بایگانی

بایگانی می

تجارت ایران و روسیه از سال ۱۳۸۰ تا کنون (+جدول ها و نمودارها)

29 می 2010 ۲ دیدگاه

سود ۶ میلیارد دلاری همسایه شمالی از تجارت با همسایه جنوبی


روسیه هرگز از معامله با ایران متضرر نشده است. لا اقل آمارهای گمرک که این را می گوید.در طی سال های ۸۰ تاکنون روسیه بیش از ۸٫۲ میلیارد دلار کالا به ایران صادر کرده است. در مقابل این ۸٫۲ میلیارد دلار کالای وارداتی، که پولش به جیب روس ها رفته است، تنها ۱٫۸ میلیارد دلار ازایران خرید کرده اند. بنابراین ، اختلاف واردات و صادرات ایران و روسیه طی این سال ها ۶٫۳ میلیارد دلار بوده است. این قدر سود تنها از طریق بازرگانان بخش خصوصی کافی نیست؟

تابستان۱۳۸۴ است. در حالی که جهان در مورد رئیس جمهور جدید ایران به گمانه زنی مشغول است، خبرنگار روسیه شنبه ۲۹ مردادماه خود را به مرد شماره دو ایران می رساند تا اولین خبرنگار خارجی باشد که با محمود احمدی نژاد به گفتگو می نشیند.

احمدی نژاد چشم انداز خود را از روابط ایران و روسیه چنین توصیف می کند: « همکارى روسیه و ایران در حال گسترش است. خوشبختانه، این همکارى هم در روابط دو طرف، هم در مسائل منطقه اى و بین المللى بسیار مهم و تعیین کننده است. ما از گسترش رابطه با روسیه استقبال مى کنیم و دنبال رابطه اى گسترده و پایدار با این کشور هستیم. فکر مى کنیم منافع دو ملت بر پایه چنین رابطه اى هست و توصیه ما به دوستانمان در روسیه این هست که منافع دراز مدت دو طرف در رابطه اى پایدار و عمیق تأمین مى شود. اگر کسانى که زیاده طلبی هایشان حد و حصرى ندارد، فاصله و رخنه اى ببینند، به هیچ حدى متوقف نمى شوند. آنها همه چیز این منطقه را مى خواهند ببرند. طبیعى است که ملتهاى رشید، بزرگ و کهن از خودشان، حیثیتشان و دیدگاههایشان هم در منطقه، هم در [سطح] بین الملل دفاع خواهند کرد. »

حالا حدود ۵ سال از آن روز می گذرد. اما ظاهرا روس ها قدر دست دوستانه ایران که به سمتشان دراز شده بود را ندانستند. در هفته اخیر، پس از آنکه احمدی نژاد در کرمان از رفتار روس ها ابراز ناخرسندی کرد، مقامات کرملین واکنش های نه چندان دوستانه ای داشتند، گویی قدر یکی از بهترین شرکای تجاری آسیایی و همسایه جنوبی شان را نمی دانند، همسایه ای که در کنار روسیه در برابر سیاست های آمریکا منافع مشترکی دارد.

روسیه هرگز از معامله با ایران متضرر نشده است. لا اقل آمارهای گمرک که این را می گوید.در طی سال های ۸۰ تاکنون روسیه بیش از ۸٫۲ میلیارد دلار کالا به ایران صادر کرده است. در مقابل این ۸٫۲ میلیارد دلار کالای وارداتی، که پولش به جیب روس ها رفته است، تنها ۱٫۸ میلیارد دلار ازایران خرید کرده اند. بنابراین ، اختلاف واردات و صادرات ایران و روسیه طی این سال ها ۶٫۳ میلیارد دلار بوده است. این قدر سود تنها از طریق بازرگانان بخش خصوصی کافی نیست؟

روسیه در ایران منافع کمی ندارد که از توپولوف های روسی که در کمتر نقطه ای از دنیا آسمان ایران را تصاحب کرده اند شروع می شود، روسیه کشوریست که مهمترین همکاری های هسته ای را با ایران دارد، در پروژه های بزرگ عمرانی و انرژی هم سهم هایی دارد، از همه اینها گذشته ،به ایران خدمات زیادی هم صادر می کند.  اینها همگی شاید به دولت مربوط شوند، اما بازرگانان ایرانی و روسی هم با هم مبادلاتی دارند. این مبادلات به ضرر هر کشوری باشد، به نفع روسیه تمام شده است.

در اینجا نگاهی کوتاه به تراز تجاری ایران و روسیه داریم، ترازی که لااقل در ۹ سال گذشته، همواره به نفع روس ها سنگینی کرده است. یادآور می شود که این تراز، مربوط به صادرات و واردات کالاست و بدیهی است ارزش مبادلات انرژی و برخی کالاها و خدمات خاص نظیر مباحث مربوط به انرژی هسته ای و.. در اینجا مورد بحث قرار نگرفته است.

۱۳۸۰
سهم ایران از تجارت دو طرفه تنها ۶ درصد است و باقی یعنی ۹۴ درصد برای روس هاست. روس ها توانسته اند ۴٫۸ درصد از کل واردات به ایران را از آن خود کنند. در این سال روس ها تنها یک قلم کالا یعنی قطعات رآکتور هسته ای را به ارزش ۳٫۹ میلیون دلار به کشور ما صادر کردند، سایر اقلام وارداتی شامل انواع محصولات فلزی، کاغذ و کتاب و بروشور و… بوده است. در مقابل نیز ایران اقلامی پسته، انگور، گوجه، جوال و کیسه، چراغ و… به روسیه وارد کرده است. روسیه ۱٫۴ از کل صادرات ایران را به خود اختصاص داده است. در زمینه واردات، روسیه هشتمین کشور وارد کننده کالا به کشورمان و بیستمین کشور مقصد صادرات ایران است.

۱۳۸۱
ارزش واردات روسیه به ایران در این سال کاهش داشته است، ایران سهم خود را در تراز تجاری دو کشور دو درصدی افزایش داده است. بر این اساس سهم روسیه و ایران از مبادلات تجاری انجام شده در سال ۸۱ به ترتیب ۹۲ و ۸ درصد است. بازهم اقلام و محصولات کشاورزی نظیر پسته، انگور، گوجه و فرش و… صادرات ایران به روسیه هستند تا روسیه۸ در با سه پله صعود به مقام هفدهمین کشور مقصد صادرات ایران برسد و ۱٫۵ درصد ارزش کل صادرات ایران به جهان را به خود اختصاص دهد. در مقابل هم روس ها انواع مشتقات فلزی، قطعات رآکتور هسته ای، هلیکوپتر های بدون بار و…. به ایران وارد کرده است. روسیه ۳٫۶ از کل واردات به ایران را به خود اختصاص داده است. اختلاف صادرات و واردات دو کشور در این سال ۷۳۷٫۹ میلیون دلار به نفع روسیه بوده است.

۱۳۸۲
صادرات و واردات هر دو افزایش داشتند، اما کماکان تراز تجاری دو کشور ۹۲ به ۸ درصد به نفع روسیه سنگینی می کند. روسیه با افزایش ۲۹۵ میلیون دلاری واردات خود به ایران، همچنان جایگاه خود را در تراز تجاری حفظ کرده، سهم خود را هم در بین وارد کنندگان کالا به کشور مان بهبود بخشیده و با ۴ دهم درصد افزایش، ۴ درصد واردات به ایران را بر عهده گرفته است. همچنین دو پله در جدول وارد کنندگان کالا به ایران ارتقا یافته و به مقام هفتم دست یافته است. تنها اختلاف واردات و صادرات ایران و روسیه یعنی حدود ۸۸۱ میلیون دلار(به نفع روسیه)، از کل صادرات ایران به روسیه بیشتر است! در این سال ایران هم صادرات خود را به روسیه بیشتر کرده است. با این حال، صادرات ۹۴ میلیون دلاری ایران به روسیه، نتوانسته موجب بهبود رتبه در جدول شود، چراکه روسیه اینبار با یک پله سقوط، هجدهمین کشور مقصد صادرات ایران بوده است، اما هنوز هم ۱٫۵ درصد صادرات ایران به روسیه بوده و تفاوتی نسبت به سال قبل نداشته است. در این سال هم پسته و میوه جات، کف های ورزشی، توتون و تنباکو و کیوی، اصلی ترین صادرات ایران به روسیه هستند. در مقابل مواد فلزی، چوب و قطعات هواپیما و هلی کوپتر اصلی ترین واردات ما از روسیه بوده است.

۱۳۸۳
اگرچه سه سال قبل مورد بررسی سال های اقبال روس ها و تثبیت این اقبال بوده، اما در سال ۱۳۸۳، ظاهرا ایران به دنبال سهم گمشده خود در تراز نابرابر بر آمده است. چراکه در این سال، نا گهان سهم ایران از ۸ درصد به ۱۴ درصد رسیده و سهم روسیه از ۹۲ درصد به ۸۶ درصد رسیده است. این اتفاق مثبتی است! همزمان با کاهش چشم گیر واردات از روسیه، نا گهان صادرات ما به این کشور نیز افزایش یافته است. واردات از روسیه در سال ۸۳، تقریبا با کاهش شدید، به جایگاه سال ۸۱ باز می گردد و به رقم ۸۵۶ دلار می رسد. سهم روسیه نیز از واردات ایران کاهش چشم گیری داشته است، در حالی که سال گذشته ۴ درصد واردات ایران از روسیه بوده است، در این سال با بیش از ۱٫۵ درصد کاهش، به ۲٫۴ درصد می رسد. جایگاه روسیه نیز تنذل قابل توجهی داشته و به رتبه چهاردهم سقوط کرده است.  اقلام صادراتی و وارداتی چون گذشته هستند و تغییر چندانی نداشتند.

در مقابل این سقوط ها، جایگاه روسیه در بین کشورهای مقصد صادرات کالاهای ایرانی با چهار پله صعود به رتبه چهاردهم رسیده، بیش از ۶ دهم درصد، سهم روسیه در صادرات ایران بهبود یافته و به رقم ۲٫۱ درصد از کل صادرات ایران رسیده است و در کل، همه چیز به نفع ایران تغییر را آغاز کرده است!

۱۳۸۴
یاد آور شویم که زمانی که می گوییم تراز تجاری به نفع ایران تغییر کرده است، به معنی این است که وضعیت اندکی بهبود یافته، و الا در تمامی سال های مورد بررسی این متن، همیشه تراز کلی به نفع روسیه بوده است. حال با این توضیح کوتاه به  سراغ سال ۱۳۸۴ میرویم، سالی که نیمی از آن در اختیار یک دولت و نیمی دیگر در اختیار دولتی دیگر بود. با این حال، این موضوع نتوانسته موجب توقف روند رو به بهبود روابط تجاری ایران و روسیه شود. در این سال، همچنان تراز به نفع ایران در حال بهبود است. سهم ایران از مبادلات دو کشور با یک درصد افزایش به ۱۵ و سهم روسیه با یک پله سقوط به ۸۵ درصد می رسد. صادرات همچنان رشد آرام خود را دنبال می کند، اما واردات همانطور که سقوط ناگهانی داشت، رشد ناگهانی هم داشته است. در این سال مجددا واردات از روسیه به بیش از یک میلیارد دلار می رسد، اما باید توجه داشت که در این سال واردات از تمام کشورها افزایش داشته است و رشد تنها ۴ دهم درصدی روسیه از کل واردات انجام شده نشان دهنده این موضوع است. رتبه روسیه هم در بین وارد کنندگان کالا به ایران تغییر چندانی نداشته و تنها دو پله بهبود یافته و دهمین کشور شده است.

رتبه روسیه در بین کشورهای مقصد صادرات ایران نیز دو پله سقوط داشته و از چهاردهم به دوازدهم  رسیده. کاهش سهم روسیه از صادرات ایران از ۲٫۱ درصد به ۱٫۷ درصد نیز نشان میدهد اگرچه از نظر ارزش صادرات  ایران به روسیه رشد وجود داشته اما این رشد ماحصل افزایش صادرات ایران به کل جهان بوده است. اما سهم روسیه از این صادرات تقلیل نیز یافته است.

اقلام وارداتی از روسیه همان است که بود، تنها یک قلم به واردات اصلی اضافه شده است و آن رتبه هفتم در واردات بنزین ایران به عنوان یکی از دارندگان ذخائر انرژی از روسیه به عنوان دیگر صاحب انرژی در جهان است.  البته در این سال، ایران هم به روسیه وسائل نقلیه موتوری وارد کرده که در رده های اول کم سابقه بوده است.

۱۳۸۵
سال کاهش واردات و رشد صادرات است. اگر در این تراز به دنبال نقطه آبرومندی برای کشورمان هستید، دقیقا همینجاست. برای اولین بار در این حدود یک دهه، سهم ایران به ۳۰ درصد از مبادلات انجام شده می رسد. بدیهی است که زمانی که سهم ایران ۳۰ درصد شود، سهم روسیه به ۷۰ درصد کاهش یافته است. سهم روسیه برای اولین بار از کل واردات ایران به پایین ترین سطح خود یعنی ۱٫۶ درصد رسیده است و در مقابل روسیه ۲٫۲ درصد از کل صادرات ایران را پذیرا شده است. رتبه روسیه در بین کشورهای مقصد صادرات ایران سیزدهم است و رتبه اش در بین وارد کنندگان کالا به کشورمان پانزدهم است.

وسائل نقلیه موتوری در لیست صادرات ایران به روسیه نقش بیشتری بازی کردند، ضمن اینکه میوه جات هنوز هم صاحب رتبه هستند و در مقابل روغن دانه آفتابگردان جای قطعات هواپیما و رآکتور هسته ای را در اقلام وارداتی از روسیه گرفته گرفته اند.

۱۳۸۶
ترازآبرومندانه سال ۸۵ را به خارط دارید، همان تراز در این سال هم حفظ شده است. اگرچه واردات و صادرات هر دو افزایش داشتند، اما سهم ها تثبیت شده اند. همچنان ۳۰ به ۷۰ درصد به نفع روسیه مبادلات در حال انجام است. دو دهم، سهم روسیه از صادرات ایران به تمام جهان افزایش یافته است و رتبه اش در جدول کشورهای مقصد صادرات کالای ایران با دو پله صعود با مقام یازدهم بهبود یافته است. در مقابل نیز واردات روسیه به ایران با ۱ دهم درصد افزایش(نسبت به کل واردات انجام شده به کشورمان) بهبود نسبی داشته است، ضمن اینکه روسیه نیز دو پله در جدول کشورهای وارد کننده کالا به ایران صعود کرده و در مقام سیزدهمین کشور وارد کننده کالا به ایران ایستاده است.

در اقلام وارداتی از روسیه، خبری از اجزاء و قطعات رآکتور هسته و ای و هواپیما و هلی کوپتر نیست، اما همچنان فلزات نقش عمده ای دارند. در مقال، ایران به روال سال های قبل، موتورهای وسائل نقلیه به روسیه صادر می کند.

۱۳۸۷
سال جدایی واردات و صادرات است؛ از نظر ارزش صادرات به روسیه کاهش و واردات از آن کشور افزایش میابد. سهم ایران نیز از تراز حدود ۷ درصد کاهش میابد و سهم روسیه به همین میزان افزایش یافته است.

رتبه روسیه در بین کشورهای مقصد صادرات ایران دو پله سقوط به سیزدهمین کشور می رسد و رتبه اش در بین کشورهای وارد کننده کالا به ایران با یک پله صعود به دوزادهمین کشور وارد کننده کالا به کشور می رسد. سهم روسیه از کل واردات انجام شده به کشورمان ۲٫۱ درصد است، که نسبت به سال قبل بهبود چشم گیری داشته و در مقابل سهم روسیه از صادرات ایران(در بین سایر کشورهای جهان) با کاهش به ۱٫۹ درصد می رسد. اقلام صادراتی ایران به روسیه تفاوت چندانی نکرده. اما اقلام وارداتی از روسیه تفاوت هایی داشته است، اگرچه جای اقلامی چون قطعات رآکتور های هسته ای و هواپیما و هلی کوپتر و… هنوز هم در رده های بالایی خالی است. اما واردات ۱۹۲ مییلیون کیلو سایر گندم سخت از روسیه نکته قابل تاملی ست.

۱۳۸۸
تراز تجاری ایران و روسیه از آن تراز های عجیب و غریب است. در این سال هم وضعیت همان است که در سال ۱۳۸۷ بوده. ۲۳ به ۷۷ به نفع روسیه تراز تنظیم شده است. همه چیز در این سال تثبیت شده است، اگرچه ارزش واردات و صادرات به طرز چشم گیری تغییر یافته اند، اما سهم ها همان است که بود. به بیان دیگر، با اینکه واردا از روسیه از یک میلیارد به ۸۸۴ میلیون دلار رسیده اما همچنان سهم روسیه از کل واردات به ایران ۲٫۱  درصد است، این یعنی با کاهش کل واردات از جهان، واردات از روسیه نیز کاهشی به تبع کاهش واردات کل یافته است. البته رتبه روسیه در بین کشورهای وارد کننده کالا به کشورمان دو پله سقوط کرده و به رتبه چهاردهم رسیده است. در مقابل وضعیتی مشابه نیز برای صادراتمان وجود دارد. اگرچه صادرات به روسیه از ۳۴۹ به ۳۳۲ میلیون دلار رسیده است، اما همچنان سهم روسیه از صادرات ایران ۱٫۹ درصد است. رتبه روسیه اما در بین کشورهای مقصد صادرات ایران با چهار پله سقوط به هفدهمین کشور رسیده است.

اجزاء و قطعات رآکتورهای هسته ای دوباره به سر لیست اقلام وارداتی ایران از روسیه اضافه شدند و علاوه بر آن، با اقلام جدیدی مثل طلای خام و دستگاه های رادار روبرو هستیم. به جای آنها، موتورهای وسایل نقلیه از سر لیست اقلام صادراتی ایران به روسیه حذف شدند و مربا و خیارشور و… جای آنها را گرفته اند.

هنوز آمار سال ۸۹ منتشر نشده است، اما تاکنون، اقلام صادراتی در سال ۸۹ را همان ها که قبلا بوده اند تشکیل میدهند، میوه جات و مشتقات آنها و کلم قرمز و… به طور کلی محصولات کشاورزی و در مقابل اجزاء و قطعات رآکتور هسته ای، فلزات، چوب و کاغذ اقلام وارداتی ایران از روسیه هستند. به جهت اینکه سال ۸۹ هنوز به اتمام نرسیده است، نمی توان آمار آن را در جداول و نمودار ها درج کرد. (ارقام به دلار)

رتبه روسیه در واردات(دلار)

درصد از کل واردات

میزان واردات از روسیه

میزان کل واردات از سایر کشورها

۱۳۸۰

۴٫۸

۸۸۰۹۲۸۷۷۵

۱۸۰۳۹۸۴۴۲۵۷

۱۳۸۱

۳٫۶

۸۱۱۱۲۹۳۲۳

۲۲۰۷۶۶۰۲۴۷۰

۱۳۸۲

۴

۱۰۷۰۴۳۶۳۸۲

۲۶۴۵۳۴۶۶۹۹۷

۱۳۸۳

۲٫۴

۸۵۶۹۱۸۸۴۲

۳۵۲۲۶۲۷۲۲۸۹

۱۳۸۴

۲٫۶

۱۰۳۵۶۴۶۷۹۷

۳۹۱۳۱۶۰۳۳۹۰

۱۳۸۵

۱٫۶

۶۸۴۶۶۴۶۰۶

۴۱۵۴۴۱۴۷۰۳۵

۱۳۸۶

۱٫۷

۸۶۳۲۲۴۰۷۱

۴۸۳۸۵۸۹۶۴۲۰

۱۳۸۷

۲٫۱

۱۱۷۱۵۲۸۱۶۱

۵۵۶۳۷۶۸۹۲۹۳

۱۳۸۸

۲٫۱

۸۸۴۸۴۷۳۵۲

۴۱۲۲۳۱۴۶۷۳۱

جمع

۲٫۵

۸۲۵۹۳۲۴۳۰۹

۳۲۷۷۱۸۶۶۸۸۸۲

رتبه روسیه در صادرات(دلار)

درصد از کل صادرات

میزان صادرات به روسیه

میزان کل صادرات از سایر کشورها

۱۳۸۰

۱٫۴

۵۸۹۳۰۹۰۲

۴۲۰۴۴۲۹۴۴۷

۱۳۸۱

۱٫۵

۷۳۲۲۰۳۵۱

۴۵۷۹۵۰۹۹۵۷

۱۳۸۲

۱٫۵

۹۴۶۵۶۰۱۶

۵۹۲۲۰۱۴۷۷۹

۱۳۸۳

۲٫۱

۱۴۴۰۷۷۴۶۸

۶۸۰۳۳۹۷۸۸۸

۱۳۸۴

۱٫۷

۱۸۳۴۷۸۴۰۶

۱۰۴۳۹۶۰۰۷۲۸

۱۳۸۵

۲٫۲

۲۸۸۷۷۰۴۵۳

۱۲۸۵۳۴۷۰۷۷۳

۱۳۸۶

۲٫۴

۳۶۷۱۹۴۶۸۵

۱۵۲۹۰۹۷۵۳۱۰

۱۳۸۷

۱٫۹

۳۴۹۶۰۶۵۳۳

۱۷۹۶۳۵۸۴۹۵۰

۱۳۸۸

۱٫۹

۳۳۲۵۱۰۰۵۸

۱۶۷۹۰۱۰۳۱۹۴

جمع

۱٫۹

۱۸۹۲۴۴۴۸۷۲

۹۴۸۴۷۰۸۷۰۲۶

مقایسه واردات و صادرات

میزان صادرات به روسیه

میزان واردات از روسیه

ارزش تفاوت به نفع روسیه(دلار)

رتبه در بین سایر کشورها

ارزش(دلار)

رتبه در بین سایر کشورها

ارزش(دلار)

۱۳۸۰

۲۰

۵۸۹۳۰۹۰۲

۸

۸۸۰۹۲۸۷۷۵

۸۲۱۹۹۷۸۷۳

۱۳۸۱

۱۷

۷۳۲۲۰۳۵۱

۹

۸۱۱۱۲۹۳۲۳

۷۳۷٫۹۰۸٫۹۷۲

۱۳۸۲

۱۸

۹۴۶۵۶۰۱۶

۷

۱۰۷۰۴۳۶۳۸۲

۹۷۵٫۷۸۰٫۳۶۶

۱۳۸۳

۱۴

۱۴۴۰۷۷۴۶۸

۱۲

۸۵۶۹۱۸۸۴۲

۷۱۲۸۴۱۳۷۴

۱۳۸۴

۱۶

۱۸۳۴۷۸۴۰۶

۱۰

۱۰۳۵۶۴۶۷۹۷

۸۵۲۱۶۸۳۹۱

۱۳۸۵

۱۳

۲۸۸۷۷۰۴۵۳

۱۵

۶۸۴۶۶۴۶۰۶

۳۹۵۸۹۴۱۵۳

۱۳۸۶

۱۱

۳۶۷۱۹۴۶۸۵

۱۳

۸۶۳۲۲۴۰۷۱

۴۹۶۰۲۹۳۸۶

۱۳۸۷

۱۳

۳۴۹۶۰۶۵۳۳

۱۲

۱۱۷۱۵۲۸۱۶۱

۸۲۱۹۲۱۶۲۸

۱۳۸۸

۱۷

۳۳۲۵۱۰۰۵۸

۱۴

۸۸۴۸۴۷۳۵۲

۵۵۲۳۳۷۲۹۴

جمع

۱۸۹۲۴۴۴۸۷۲

۸۲۵۹۳۲۴۳۰۹

۶۳۶۶۸۷۹۴۳۷

————————

این گزارش در سایت  عصر ایران  مورخ هشتم خرداد ۱۳۸۹ منتشر شد.

مردم چقدر صدقه می دهند و چقدر می گیرند

2 می 2010 ۲ دیدگاه

ورود و خروج صدقه از کمیته امداد

در بین مناطق کشور کرمان با ۳۲ هزار ریال، سمنان و قم با  ۲۴ هزار ریال و یزد با ۲۳ هزار ریال رتبه های اول تا سوم را در سرانه سالانه پرداخت صدقه به خود اختصاص داده اند. از طرف دیگر، مناطق سیستان و بلوچستان با ۳ هزار ریال، کردستان با ۴ هزار ریال و آذربایجان غربی با ۷ هزار ریال کمترین سرانه سالانه پرداخت صدقه را به خود اختصاص داده اند. به طور متوسط هر ایرانی سالانه ۱۴۰۰ تومان به صندوق های صدقه کمیته امداد پرداخت می کند و به ازای هر ۱۲ نفر ایرانی، یک صندوق صدقه در کشور وجود دارد.  ۱۲ درصد جمعیت ایران به طور دائم یا موردی تحت حمایت این کمیته است. این به آن معناست که از هر ۱۰۰ نفر ایرانی، ۱۲ نفر با این کمیته سر و کار دارند.

تهران: 17 درصد، اصفهان: 9 درصد، کرمان: 8 درصد، غرب تهران: 7 درصد، فارس: 6 درصد، خراسان رضوی: 6 درصد، خوزستان: 5 درصد، مازندران: 5 درصد. آذربایجان شرقی، گیلان و همدان: 3 درصد. مرکزی، قم، یزد، لرستان، قزوین، آذربایجان غربی، کرمانشاه، زنجان و هرمزگان: 2درصد. گلستان، سمنان، چهارمحال بختیاری، اردبیل، کهکلویه و بویراحمد، بوشهر، سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی و جنوبی، کردستان و ایلام: یک درصد.
تهران: ۱۷ درصد، اصفهان: ۹ درصد، کرمان: ۸ درصد، غرب تهران: ۷ درصد، فارس: ۶ درصد، خراسان رضوی: ۶ درصد، خوزستان: ۵ درصد، مازندران: ۵ درصد. آذربایجان شرقی، گیلان و همدان: ۳ درصد. مرکزی، قم، یزد، لرستان، قزوین، آذربایجان غربی، کرمانشاه، زنجان و هرمزگان: ۲درصد. گلستان، سمنان، چهارمحال بختیاری، اردبیل، کهکلویه و بویراحمد، بوشهر، سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی و جنوبی، کردستان و ایلام: یک درصد.

صدقه برای مردم کشور ما واژه ای بیگانه نیست. علاوه بر این، شخصیت های کشوری این روزها بیشتر مردم را به صدقه دادن دعوت می کنند. کمتر از یک هفته قبل، «حسین باقری» رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در دومین دوره آموزشی مدیریت بحران استان  کرمان، ضمن بیان اینکه کرمان، کلکسیونی از حوادث طبیعی(نظیر زلزله بم) است، خاطر نشان کرد:  در امر پیشگیری که نخستین چرخه مدیریت بحران است، معنویت و پرداختن به این امور تاثیر فراوانی دارد، اگر مردم اهل صدقه، اخلاق، خوش‌رفتاری و مدارا کردن با یکدیگر باشند، بسیاری از حوادث رفع می‌شود(فارس، دوم اردیبهشت ۸۹) البته باید متذکر شد، مردم خوب این شهر، در بررسی آمارهای رسمی بیشترین سرانه صدقه را در بین مناطق مختلف کشور دارند و کرمان سومین استان در پرداخت صدقه است. در کشورمان ایران، اصلی ترین سازمان متولی دریافت صدقات و ارایه آن به نیازمندان، کمیته امداد امام خمینی(ره) است. مردم به کمیته امداد اعتماد دارند. شاید تا پیش از به وجود آمدن این سازمان مردم باید خود به دنبال نیازمندان واقعی می گشتند، اما صندوق های آبی رنگ کمیته امداد این فرایند را تسهیل کرده است، به طوری که  سر هر چهارراهی یک صندوق آبی رنگ هست که شما بتوانید صدقه خود را به رسم امانت به آن بسپارید.

تهران  ۱۷ درصد(معادل ۱۷۷۰۱۷۶۱۵ هزار ریال) از مجموعه صدقه های پرداخت شده در طول سال ۸۷ را به خود اختصاص داده است و در مقام اول ایستاده. اصفهان با ۹ درصد( برابر با ۸۹۰۸۵۱۱۴ هزار ریال) در رتبه دوم و کرمان با ۸ درصد(معادل ۸۶۶۱۹۰۲۸ هزار ریال) در رتبه سوم قرار گرفته است.

بر اساس آخرین آمار ارایه شده مجموعا ۵ میلیون و ۸۱۲ هزار و ۶۷ عدد انواع صندوق صدقه بزرگ، متوسط و کوچک در سطح کشور وجود دارد. با توجه به جمعیت کشورمان(برابر با ۷۰ میلیون نفر)، این یعنی برای هر صد نفر ایرانی، حداقل ۸ صندوق و صدقه وجود دارد. بر اساس آخرین آمار ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر تحت حمایت کمیته امداد قرار داشتند، این به آن معناست که تعداد صندوق های این کمیته، از تعداد اشخاص تحت حمایت آن  بیش از یک میلیون  بیشتر است. طبق آخرین برآورد ها، متوسط درآمد سالانه از هر صندوق بزرگ ۱۸۳٫۳ هزار تومان، هر صندوق متوسط ۱۰۲٫۴ هزار تومان و هر صندوق کوچک ۹٫۳ هزار تومان بوده است.

منطقه فارس با ۷۵۰ هزار و ۷۱۱ نفر مدد جو(مجموع موارد حمایت دائمی و موردی) در رتبه اول، آذربایجان شرقی با ۶۸۲ هزار و ۹۶۸ نفر (مجموع موارد حمایت دائمی و موردی) در رتبه دوم، خراسان رضوی با ۵۳۹ هزار و۷۷۵ نفر (مجموع موارد حمایت دائمی و موردی) در رتبه سوم مناطق پر تراکم از نظر حجم خدمات کمیته امداد قرار دارند.

البته یادآور می شود که صندوق های صدقات تنها ۳۰ درصد درآمد اختصاصی* کمیته امداد را تشکیل می دهند. علاوه بر صندوق های صدقات، ۱۶٫۷ درصد از درآمد این نهاد از طریق کمک های مردمی و سازمان ها، ۶٫۴ درصد درآمدهای محلی و موسسات تابعه، ۹٫۷ درصد از مجتمع های اقتصادی وابسته و ۳۷٫۲ درصد از محل سایر درآمدها و وجوهات امانی و شرعی  هستند که کل درآمد اختصاصی این نهاد را در آخرین آمارها تشکیل داده اند. علاوه بر تمام اینها، این نهاد بودجه ۱۴۰۰ میلیاردی هم برخوردار است(این بودجه مربوط به سال ۱۳۸۷، یعنی آخرین سالی که آمار کمیته امداد منتشر شده، است)

فراوانی صندوق ها

بر اساس آمارهای موجود، در سال ۸۷، یعنی آخرین سال مورد بررسی، کلا ۵ میلیون و ۸۱۲ هزار و ۶۷ صندوق در سطح کشور توزیع شده است. این میزان نسبت به سال قبل ۲ و ۹ دهم درصد رشد داشته است. این رقم به آن معناست که به طور میانگین و با توجه به جمعیت کشور(۷۰۴۹۵۷۸۲ نفر) به ازای هر ۱۴ نفر ایرانی، یک صندوق صدقات در کشور وجود دارد. بیشترین سرانه صندوق های صدقات درمناطق: استان یزد(هر پنج نفر یک صندوق)، اردبیل، ایلام و سمنان(هر هفت نفر یک صندوق)، زنجان و همدان(هر هشت نفر یک صندوق)مستقر هستند و کمترین سرانه در مناطق: سیستان و بلوچستان(هر ۲۸ نفر یک صندوق)، کردستان(هر ۲۷ نفر یک صندوق) و تهران(هر ۲۶ نفر یک صندوق) مستقر شدند.

فراوانی انواع صندوق های صدقات توزیع شده در کشور

سال ۱۳۸۳ سال ۱۳۸۴ سال ۱۳۸۵ سال ۱۳۸۶ سال ۱۳۸۷
تعداد درصد تغییر تعداد درصد تغییر تعداد درصد تغییر تعداد درصد تغییر تعداد درصد تغییر
بزرگ ۱۵۷۵۹۱ ۱۴٫۸ ۱۷۳۸۰۶ ۱۰٫۳ ۱۸۷۶۹۸ ۸ ۲۰۱۸۰۰ ۷٫۵ ۲۱۷۲۷۰ ۷٫۷
متوسط ۹۸۰۸۱ ۳٫۵ ۱۰۸۱۰۳ ۱۰٫۲ ۱۱۲۱۵۵ ۳٫۷ ۱۱۲۴۸۲ ۰٫۳ ۱۱۱۴۱۳
کوچک ۲۴۰۰۰۴۷ ۱۹٫۲ ۳۲۷۲۷۲۶ ۳۶٫۴ ۴۹۶۷۹۱۲ ۵۱٫۸ ۵۳۳۴۹۹۶ ۷٫۴ ۵۴۸۳۳۸۴ ۲٫۸
جمع ۲۶۵۵۷۱۹ ۱۸٫۳ ۳۵۵۴۶۳۵ ۳۳٫۸ ۵۲۶۷۷۶۵ ۴۸٫۲ ۵۶۴۹۲۷۸ ۷٫۲ ۵۸۱۲۰۶۷ ۲٫۹

درآمد حاصل از صندوق های صدقات

(مبالغ به میلیارد ریال)

سال ۱۳۸۳ سال ۱۳۸۴ سال ۱۳۸۵ سال ۱۳۸۶ سال ۱۳۸۷
مبلغ درصد تغییر مبلغ درصد تغییر مبلغ درصد تغییر مبلغ درصد تغییر مبلغ درصد تغییر
بزرگ ۱۹۳٫۶ ۴۹٫۵ ۲۳۶ ۲۱٫۹ ۲۸۴٫۴ ۲۰٫۷ ۳۳۷٫۷ ۱۸٫۷ ۳۹۸٫۳ ۱۹٫۷
متوسط ۳۷٫۴ ۳۰٫۳ ۴۳٫۸ ۱۷٫۱ ۵۹ ۳۴٫۷ ۵۵٫۳ -۶٫۳ ۱۱۴٫۲ ۱۰۶٫۵
کوچک ۱۷۲٫۵ ۲۰٫۵ ۲۰۱ ۱۶٫۵ ۲۹۶٫۵ ۴۷٫۵ ۴۱۵٫۵ ۴۰٫۱ ۵۱۱٫۹ ۲۳٫۲
جمع ۴۰۳٫۵ ۳۳٫۹ ۴۸۰٫۸ ۱۹٫۲ ۶۳۹٫۹ ۳۳٫۱ ۸۰۸٫۵ ۲۶٫۳ ۱۰۲۴٫۴ ۲۶٫۷

بیشترین تعداد صندوق های صدقات در اصفهان(۴۹۹ هزار و ۸۵۴ صندوق)، خراسان رضوی(۴۲۲ هزار و ۷۷۸ صندوق) و فارس(۳۸۲ هزار و ۱۷۸ صندوق) مستقر است. از طرفی کمترین تعداد صندوق های صدقات در مناطق کردستان(۵۳ هزار و ۴۵ صندوق)، خراسان جنوبی(۶۸ هزار و ۵۸۰ صندوق)، و کهکلویه و بویر احمد(۶۸ هزار و  صندوق۶۷۷) مستقر شده اند.

سرانه صدقه

در بین مناطق کشور کرمان با ۳۲ هزار ریال، سمنان و قم با  ۲۴ هزار ریال و یزد با ۲۳ هزار ریال  رتبه های اول تا سوم را در سرانه سالانه پرداخت صدقه به خود اختصاص داده اند. از طرف دیگر، مناطق سیستان و بلوچستان با ۳ هزار ریال، کردستان با ۴ هزار ریال و آذربایجان غربی با ۷ هزار ریال کمترین سرانه سالانه پرداخت صدقه را به خود اختصاص داده اند.

نمودار سرانه پرداخت صدقه بر اساس منطقه
نمودار سرانه پرداخت صدقه بر اساس منطقه(به هزار ریال)

با نگاهی به سنوات پیشین مشخص می شود درصد رشد پرداخت صدقه در سال ۱۳۸۳(برابر با ۴۰۳٫۵ میلیارد ریال) ۳۳ و ۹ دهم درصد نسبت به سال قبل رشد داشته است، در سال بعدی، یعنی سال ۱۳۸۴درآمد کمیته از طریق صندوق های صدقات(با ۴۸۰٫۸ میلیارد ریال) ۱۹ و ۲ دهم درصد رشد داشته است، سال ۸۴ در بین سال های مورد بررسی در اینجا کمترین رشد پرداخت صدقات را داشته است.  در سال ۱۳۸۵ مجددا روند پرداخت صدقه به صندوق های صدقات صعودی می شود. در این سال درآمد  صندوق های صدقات مجموعا با ۶۳۹٫۹ میلیارد ریال درآمد، ۳۳ و یک دهم نسبت به سال قبلی رشد داشته  است. در سال بعدی یعنی در سال ۱۳۸۶، دوباره روند رشد درآمد صندوق های صدقات فرود را تجربه می کند در این سال میزان درآمد صندوق های صدقات با ۸۰۸٫۵ میلیارد ریال نسبت به سال قبلی ۲۶ و ۳ دهم درصد رشد داشته است. در سال پایانی دوباره صعود به درصد رشد درآمد صندوق های صدقات باز می گردد. در سال مذکور صندوق های صدقات کل کشور توانسته اند ۱۰۲۴٫۴ میلیارد ریال صدقه جذب کنند که نسبت به سال قبل ۲۶ و ۷ دهم درصد رشد داشته است.


مناطق یاری رسان

تهران  ۱۷ درصد(معادل ۱۷۷۰۱۷۶۱۵ هزار ریال) از مجموعه صدقه های پرداخت شده در طول سال ۸۷ را به خود اختصاص داده است و در مقام اول ایستاده. اصفهان با ۹ درصد( برابر با ۸۹۰۸۵۱۱۴ هزار ریال) در رتبه دوم و کرمان با ۸ درصد(معادل ۸۶۶۱۹۰۲۸ هزار ریال) در رتبه سوم قرار گرفته است. از سوی دیگر  ایلام با حدود یک درصد(معادل ۵۷۲۴۶۰۷ هزار ریال)، کردستان با حدود یک درصد(معادل ۶۵۱۱۱۹۰ هزار ریال) و خراسان شمالی با حدود یک درصد( برابر با ۸۱۵۰۹۲۰ هزار ریال) در انتهای جدول ۳۲ ستونه مناطق یاری رسان قرار دارند، البته مناطقی مثل خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان نیز رتبه مشابه ای دارند.

مناطق یاری گیرنده

منطقه فارس با ۷۵۰ هزار و ۷۱۱ نفر مدد جو(مجموع موارد حمایت دائمی و موردی) در رتبه اول، آذربایجان شرقی با ۶۸۲ هزار و ۹۶۸ نفر (مجموع موارد حمایت دائمی و موردی) در رتبه دوم، خراسان رضوی با ۵۳۹ هزار و۷۷۵ نفر (مجموع موارد حمایت دائمی و موردی) در رتبه سوم مناطق پر تراکم از نظر حجم خدمات کمیته امداد قرار دارند. از طرفی، مناطق: سمنان با ۴۶ هزار و ۱۸۳ نفر، یزد با ۷۷ هزار و ۶۲۱ نفر و زنجان با ۸۸ هزار و ۳۶ نفر پایین ترین مناطقی هستند که در آنها کمیته امداد خدمات امدادی خود را ارایه داده است. اطلاعات دقیقتر را می توانید در نمایه ها ملاحظه فرمایید.

نمایه یک:  توزیع افراد تحت پوشش براساس منطقه

نام استان تعداد تحت پوشش دائم تعداد تحت پوشش موردی کل جمعیت درصد از جمعیت منطقه
آ.شرقی ۲۱۶۲۵۲ ۴۶۶۷۱۶ ۶۸۲۹۶۸ ۳۶۰۳۴۵۶ ۱۸
آ.غربی ۱۶۱۶۸۶ ۳۰۸۱۲ ۱۹۲۴۹۸ ۲۸۷۳۴۵۹ ۶
اردبیل ۸۸۹۹۹ ۳۰۰۵۱ ۱۱۹۰۵۰ ۱۲۲۸۱۵۵ ۹
اصفهان ۱۹۷۱۴۵ ۱۰۷۶۴۹ ۳۰۴۷۹۴ ۴۵۵۹۲۵۶ ۶
ایلام ۱۰۳۷۱۹ ۱۶۰۷۲ ۱۱۹۷۹۱ ۵۴۵۷۸۷ ۲۱
بوشهر ۸۵۳۱۵ ۲۰۵۵۷ ۱۰۵۸۷۲ ۸۸۶۲۶۷ ۱۱
تهران ۱۱۱۹۲۱ ۲۲۳۹۲۲ ۳۳۵۸۴۳ ۹۶۸۳۴۲۵ ۳
غ.تهران ۹۱۲۹۹ ۴۳۶۲۶ ۱۳۴۹۲۵ ۳۷۳۸۹۴۱ ۳
چ.م.بختیاری ۸۶۵۸۰ ۳۸۵۷۹ ۱۲۵۱۵۹ ۸۵۷۹۱۰ ۱۴
خ.شمالی ۸۰۸۳۴ ۲۵۹۳۱ ۱۰۶۷۶۵ ۸۱۱۵۷۲ ۱۳
خ.رضوی ۳۵۵۴۱۵ ۱۸۴۳۶۰ ۵۳۹۷۷۵ ۵۵۹۳۰۷۹ ۹
خ.جنوبی ۸۸۰۲۳ ۲۴۹۰۶۴ ۳۳۷۰۸۷ ۶۳۶۴۲۰ ۵۲
خوزستان ۳۰۰۳۴۲ ۱۲۳۰۸۴ ۴۲۳۴۲۶ ۴۲۷۴۹۷۹ ۹
زنجان ۵۱۹۳۴ ۳۶۱۰۲ ۸۸۰۳۶ ۹۶۴۶۰۱ ۹
سمنان ۲۳۴۱۶ ۲۲۷۶۷ ۴۶۱۸۳ ۵۸۹۷۴۲ ۷
سیستان ۲۹۶۳۶۵ ۵۲۲۳۸ ۳۴۸۶۰۳ ۲۴۰۵۷۴۲ ۱۴
فارس ۳۳۴۹۹۸ ۴۱۵۷۱۳ ۷۵۰۷۱۱ ۴۳۳۶۸۷۸ ۱۷
قزوین ۵۵۴۷۲ ۶۴۸۲۱ ۱۲۰۲۹۳ ۱۱۴۳۲۰۰ ۱۰
قم ۵۰۵۳۷ ۳۸۴۴۱ ۸۸۹۷۸ ۱۰۴۶۷۳۷ ۸
کردستان ۱۴۱۹۰۰ ۲۴۱۶۳ ۱۶۶۰۶۳ ۱۴۴۰۱۵۶ ۱۱
کرمان ۲۹۶۲۸۰ ۷۸۹۶۱ ۳۷۵۲۴۱ ۲۶۵۲۴۱۳ ۱۴
کرمانشاه ۱۴۹۶۷۲ ۲۷۳۸۳ ۱۷۷۰۵۵ ۱۸۷۹۳۸۵ ۹
ک.بویراحد ۱۱۰۶۹۱ ۵۷۱۰۵ ۱۶۷۷۹۶ ۶۳۴۲۹۹ ۲۶
گلستان ۱۲۶۷۷۷ ۴۶۲۰۹ ۱۷۲۹۸۶ ۱۶۱۷۰۸۷ ۱۰
گیلان ۲۵۵۶۱۹ ۹۸۴۲۴ ۳۵۴۰۴۳ ۲۴۰۴۸۶۱ ۱۴
لرستان ۲۰۰۵۶۵ ۴۷۹۵۱ ۲۴۸۵۱۶ ۱۷۱۶۵۲۷ ۱۴
مازندران ۱۴۰۲۱۵ ۷۴۳۸۹ ۲۱۴۶۰۴ ۲۹۲۲۴۳۲ ۷
مرکزی ۸۹۳۸۱ ۴۰۹۹۸ ۱۳۰۳۷۹ ۱۳۵۱۲۵۷ ۹
هرمزگان ۱۵۸۸۸۰ ۲۷۷۹۸ ۱۸۶۶۷۸ ۱۰۶۸۱۹۶ ۱۷
بشاگرد ۱۷۵۴۱ ۱۹۸۵۲ ۳۷۳۹۳
همدان ۹۷۴۴۱ ۴۶۷۸۹ ۱۴۴۲۳۰ ۱۷۰۳۲۶۷ ۸
یزد ۵۳۸۱۴ ۲۳۸۰۷ ۷۷۶۲۱ ۹۹۰۸۱۸ ۷
کل کشور ۴۶۱۹۰۲۸ ۳۴۸۹۳۰۷ ۸۷۹۳۳۰۸* ۷۰۴۹۵۷۸۲ ۱۲

نمایه دو: توزیع صندوق ها و صدقات بر اساس منطقه

نام استان تعداد صندوق های صدقات درآمد از صندوق ها(هزار ریال) درصد/کل کشور جمعیت(نفر-زن و مرد)

نفر در ازای یک صندوق

سرانه سالانه صدقه برای هر نفر(هزار ریال)
آ.شرقی ۳۰۰۵۱۵ ۲۸۸۷۳۱۴۹ ۳ ۳۶۰۳۴۵۶

۱۱

۸
آ.غربی ۱۸۱۴۶۸ ۲۰۱۹۲۲۹۸ ۲ ۲۸۷۳۴۵۹

۱۵

۷
اردبیل ۱۵۹۷۶۶ ۱۱۰۱۵۱۱۳ ۱ ۱۲۲۸۱۵۵

۷

۸
اصفهان ۴۹۹۸۵۴ ۸۹۰۸۵۱۱۴ ۹ ۴۵۵۹۲۵۶

۹

۱۹
ایلام ۶۹۵۴۳ ۵۷۲۴۶۰۷ ۱ ۵۴۵۷۸۷

۷

۱۰
بوشهر ۸۲۱۱۹ ۹۷۷۹۴۹۷ ۱ ۸۸۶۲۶۷

۱۰

۱۱
تهران ۳۵۸۸۴۸ ۱۷۷۰۱۷۶۱۵ ۱۷ ۹۶۸۳۴۲۵

۲۶

۱۸
غ.تهران ۳۰۳۲۷۶ ۶۷۸۹۴۷۹۴ ۷ ۳۷۳۸۹۴۱

۱۲

۱۸
چ.م.بختیاری ۷۸۹۲۰ ۱۲۴۰۱۴۱۸ ۱ ۸۵۷۹۱۰

۱۰

۱۴
خ.شمالی ۷۱۶۷۰ ۸۱۵۰۹۲۰ ۱ ۸۱۱۵۷۲

۱۱

۱۰
خ.رضوی ۴۲۲۷۷۸ ۵۸۴۹۴۹۳۱ ۶ ۵۵۹۳۰۷۹

۱۳

۱۰
خ.جنوبی ۶۸۵۸۰ ۸۹۹۷۲۷۴ ۱ ۶۳۶۴۲۰

۹

۱۴
خوزستان ۲۷۶۳۷۸ ۴۷۹۳۱۳۴۳ ۵ ۴۲۷۴۹۷۹

۱۵

۱۱
زنجان ۱۱۶۶۴۳ ۱۸۰۲۶۱۰۷ ۲ ۹۶۴۶۰۱

۸

۱۸
سمنان ۷۵۲۶۲ ۱۴۳۸۰۵۷۲ ۱ ۵۸۹۷۴۲

۷

۲۴
سیستان ۸۳۹۰۱ ۸۹۷۲۷۹۴ ۱ ۲۴۰۵۷۴۲

۲۸

۳
فارس ۳۸۲۱۷۸ ۶۱۳۷۵۸۲۸ ۶ ۴۳۳۶۸۷۸

۱۱

۱۴
قزوین ۱۰۰۹۴۳ ۲۲۰۷۴۳۶۳ ۲ ۱۱۴۳۲۰۰

۱۱

۱۹
قم ۱۰۵۹۳۴ ۲۵۵۲۷۲۲۹ ۲ ۱۰۴۶۷۳۷

۹

۲۴
کردستان ۵۳۰۴۵ ۶۵۱۱۱۹۰ ۱ ۱۴۴۰۱۵۶

۲۷

۴
کرمان ۲۸۳۹۰۲ ۸۶۶۱۹۰۲۸ ۸ ۲۶۵۲۴۱۳

۹

۳۲
کرمانشاه ۱۵۷۳۳۱ ۲۰۱۶۱۳۶۳ ۲ ۱۸۷۹۳۸۵

۱۱

۱۰
ک.بویراحد ۶۸۶۷۷ ۱۱۰۶۴۱۶۳ ۱ ۶۳۴۲۹۹

۹

۱۷
گلستان ۱۶۱۰۷۰ ۱۴۵۸۲۴۲۱ ۱ ۱۶۱۷۰۸۷

۱۰

۹
گیلان ۲۶۰۷۳۶ ۲۷۴۳۱۷۱۲ ۳ ۲۴۰۴۸۶۱

۹

۱۱
لرستان ۱۸۳۹۹۸ ۲۳۰۳۱۵۰۸ ۲ ۱۷۱۶۵۲۷

۹

۱۳
مازندران ۲۹۲۵۷۲ ۴۶۴۴۸۴۸۳ ۵ ۲۹۲۲۴۳۲

۹

۱۵
مرکزی ۱۴۹۵۸۶ ۲۵۶۰۱۷۴۱ ۲ ۱۳۵۱۲۵۷

۹

۱۸
هرمزگان ۸۱۷۱۸ ۱۶۲۳۱۲۰۶ ۲ ۱۰۶۸۱۹۶

۱۳

۱۵
همدان ۲۰۴۴۹۳ ۲۷۰۲۹۹۱۷ ۳ ۱۷۰۳۲۶۷

۸

۱۵
یزد ۱۷۵۹۳۲ ۲۳۶۹۷۸۹۹ ۲ ۹۹۰۸۱۸

۵

۲۳
کل کشور ۵۸۱۲۰۶۷ ۱۰۲۴۳۷۰۲۷۷ ۷۰۴۹۵۷۸۲

۱۲

۱۴

این گزارش در روزنامه پول، مورخ  ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۸۹ به چاپ رسید.