۱۳۸۹ متتشر شد.

پس از آزادی

26 دسامبر 2010 ۳ دیدگاه

سلام.

فک کردم بهترین چیز بعد از این مدت غیبت همین باش، یعنی سلام دادن 😀

امیدوارم حالتون خوب باشه، من  هم خوبم.

بعد از بازدداشتم دوستان زیادی لطف کردند و نگرانم بودن، که جا داره از تک تکشون تشکر کنم. الان خیلی خوشحالم و خدا رو شکر می کنم که آزاد هستم.

شایدم لازم بود، که قدر کسایی که دوسم دارن، اسمون بالای سرمو،  رفتن تو خیابونا و قدم زدن و… همه چیزای خوبی که داشتم و از خوبی هاشون بی خبر بودمو بدونم.

مشکل سایت

اما سایتم حدودا یک هفته، دقیقا هم زمان با آزادیم از دسترس خارج شده بود، چندتا از دوستان و رفقا می پرسیدن که سایت  هک شده، از طرف جای خاصی اینطور شده و… که باید بگم خیر، موضوع اصلا چنین شکلی نداشت.

موضوع اینه که من این سایت رو به طور شخصی دارم، یعنی هاستش رو از شرکت یکی از دوستانم که ظاهرن اسمش بی پروا ست اجاره کردم، متاسفانه  ظاهرا درست همزمان با آزادی من(وقتی من بعد از آزادی به یه سفر دو-سه روزه رفته بودم) پهنای باند سایت تموم شده و شرکت مورد نظر هم به طور اوتوماتیک اون رو برداشته، تو این هفته هم کمی درگیری داشتم و واریز کردن پول کمی طول کشید، هر چند چندین بار تماس گرفتم و خواهش کردم  چون من باهاشون قرارداد دارم و اونها سرویس دهنده من هستند و قاعدتا مشتریشون هستم سایت رو برگردونن.

اما قبول نکردن و موضوع رو به واریز کردن ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومن موکول کردند، ما هم روز ۵ شنبه واریز کردیم و نهایتا روز شنبه سایت دوباره برگشت.

البته از این بابت خیلی دلگیر شدم و به شرکتم گفتم که خب؛ من مشتریشون هستم و باید تو همچین مواقعی مشکل رو رفع کنن، بالاخره من که فرار نمی کنم، پولو بر می گردونم، اما گفتن الا و بلا، باید ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومن رو بدی تا سایتو برگردونیم.

البته نمیدونم بقیه جاها چطوریه، اینا هم خب، حساب کتاب خودشونو دارن دیگه!!! چه میشه کرد؟

بر این اساس، از  دوستان بابت این غیبت سایتی هم عذر خواهی می کنم.

و اما تصمیم کبری :D


سایت ریالفا رو که خاطرتون هست، خودم راه اندازیش کرده بودم. دوباره دارم بروزش می کنم.

معرفت داشته باشید خبراشو تو روزنامه کار کنید 😀

خب لینکشو بزارید تو وبلاگاتون، به رفقاتون معرفی کنید، تعریف از خود نباشه خیلی سایته خوبیه 😀 (تعریف شد دیگه)

سعی می کنم بیشتر به موضوعات بازار بپردازم.

دوستان لطف کنن، کامنت های  غیر قانونی نزارن، اینجانب از انتشارش معذورم.

خدا ایشالله مشکل همه اسیرا رو حل و خیلی زود آزاد کنه، واسه همه کسایی که تو بازداشت هستن دعا کنید.

باقی هم بقای عمرتون

قیمت بنزین در ۱۷۴ نقطه از جهان

7 دسامبر 2010 ۱۶ دیدگاه

مقایسه قدرت اقتصادی مردم کشورهای جهان با نرخ سوخت

0916-1_344_250


* سرانهGDP ایالات متحده ۱۰ برابر ایران و قیمت بنزین آن تنها دو برابر ایران است!

* بررسی نوسان قیمت بنزین در جمهوری اسلامی ایران و چهار دولت

* ونزوئلا ارزان قیمت ترین بنزین جهان را به ارزش هر لیتر ۲ سنت(۲۰تومان) به مردم می فروشد.

*عربستان سعودی، کانادا، امارات، قطر و سایر کشورهای نفت خیز جهان بنزین را به کمترین قیمت به مردم کشور خود عرضه می کنند

ایران در آستانه اجرای طرح هدفمندی یارانه ها، جراحی بزرگ اقتصادی قرار دارد. طرحی که به ازعان کارشناسان مهم ترین طرح دهه های اخیر به شمار می رود و همه به حواشی و تبعات آن اشاره دارند.

یکی از مهمترین محور های این طرح، اصلاح قیمت حامل های انرژی و به بیانی دیگر، آزاد سازی قیمت حامل های انرژیست. شاید بارز ترین مصداق حامل های انرژی و عامیانه ترین آنها «بنزین» باشد.

مردم با بنزین سر وکار دارند و به همین لحاظ، هرگونه تغییر قیمت این فراورده نفتی با حساسیت بالایی از سوی مردم دنبال می شود، در سال های گذشته، اجرای طرح سهمیه بندی بنزین تبعات زیادی در پی داشت؛ چه آنکه خود محمود احمدی نژاد نیز پس از اجرای این طرح، بارها به خطیر بودن ورود به بحث سوخت و تبعات ناشی از آن ازعان کرده است.

اگرچه اصلاح قیمت حامل های انرژی منطقی به نظر می رسد، اما مخالفان نیز ادله خاص خود را دارند. با توجه به اینکه پیش از این اعلام می شد قیمت بنزین به قیمت جهانی توسط دولت خریداری و با یارانه به مردم عرضه می شود، این مهم مطرح می شود که به شکر خدا و از قول مسئولان، پس از تحریم بنزین توسط کشورهای متخاصم غربی، ما در تولید بنزین خودکفا شده ایم، پس دیگر چرا مبنای قیمت گذاری بنزین باید «فوب خلیج فارس» باشد؛ مگر نه اینکه بنزین در داخل تولید می شود؟

وانگهی، ایران از اصلی ترین دارندگان منابع نفت و گاز است و چنانکه در همین صفحه در قسمت «دارندگان نفت» مشاهده می کنید، اغلب کشورهای دارا ذخایز نفت، بنزین را به بهای پایینی به مردم خود عرضه می کنند.

نمودار قیمت خرده فروشی بنزین در 174 کشور جهان(برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید)

نمودار قیمت خرده فروشی بنزین در ۱۷۴ کشور جهان(برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید)

باید پذیرفت در شرایط فعلی، اصولا راهی جز آزادسازی قیمت بنزین برای دولت وجود ندارد اما در این میان، تحلیل های عجیب و غریب برخی رسانه های حامی دولت و به رخ کشیدن قیمت بنزین در کشورهای خارجی، نه تنها نتوانسه افکار عمومی را برای این طرح آنطور که شایسته است آماده کند، بلکه تناقضاتی را هم در ذهن مخاطب ایجاد می کند.

برای مثال مقایسه قیمت بنزین در ایران با کشورهایی چون ترکیه یا هلند اصولا نمی تواند منطقی باشد. از یک سوی در آمد سرانه، قدرت خرید و توزیع ثروت در این سه کشور کاملا متفاوت است و از سوی دیگر، کشورهایی چون هلند یا ترکیه، چون ایران دارای ذخائر نفت و گاز نیستند.

توجه کنید که برای مثال، سرانه تولید ناخالص داخلی در کشوری چون ایالات متحده امریکا ۴۵٫۹ هزار دلار است، در این کشور قیمت بنزین برای هر لیتر در آمار مورد استناد این گزارش ۵۶ سنت ذکر شده است. به عبارتی سرانه تولید ناخالص داخلی امریکا حدودا ۱۰ برابر کشور ماست و از سوی دیگر قیمت بنزین در آن کشور(برابر۵۶سنت) حدودا دو برابر قیمت بنزین در ایران(متوسط قیمت بنزین در ایران بین ۱۰سنت دولتی و ۴۰سنت ازاد برابر ۲۵ سنت) است! بر این اساس می توان گفت قیمت بنزین در کشورها امری نسبی است و مقایسه ساده و سطحی قیمت ها کمی خنده دار به نظر می رسد.

در این صفحه کوشیده ایم به بررسی قیمت خرده فروشی بنزین در سطح جهان و مقایسه آن با ویژگی های کشورهای مزبور، نظیر سرانه تولید ناخالص داخلی و برخورداری از ذخائر نفت بپردازیم.

سرانه تولید ناخالص

نقشه جهان بر اساس سرانه تولید ناخالص داخلی. صندوق بین المللی پول-2009(برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی عکس کلیک کنید)

نقشه جهان بر اساس سرانه تولید ناخالص داخلی. صندوق بین المللی پول-۲۰۰۹(برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی عکس کلیک کنید)

در این تصویر، شما سرانه تولید ناخالص داخلی(GDP) را مشاهده می کنید. تولید ناخالص داخلی یا GDP یکی از مقیاس‌های اندازه گیری اقتصاد است. این مقیاس در برگیرنده ارزش مجموع کالاها و خدماتی است که طی یک سال، در یک کشور تولید می‌شود. سرانه تولید ناخالص داخلی از تقسیم GDP به جمعیت کشور بدست می آید.

در واقع این می تواند مقیاس مناسبی برای سنجش توان اقتصادی مردم کشورهای جهان باشد. البته معیار مناسب تر می تواند درآمد سرانه مردم یک کشور باشد اما به دلیل عدم شفافیت اطلاعات در تمامی نقاط جهان در اینجا از سرانه تولید ناخالص داخلی استفاده کردیم. «تولید ناخالص داخلی» به تنهایی نمایانگر توانایی اقتصادی مردم یک کشور نیست، چراکه برای مثال، کشوری مثل چین که جزو غول های اقتصادی دنیا به حساب می آید، با توجه به جمعیتش، مردم زیاد ثروتمندی نداد. با این توضیح به این نقشه جهان با استفاده از داده های سال ۲۰۰۹ صندوق بین المللی پول توجه کنید.

کشورهای آسیایی

اگر ترکیه را آسیایی بدانیم، بیشترین قیمت بنزین در آسیا مربوط به این کشور است. عربستان سعودی نیز با بنزین هر لیتر ۱۶ سنت، پایین ترین قیمت بنزین را در بین کشورهای خاورمیانه دارد. قیمت خرده فروشی بنزین در ایرتن بر دو اساس است، یکی قیمت سوخت دولتی برابر ۱۰ سنت و دیگری سوخت آزاد برابر ۴۰ سنت، در اینجا حد وسط در نظر گرفته شده است، یعنی ۲۵ سنت.

اکثر کشورهای حاشیه خلیج فارس دارای ذخایر نفت و گاز هستند، همچنان که مشاهده می کنید، قیمت بنزین به بهای ۲۵ سنت(حدودا ۲۵۰ تومان برای هر لیتر) نسبت به کشورهایی چون کویت، قطر، بحرین، ترکمنستان و عربستان سعودی گرانتر است.

در جدول زیر، فهرست کشورهای مهم آسیا و اقیانوسیه به ترتیب و بر اساس قیمت هر لیتر بنزین را مشاهده می کنید. همچنین سرانه تولید ناخالص داخلی نیز کنار هر یک از کشورها درج شده است.

جدول قیمت بنزین در کشورهای آسیایی- لیتر/سنت (برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید)

جدول قیمت بنزین در کشورهای آسیایی- لیتر/سنت (برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید)

امریکا

یار و دوست و متحد بین المللی ایران، ونزوئلا، هر لیتر بنزین را به بهای ۲ سنت(حدود ۲۰ تومان) به مردمش عرضه می کند. جالب است بدانید در منطقه غول سرمایه جهان، ایلات متحده امریکا، قیمت بنزین حدودا یک دهم بنگلادش است! این کشور سرمایه دار دارای ذخایر نفت و گاز نیز هست. در این قسمت شما قیمت بنزین در کشورهای واقع در قاره آمریکا را مشاهده می کنید. در این قاره گرانترین بنزین را کوبا به بهای ۱۶۷ سنت برای هر لیتر و ارزانترین بنزین را ونزوئلا به قیمت هر لیتر ۲ سنت به مردم عرضه می کنند.

قیمت خرده فروشی بنزین در کشورهای امریکایی-لیتر/سنتجدول قیمت بنزین در کشورهای آسیایی- لیتر/سنت (برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید)

قیمت خرده فروشی بنزین در کشورهای امریکایی-لیتر/سنتجدول قیمت بنزین در کشورهای آسیایی- لیتر/سنت (برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید)

اروپا

مردمان اکثر کشورهای اروپایی از وضعیت اقتصادی مطلوبی برخورددار هستند، همچنانکه در نقشه اصلی جهان نیز مشاهده می کنید، کشورهای این منطقه از جهان وضعیت اقتصادی مطلوبی دارند و پر بیراه نیست که در قاره سبز، بهای بنزین بالا باشد، چون مردم این قاره توانایی خرید آن به بهای بالا را دارند! حالا اگر ترکیه را اروپایی فرض کنیم، بازهم در اروپا ترکیه گرانترین بنزین را دارد و روسیه با بنزین ۸۹ سنتی ارزان ترین بنزین را در اروپا به مردمش عرضه می کند. فهرست کشورهای اروپایی، بهای بنزین و سرانه تولید ناخلص داخلی در آنها را در جدول زیر مشاهده می کنید.

قیمت خرده فروشی بنزین در کشورهای اروپایی-لیتر/سنت(برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید)

قیمت خرده فروشی بنزین در کشورهای اروپایی-لیتر/سنت(برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید)

دارندگان نفت

اکثر کشورهای دارای ذخائر نفت و گاز، فراورده های حاصل از نفت را به قیمت ارزانی به مردم کشور خودشان عرضه می کنند. این موضوع تا جاییست که کشورهایی نظیر کانادا و امریکا که از پیشرفته ترین کشورهای جهان به شمار می روند و وضعیت اقتصادی آنها با کشورهای توسعه نیافته یا در حال توسعه قابل قیاس نیست، گاه بنزین را بارها ارزانتر از کشورهای توسعه نیافته عرضه می کنند. در جدول زیر برخی از کشورهای دارای تولید کننده نفت را به همراه قیمت بنزین در آنها مشاهده می کنید.

قیمت خرده فروشی بنزین در کشورهای دارای ذخایر نفت-لیتر/سنت(برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید)

قیمت خرده فروشی بنزین در کشورهای دارای ذخایر نفت-لیتر/سنت(برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید)

گذر زمان و قیمت بنزین در جمهوری اسلامی ایران

نمودار افزایش قیمت بنزین در دولت های گذشته و فعلی - لیتر/تومان (برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید)

نمودار افزایش قیمت بنزین در دولت های گذشته و فعلی - لیتر/تومان (برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید)

از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون، قیمت بنزین دستخوش تغییرات عمده ای شده است. در جدول شماره ۱ بزنگاه های مهم تغییر قیمت بنزین را مشاهده می کنید. و در جدول شماره ۲ عملکرد دولت های چهارگانه پس از انقلاب را در قیمت گذاری بنزین از نظر می گذرانید.

جدول شماره ۱

تغییرات قیمت سوخت در دولت های پس از انقلاب (لیتر/تومان) برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید

تغییرات قیمت سوخت در دولت های پس از انقلاب (لیتر/تومان) برای دیدن تصویر در ابعاد واقعی روی تصویر کلیک کنید

جدول شماره ۲

بزنگاه های تغییر قیمت بنزین در ایران از ابتدای انقلاب تاکنون-هر لیتر/تومان(برای دیدن تصویر واقعی روی تصویر کلیک کنید)

بزنگاه های تغییر قیمت بنزین در ایران از ابتدای انقلاب تاکنون-هر لیتر/تومان(برای دیدن تصویر واقعی روی تصویر کلیک کنید)

توضیحات:

آمار جهان شمولی در خصوص قیمت بنزین بعد از سال ۲۰۰۸ وجود ندارد، حتی سازمان های بین المللی نظیر صندوق بین المللی پول یا بانک جهانی نیز قیمت خرده فروشی بنزین در جهان را به طور یکجا و در یک دوره زمانی مشخص منتشر نکردند، به بیانی تنها آمار کلی برای ۱۷۴ کشور جهان که در یک سال منتشر شده باشد، مربوط به سال ۲۰۰۸ است، البته کشورهای دیگر به صورت موردی آمار جدیدتری منتشر کردند، برای مثال ترکیه یا ایالات متحده، قیمت های جدید تری را در حال حاضر دارند. باید توجه داشت که در بسیاری از کشورهای مختلف جهان، فرایند قیمت گذاری روی سوخت، یارانه و مالیات ها متفاوت است و در برخی از آنها قیمت بنزین به طور مداوم در نوسان است.

آمار مورد استناد این صفحه، مربوط به پژوهشی از موسسه همکاری های فنی آلمان(German Technical Cooperation)  مربوط به پایان سال ۲۰۰۸(نوامبر ۲۰۰۸) اخذ شده است که به سبب کامل بودن اطلاعات در سطح بین الملل در یک دوره زمانی مشخص مستند ترین گزارش موجود به نظر می رسد.

قسمت، قیمت بنزین در جمهوری اسلامی ایران از  مستندات گزارش سایت خبر آن لاین بهره برده است.

——————————–

این مطلب در روزنامه آرمان مورخ ۱۶ آذرماه ۱۳۸۹ منتشر شد.

*این مطلب به صورت گزارش گرافیکی یا اینفوگرافی در روزنامه منتشر شد که به دلیل محدودیت در فضای مجازی در اینجا به این شکل منتشر شده است.