بایگانی

بایگانی آوریل

بررسی تراز تجاری ایران و زیمبابوه در ۸ سال اخیر

22 آوریل 2010 بدون دیدگاه

واردات ابزار پزشکی؛ صادرات رب گوجه

اقلام وارداتی حیرت‌آور است. با توجه به اینکه این کشور، کشور توسعه‌یافته‌ای محسوب نمی‌شود، به نظر می‌رسد باید از آن اقلام کشاورزی یا معدنی به کشور وارد شود، اما در سال ۱۳۸۴، کالاهای صنعتی نیز به ایران از این کشور آفریقایی وارد شده است، اقلامی چون: دستگاه‌های برقی تشخیص بیماری، لامپ هاولوله‌های میکروویو، دستگاه‌های پخش صوت جیبی، ساعت، ماشین‌های محاسب و… در این سال، تراز تجاری ایران و زیمبابوه، ۲۴ به ۷۶‌درصد به نفع زیمبابوه سنگینی می‌کند.

تراز تجاری ایران و زیمباوه

تراز تجاری ایران و زیمباوه

این تراز تجاری ایران و زیمبابوه است.کشوری که محمود احمدی‌نژاد، به زودی قصد سفر به آن را دارد. ترازی که بررسی آن در سال‌های گذشته نوسان زیادی را نشان می‌دهد. کشوری در جنوب آفریقا با جمعیتی نزدیک به جمعیت استان تهران. واردات از این کشور ۱۳ میلیون نفری به ایران، هرگز نتوانسته بیش از دو صدم درصد از کشورهای صادرکننده کالا به ایران را به خود اختصاص بدهد. از طرفی، جمهوری اسلامی هم هرگز بیش از دو دهم درصد (در بین همه کشورها) کالا به این کشور صادر نکرده است. این رابطه تجاری مثل بسیاری از مراودات تجاری نیست، به بیانی نمی‌توان گفت که کالای منحصر به‌فردی بین دو کشور رد و بدل شده است. زیمبابوه از توتون، پنبه کوهی، حیوان زنده و… تا ابزار پزشکی به ایران  صادر کرده و در مقابل نیز ایران از ماشین‌آلات کشاورزی، صنعتی و الکترونیکی تا گوجه‌فرنگی، صابون و شامپو به این کشور صادر کرده است. اما یک نکته درخور توجه است و آن تراز تجاری به نفع این کشور جهان سومی آفریقایی است. به بیان دیگر، ایران از این کشور جهان سومی نیز به سبک بسیاری از کشورهای دیگر جهان بیشتر وارد کننده است تا صادر کننده.

نمودار چگونگی رابطه تجاری دو کشور

نمودار چگونگی رابطه تجاری دو کشور

۱۳۸۰
سال ابتدایی مورد بررسی این نوشتار است. تراز تجاری بین دو کشور به شدت به نفع زیمبابوه تنظیم شده است. این کشور تنها دو قلم کالا به ایران صادر کرده است: پنبه کوهی و توتون و تنباکو (و مشتقات آن)، این دو قلم ارزشی بالغ بر ۴/۹ میلیون دلار داشته است. در مقابل ایران اقلامی چون: سودسوزآور، موتورسیکلت، موم پارافین، انگور خشک‌کرده، فرش، گلیم، لوازم آشپزخانه، شستنی‌های توالت یا آشپزخانه و.. به ارزش ۳۵۴ هزار دلار به این کشور وارد کرده است. سهم صادرات به زیمبابوه ۰/۰۰۸ درصد و سهم واردات از این کشور ۰/۰۲ درصد از بین کشورهای جهان است که با ایران رابطه تجاری داشتند.

۱۳۸۱
وضعیت تراز تجاری دو کشور در این سال ۷درصد به نفع ایران تغییر می‌کند. زیمبابوه همچنان پنبه کوهی به ایران وارد می‌کند، اما جای توتون را گرافیت گرفته است. این دو قلم کالا، مجموعا ۱/۳ میلیون دلار ارزش داشته است، زیمبابوه در این سال ۰/۰۰۶ درصد از کل واردات به کشورمان را از آن خود کرده است. در مقابل ایران که در این سال وضعیت بهتری دارد، ۲۳۳ هزار دلار انواع کالا نظیر همانکه سال ۱۳۸۰ به زیمبابوه صادر کرده بود، به این کشور آفریقایی صادر کرده است. اگرچه تراز تجاری دو کشور به نفع ایران شده است، اما هم صادرات و هم واردات کاهش چشمگیری نسبت به سال گذشته داشته است. اختلاف بین صادرات و واردات بین ایران و زیمبابوه در این سال برابر با  ۱/۱  میلیون دلار است.

۱۳۸۲
در این سال، واردات از زیمبابوه رشد چشمگیری دارد، اما صادرات به آن کشور تغییر چندانی نکرده است. پنبه کوهی و توتون و تنباکو اقلام اصلی وارد شده از زیمبابوه هستند، اما در ردیف سوم، ۲۰۰ کیلو حیوانات زنده (ذیل تعرفه ۰۱۰۶۹۰) به ارزش  ۹/۳ هزار دلار به ایران وارد شده است. ارزش کل واردات از زیمبابوه حدود چهارمیلیون دلار بوده است و این حجم، تقریبا ۰/۰۱  از کل واردات ایران از کشورهای جهان است. در مقابل نیز ایران ۵۷۱هزار دلار کالا نظیر: مواد شیمیایی، موتور سیکلت‌ها، فرش و کف‌پوش‌ها، میوه‌جات مثل: گوجه‌فرنگی، خربزه و شیرینی‌ها را به این کشور صادر کرده است.

۱۳۸۳
سال ۸۳ است، سال برتری تجاری ایران نسبت به زیمبابوه، در هیچ سالی در هشت سال مورد بررسی در این گزارش، تراز تجاری ایران و زیمبابوه، این چنین به نفع ایران تنظیم نشده است. صادرات ایران به زیمبابوه  ۹۷‌ درصد این رابطه دو طرفه را به خود اختصاص داده است. از سوی دیگر، ارزش صادرات نیز به طرز بی‌سابقه‌ای افزایش یافته است. در این سال ایران ۱۸  میلیون دلار کالا به این کشور جهان سومی صادر کرده، اقلامی چون: ماشین‌آلات کشاورزی و صنعتی، مواد شوینده و بهداشتی، فرش و وسایل الکترونیکی. سهم زیمبابوه از صادرات ایران نسبت به کل جهان در این سال ۰/۲ درصد است.  در مقابل واردات از زیمبابوه به طرز قابل توجهی کاهش یافته است. در این سال، این کشور مجموعا ۴۹۹ هزار دلار توتون و تنباکو به ایران وارد کرده است. این یعنی  ۰/۰۰۱ درصد از کل واردات ایران در آن سال.

۱۳۸۴
آنقدرها که صادرات به زیمبابوه کاهش یافته، واردات از آن افزایش نیافته است. در واقع، صادرات به این کشور نوسان حیرت‌آور خود را از دست داده است، اما در مقابل، واردات از آن رشد قابل قبولی نسبت به سال‌های مشابه داشته است.در این سال، مجموعا یک‌میلیون کالا از زیمبابوه به کشورمان وارد شده، اگرچه رشد واردات از زیمبابوه زیاد حیرت‌آور نیست، اما اقلام وارداتی حیرت‌آور است. با توجه به اینکه این کشور، کشور توسعه‌یافته‌ای محسوب نمی‌شود، به نظر می‌رسد باید از آن اقلام کشاورزی یا معدنی به کشور وارد شود، اما در سال ۱۳۸۴، کالاهای صنعتی نیز به ایران از این کشور آفریقایی وارد شده است، اقلامی چون: دستگاه‌های برقی تشخیص بیماری، لامپ هاولوله‌های میکروویو، دستگاه‌های پخش صوت جیبی، ساعت، ماشین‌های محاسب و… در این سال، تراز تجاری ایران و زیمبابوه، ۲۴ به ۷۶‌درصد به نفع زیمبابوه سنگینی می‌کند. ایران نیز در این سال اقلامی را چون گذشته، به ارزش ۳۶۱هزار دلار به این کشور صادر کرده است. نکته قابل توجه آنکه، دیگر ماشین‌آلات صنعتی، صدرنشین اقلام صادراتی به زیمبابوه نیستند.

۱۳۸۵
صادرات ایران به زیمبابوه تقریبا نسبت به سال قبل نصف شده است، در مقابل واردات از آن کشور حدودا سه‌میلیون دلار افزایش داشته و به رقم کم‌سابقه  ۳/۸ میلیون دلار رسیده است. البته شایان ذکر است، در این سال، به‌طور کلی واردات از تمامی کشورها افزایش داشته، با این حال سهم زیمبابوه از ارزش واردات کشورهای جهان به ایران ۰/۰۰۹ درصد است.
توتون تنباکو، فر و خوراک‌پز، ماشین ریش‌تراش و… اقلام وارداتی از زیمبابوه هستند. در مقابل: موتورسیکلت،کولرآبی، مواد شیمیایی، سوهان چوب و… اقلام صادراتی ایران به زیمبابوه هستند که ارزشی حدود ۱۷۴هزار دلار را به خود اختصاص داده است.

۱۳۸۶
در این سال، واردات و صادرات هر دو به‌طرز قابل‌توجهی کاهش یافتند. رتبه ایران در تراز تجاری دو کشور بهبود یافته، سهم ایران از این مبادلات ۸۸‌درصد است. ۸۸‌درصد صادرات اقلامی نظیر: پسته، پیاز و موسیر، فرش و مواد شیمیایی به ارزش ۳۳۸ هزار دلار. در مقابل زیمبابوه ابزارآلات صنعتی نظیر جعبه دنده، بلبرینگ و یراق آلات، وسایل تزئینی مثل شمع‌های جرقه‌زن و… به ارزش ۴۸ هزار دلار به ایران وارد کرده است.

۱۳۸۷
در سال ۱۳۸۷ سهم ایران از مبادلات تجاری  دو کشور ۴۸‌درصد است. ۴۸‌درصد صادرات با ارزشی برابر با ۲۸۵هزار دلار انواع: رنگ، موتور سیکلت، میوه‌جات، رب و آب‌میوه، آدامس و… در مقابل نیز زیمبابوه ۳۰۹هزار دلار کالاهایی نظیر پروفیل، رادیاتور، قطعات و ماشین‌آلات صنعتی و… به ایران وارد کرده است.

۱۳۸۸
در سال ۸۸، دوباره فاصله صادرات و واردات ایران و زیمبابوه افزایش می‌یابد. تنها تفاوت این دو حدود یک‌میلیون دلار است. سهم ایران ۴۱‌درصد و سهم زیمبابوه ۵۹‌درصد است. زیمبابوه اقلامی چون: توتون و تنباکو، اقلام صنعتی، مصنوعات نساجی و…به ایران به ارزش  ۳/۵ میلیون دلار به ایران وارد کرده است. در مقابل ایران سهم ۴۱درصدی خود را از این مبادلات با کالاهایی نظیر تراکتور، گاوآهن، مواد شیمیایی و… به ارزش ۲/۴ میلیون دلار پر کرده است.

میزان صادرات و درصد(از کل صادرات) به زیمباوه از ایران

سال

درصد از کل صادرات

میزان صادرات به زیمباوه

میزان کل صادرات از سایر کشورها

۱۳۸۰

۰/۰۰۸

۳۵۴۹۳۲

۴۲۰۴۴۲۹۴۴۷

۱۳۸۱

۰/۰۰۵

۲۳۳۵۹۹

۴۵۷۹۵۰۹۹۵۷

۱۳۸۲

۰/۰۰۹

۵۷۱۱۱۴

۵۹۲۲۰۱۴۷۷۹

۱۳۸۳

۰/۲

۱۸۰۴۷۵۸۶

۶۸۰۳۳۹۷۸۸۸

۱۳۸۴

۰/۰۰۳

۳۶۱۶۶۱

۱۰۴۳۹۶۰۰۷۲۸

۱۳۸۵

۰/۰۰۱

۱۷۴۵۳۸

۱۲۸۵۳۴۷۰۷۷۳

۱۳۸۶

۰/۰۰۲

۳۳۸۳۶۰

۱۵۲۹۰۹۷۵۳۱۰

۱۳۸۷

۰/۰۰۱

۲۸۵۴۲۹

۱۷۹۶۳۵۸۴۹۵۰

۱۳۸۸

۰/۰۰۱

۲۴۶۸۵۳۰

۱۶۷۹۰۱۰۳۱۹۴

میزان واردات و درصد(از کل واردات) از زیمباوه

درصد از کل واردات

میزان واردات از زیمباوه

میزان کل واردات از سایر کشورها

۱۳۸۰

۰/۰۲

۴۹۱۹۷۹۴

۱۸۰۳۹۸۴۴۲۵۷

۱۳۸۱

۰/۰۰۶

۱٫۳۹۶٫۱۳۳

۲۲۰۷۶۶۰۲۴۷۰

۱۳۸۲

۰/۰۱

۴۱۹۱۲۳۶

۲۶۴۵۳۴۶۶۹۹۷

۱۳۸۳

۰/۰۰۱

۴۹۹۱۹۴

۳۵۲۲۶۲۷۲۲۸۹

۱۳۸۴

۰/۰۰۲

۱۱۲۷۳۱۳

۳۹۱۳۱۶۰۳۳۹۰

۱۳۸۵

۰/۰۰۹

۳۸۱۱۲۱۰

۴۱۵۴۴۱۴۷۰۳۵

۱۳۸۶

۴۸۰۱۳

۴۸۳۸۵۸۹۶۴۲۰

۱۳۸۷

۳۰۹۵۶۰

۵۵۶۳۷۶۸۹۲۹۳

۱۳۸۸

۰/۰۰۸

۳۵۲۶۸۷۶

۴۱۲۲۳۱۴۶۷۳۱

تفاوت صادرات و واردات بین ایران و زیمباوه

سال

تفاوت

صادرات

واردات

۱۳۸۰

۴۵۶۴۸۶۲

۳۵۴۹۳۲

۴۹۱۹۷۹۴

۱۳۸۱

۱۱۶۲۵۳۴

۲۳۳۵۹۹

۱۳۹۶۱۳۳

۱۳۸۲

۳۶۲۰۱۲۲

۵۷۱۱۱۴

۴۱۹۱۲۳۶

۱۳۸۳

۱۷۵۴۸۳۹۲

۱۸۰۴۷۵۸۶

۴۹۹۱۹۴

۱۳۸۴

۷۶۵۶۵۲

۳۶۱۶۶۱

۱۱۲۷۳۱۳

۱۳۸۵

۳۶۳۶۶۷۲

۱۷۴۵۳۸

۳۸۱۱۲۱۰

۱۳۸۶

۲۹۰۳۴۷

۳۳۸۳۶۰

۴۸۰۱۳

۱۳۸۷

۲۴۱۳۱

۲۸۵۴۲۹

۳۰۹۵۶۰

۱۳۸۸

۱۰۵۸۳۴۶

۲۴۶۸۵۳۰

۳۵۲۶۸۷۶

*ارقام به دلار

* ارقام بر اساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران

———–

این گزارش در روزنامه پول، مورخ دوم اردیبهشت ۱۳۸۹ به چاپ رسید.

خون ایرانی ارزان تر از نوشابه

13 آوریل 2010 ۷ دیدگاه

کیلویی ۵۰۰ تومان خون صادر می کنیم

صادرات ۱۳ هزارتن خون ایرانی به کشورهای جنگ زده

کشورهای اصلی مقصد خون  ایرانی بر اساس ارزش صادرات

کشورهای اصلی مقصد خون ایرانی بر اساس ارزش صادرات

مشخص نیست این خون ها در کدام سازمان جمع آوری می شود، اما صادرات آن زمانی که در گمرک به ثبت رسیده است، به معنای آن است که کالایی با وزنی مشخص ـ توسط فروشنده ای نامشخص ـ  با ارزشی مشخص، فروخته و بهای آن دریافت شده است.

صادرات نزدیک به ۱۳ میلیون کیلو خون ایرانی، اتفاق حیرت آوری است که طی چهار تا پنج سال گذشته رخ داده است. به راستی این میزان خون در اختیار چه شرکت یا سازمان و ارگانی می تواند باشد؟ در آمار گمرک نامی از صادر کننده خون برده نشده است. از طرفی، حجم بزرگ خون صادر شده(برابر با ۱۳ هزار تن) و مقایسه آن با میانگین ارزش هر کیلوی آن(کمتر از هزارتومان) این فرضیه را که خون های صادر شده فراوری خاصی شده باشند را رد می کند.

در ایران خرید و فروش خون انسان زیاد معمول نیست و معتبرترین متولی دریافت خون از مردم کشورمان سازمان انتقال خون است که آن هم بابت خون های دریافتی پولی را به اهداء کنندگان پرداخت نمی کند. از طرفی در آمار گمرک بین خون انسان و حیوان تفکیکی قائل نشده است، همچنین نام صادرکننده خون نیز مشخص نشده است. تمام اینها، ارایه تصویری روشن از این مبادلات خونی و تجاری را دشوار می کند.  آنچه مشخص است، تمامی این صادرات ذیل تعرفه «۳۰۰۲۹۰۰۰ » و تحت عنوان «خون انسان و خون حیوان»انجام شده است.

در سال ۱۳۸۷ سود بازرگانی کیسه خون به صفر می رسد. کیسه های خون در واقع ظرف هایی هستند که خون در آنها قرار می گیرد. براساس این تصویب نامه که در تاریخ سیزدهم مهرماه سال ۱۳۸۷ به امضای رییس جمهور وقت رسیده است، وزرای عضو کمیسیون ماده (۱) آیین‌نامه اجرایی قانون مقررات صـادرات و واردات بـه استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و با رعایـت تصویـب‌نامه شمـاره ۲۵۳۳۸/ت۲۴۷۹۴هـ مورخ ۲۹/۵/۱۳۸۰ تصویب نمودند: سود بازرگانی کیسه خون مشمول ردیف ۳۹۲۳۲۹۱۰ تعرفه از شانزده درصد (۱۶%) به صفر درصد کاهش می‌یابد. این تصـویب‌نامه در تاریخ ۸/۷/۱۳۸۷ به تـأییـد ریاست جمهوری وقت رسیده‌است.

ابتدای این هفته گزارشی در همین روزنامه به چاپ رسید که از واردات خون به کشور حکایت داشت، برخی استدلال می کنند که خون هایی که از کشورهای اروپایی و آمریکایی به کشورمان وارد شده است، خونی است که از ایران به آن کشورها صادر و پس از آن دوباره به کشورمان وارد شده است. اما با بررسی جداول گمرک مشخص می شود که خونی به هیچ یک از کشورهای وارد کننده خون به ایران صادر نشده است.

به عبارت دیگر، در حالی که ایران خون را از کشورهایی چون: انگلیس، سوییس، فرانسه، آمریکاو… با قیمت متوسط هر کیلو ۱۹۰ دلار وارد می کند، در مقابل خون را به کشورهایی چون: افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان و… به قیمت کمتر از یک دلار صادر می کند!

مشخص نیست این خون ها در کدام سازمان جمع آوری می شود، اما صادرات آن زمانی که در گمرک به ثبت رسیده است، به معنای آن است که کالایی با وزنی مشخص ـ توسط فروشنده ای نامشخص ـ  با ارزشی مشخص، فروخته و بهای آن دریافت شده است.

میزان کل صادرات خون از سال 1384 تا بهمن 1388(براساس ارزش صادرات)

میزان کل صادرات خون از سال ۱۳۸۴ تا بهمن ۱۳۸۸(براساس ارزش صادرات)

۱۳۸۴

در سال ۸۴، مجموعا ۶/۲ هزارتن خون به کشورهای: افغانستان، ترکمنستان، تاجیکستان، آذربایجان وعراق صادر شده است. ارزش این خون ها نزدیک به ۵/۱ میلیون دلار بوده است، به عبارت دیگر، میان قیمت هر کیلو خون صادراتی در گمرک نیم دلار بوده است! نیم دلار برابر با ۵۰۰ تومان در کشورخودمان است، که کمتر از قیمت یک بطری نوشابه گازدار است!

۱۳۸۵

در سال ۸۵، صادرات خون رشد چشمگیری دارد، به طوری که در این سال، صادرات این کالا به کشورهای: افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان و عراق حدودا نیم میلیون دلار افزایش داشته است. وزن کل صادرات خون به کشورهای مزبور برابر با ۲/۲ هزار تن بوده است. میانگین قیمت خون ایرانی صادراتی در این سال حدود ۹/۰ دلار بوده که تقریبا با قیمت یک بطری نوشابه خانواده برابری می کند.

۱۳۸۶

در سال ۸۶، رشد صادرات خون ادامه دارد. مقاصد خون ایرانی به ترتیب ارزش صادرات عبارت است از: افغانستان، تاجیکستان و ترکمنستان. ارزش کل صادرات خون به این سه کشور برابر با ۲/۲ میلیون دلار است و وزن خون های صادراتی حدود ۵/۲ هزارتن بوده است. در این سال هم خریداران خارجی حاضر نشدند حتی یک دلار برای خون های صادراتی ایرانی پرداخت کنند و میانگین قیمت خون های ایرانی برای هر کیلو ۹/۰ دلار است.

۱۳۸۷

در این سال اتفاق جالبی رخ می دهد. اگرچه صادرات خون ایرانی نسبت به سال گذشته(یعنی سال ۱۳۸۶) تغییر چندانی نکرده است، اما مقدمه سالی دیگر است. سالی که در آن صادرات خون ایرانی رشد چشمگیری دارد. در همین سال است  که سود بازرگانی کیسه خون به صفر می رسد. کیسه های خون در واقع ظرف هایی هستند که خون در آنها قرار می گیرد. براساس این تصویب نامه که در تاریخ سیزدهم مهرماه سال ۱۳۸۷ به امضای رییس جمهور وقت رسیده است، وزرای عضو کمیسیون ماده (۱) آیین‌نامه اجرایی قانون مقررات صـادرات و واردات بـه استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و با رعایـت تصویـب‌نامه شمـاره ۲۵۳۳۸/ت۲۴۷۹۴هـ مورخ ۲۹/۵/۱۳۸۰ تصویب نمودند: سود بازرگانی کیسه خون مشمول ردیف ۳۹۲۳۲۹۱۰ تعرفه از شانزده درصد (۱۶%) به صفر درصد کاهش می‌یابد. این تصـویب‌نامه در تاریخ ۸/۷/۱۳۸۷ به تـأییـد ریاست جمهوری وقت رسیده‌است.

به هر تقدیر در این سال مجموعا نزدیک به ۴/۲ هزار تن خون به کشورهای: افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان، عراق و امارات متحده عربی به ارزش ۲/۲ میلیون دلار صادر شده است. قیمت متوسط هر کیلو خون ایرانی همچنان ۹/۰ دلار است.

۱۳۸۸

آمار کل صادرات سال ۱۳۸۸ هنوز منتشر نشده است و آماری که در دست است، تا بهمن ماه این سال را روایت می کند. اما در همین حد هم صادرات خون در این سال رشد فوق العاده ای یافته است. در سال گذشته، صادرات خون با نزدیک به ۷۰۰ هزار کیلو گرم به رقم بی سابقه ۳ هزار تن رسید. مقاصد خون ایرانی در این سال عبارتند از: افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستانو عراق. میانگین ارزش خون ایرانی در این مبادلات همچنان زیر یک دلار است. با این تفاوت که در سال گذشته، سود بازرگانی کیسه های حمل خون به صفر رسیده است.

کشورهای مقصد خون های صادراتی ایران به تفکیک از سال ۱۳۸۴ تا بهمن ماه ۱۳۸۸

۱۳۸۴

کشور وزن (کیلو) ارزش به دلار
افغانستان ۱۸۷۵۰۱۲ ۹۵۰۲۸۸
ترکمنستان ۳۷۸۹۶۰ ۲۸۹۸۴۴
تاجیکستان ۲۱۲۴۶۷ ۱۸۹۲۶۰
آذربایجان ۱۷۵۰۰۰ ۱۲۳۱۸۰
عراق ۳۵۰۰ ۵۴۱۳
جمع ۲۶۴۴۹۳۹ ۱٫۵۵۷٫۹۸۵

۱۳۸۵

کشور وزن (کیلو) ارزش (دلار)
افغانستان ۱۷۴۳۷۱۲ ۱۴۷۴۴۲۶
تاجیکستان ۳۱۵۹۳۰ ۳۷۵۹۵۲
ترکمنستان ۲۰۰۹۲۰ ۲۳۳۰۷۶
عراق ۲۵۴۵۰ ۲۸۸۱۵
جمع ۲۲۸۶۰۱۲ ۲۱۱۲۲۶۹

۱۳۸۶

کشور وزن (کیلو) ارزش (دلار)
افغانستان ۲۱۲۰۹۶۸ ۱۷۵۴۵۷۶
تاجیکستان ۳۶۷۰۳۰ ۴۳۸۵۳۷
ترکمنستان ۸۹۰۰۰ ۱۰۵۳۲۷
جمع ۲۵۷۶۹۹۸ ۲۲۹۸۴۴۰

۱۳۸۷

کشور وزن (کیلو) ارزش (دلار)
افغانستان ۱۶۰۹۹۲۲ ۱۳۴۶۱۹۳
تاجیکستان ۴۲۷۵۶۱ ۵۳۷۸۸۷
ترکمنستان ۱۹۲۰۳۶ ۲۳۲۸۳۰
عراق ۱۵۸۷۱۴ ۱۶۳۱۲۸
امارات متحده عربی ۵۰ ۵۵
۲۳۸۸۲۸۳ ۲۲۸۰۰۹۳

۱۳۸۸

کشور وزن (کیلو) ارزش (دلار)
افغانستان ۲۲۵۰۸۵۳ ۲۰۶۶۴۴۱
تاجیکستان ۵۹۱۴۳۳ ۶۶۳۵۴۷
ترکمنستان ۱۶۹۲۱۳ ۲۱۶۴۶۵
عراق ۶۵۱۳۰ ۳۲۱۹۸
جمع ۳۰۷۶۶۲۹ ۲۹۷۸۶۵۱

کشورهای مقصد خون ایرانی طی سال های ۱۳۸۴ تا بهمن ماه ۱۳۸۸

کشور ارزش صادرات(دلار)
افغانستان ۷۵۹۱۹۲۴
تاجیکستان ۱۸۲۹۲۳۱
ترکمنستان ۱۰۷۷۵۴۲
عراق ۲۲۹۵۵۴
آذربایجان ۱۲۳۱۸۰

جدول کل صادرات خون از سال ۱۳۸۴ تا بهمن ماه ۱۳۸۸

سال وزن(کیلو) ارزش(دلار) متوسط قیمت برای هر کیلو(دلار)
۱۳۸۴ ۲۶۴۴۹۳۹ ۱۵۵۷۹۸۵ ۵/۰
۱۳۸۵ ۲۲۸۶۰۱۲ ۲۱۱۲۲۶۹ ۹/۰
۱۳۸۶ ۲۵۷۶۹۹۸ ۲۲۹۸۴۴۰ ۹/۰
۱۳۸۷ ۲۳۸۸۲۸۳ ۲۲۸۰۰۹۳ ۹/۰
تا بهمن ۱۳۸۸ ۳۰۷۶۶۲۹ ۲۹۷۸۶۵۱ ۹/۰
جمع ۱۲٫۹۷۲٫۸۶۱ ۱۱۲۲۷۴۳۸ ۸/۰

در این جدول، تفاوت ارزش هر کیلو خون ایرانی و خارجی را مشاهده می کنید.

سال میانگین ارزش هر کیلو خون وارداتی(به تومان) میانگین ارزش هر کیلو خون صادراتی(به تومان) اختلاف ارزش خون صادرات و وارداتی(به تومان)
۱۳۸۴ ۷۳۰۰۰ ۵۰۰ ۷۲۵۰۰
۱۳۸۵ ۶۴۰۰۰ ۹۰۰ ۶۳۱۰۰
۱۳۸۶ ۱۰۲۰۰۰ ۹۰۰ ۱۰۱۱۰۰
۱۳۸۷ ۱۴۱۵۳۰ ۹۰۰ ۱۴۰۶۳۰
۱۳۸۸(نه ماهه اول) ۱۹۴۴۹۸ ۹۰۰ ۱۹۳۵۹۸

*به تومان

تمامی آمار مورد استفاده در این گزارش از آمار رسمی گمرک جمهوری اسلامی ایران اخذ شده است.

این گزارش در روزنامه پول، مورخ ۲۴ فروردین ۱۳۸۹ به چاپ رسید

خون انگلیسی در رگ ایرانی

10 آوریل 2010 ۲ دیدگاه

واردات ۱۱۹ میلیون دلار خون اروپایی، آمریکایی و عربی به ایران

در ایران، از زمانی که سازمان انتقال خون فعالیت خود را به صورت جدی آغاز کرد، بسیاری از مردم به خاطر مسائل انسان دوستانه، به صورت رایگان اقدام به اهدای خون خود می کنند. اما ظاهرا خون آنها کفاف نمی دهد، یا باید خون های رنگین تری نزدیک به ۱۸۲ هزارتومان گرانتر، از کشورهایی مثل انگلیس، سوییس، فرانسه، آمریکاو…. به کشور وارد شود.

کشورهای برتر وارد کننده خون به ایران از ابتدای سال 1384 تا 9 ماه اول 1388

کشورهای برتر وارد کننده خون به ایران از ابتدای سال ۱۳۸۴ تا ۹ ماه اول ۱۳۸۸

ایران کشوری است با فرهنگ سنتی، اما احتمالا اکثر مردم سنتی ایران که خون را مایه استحکام روابط خانوادگی، انتقال خصوصیت های فامیلی، خوبی یا بدی و… می دانند خبر ندارند که خون انگلیسی و سوئیسی و اماراتی و امریکایی و… در رگ های بعضی هایشان می جوشد! آمار گمرک می گوید طی ۴-۵ سال گذشته، واردات خون از کشورهای ار.پایی و آمریکایی به کشورمان رونق خوبی داشته، دراین گزارش به این مقوله پرداخته شده است.

اگرچه فروش خون برای ایرانیان کمی عجیب است، اما در برخی از کشورها این تجارت کم سابقه ای نیست. اگرچه در ایران نیز طی سال های اخیر، فروش خون تحت عنوان«اهدای پلاسما» و حق الزحمه و هزینه ایاب و ذهاب در حال رواج یافتن است. اما با همه اینها، هنوز غاطبه مردم ایران به خون فروشی نیافتادند.

در ایران، از زمانی که سازمان انتقال خون فعالیت خود را به صورت جدی آغاز کرد، بسیاری از مردم به خاطر مسائل انسان دوستانه، به صورت رایگان اقدام به اهدای خون خود می کنند. اما ظاهرا خون آنها کفاف نمی دهد، یا باید خون های رنگین تری نزدیک به ۱۸۲ هزارتومان گرانتر، از کشورهایی مثل انگلیس، سوییس، فرانسه، آمریکاو…. به کشور وارد شود.

در بررسی جداول آمار گمرک، واردات «خون انسان و حیوان» ذیل تعرفه «۳۰۰۲۹۰۰۰» از مدتها پیش رواج دارد. که از آن جمله می توان به چهار سال قبل اشاره کرد. یاد آور می شود، که مقداری از این خون ها برای مصارف پزشکی و داروسازی وارد می شوند که در تعرفه گمرک برای خون خالص و خونی که روی آن فعالیت های پزشکی انجام شده است تفاوتی در نظر گرفته نشده است.

بدیهی است، چنین خونی در حجم بسیار کم و با قیمت بالا به کشور وارد می شوند، اما باقی واردات خون که گاه به چند ده تن می رسد، خون عادی است که روی آن عملیات خاصی انجام نشده است.

خرید و فروش خون مجاز است؟

بر اساس معیارهای مذهبی که در ایران نیز یکی از پایه های اصلی قوانین و اصول هستند، خون از نجاسات محسوب می شود و به خاطر حرمت خون، بسیاری از فقها خرید و فروش آن را جایز ندانستند.

آن دسته از شرکت هایی هم که خون خریداری می کنند، بهای آن را تحت عنوان حق ایاب و ذهاب به فروشندگان پرداخت می کنند. حال باید دید، آیا در واردات خون نیز تنها هزینه ترانزیت این مایع حیاتی پرداخته می شود؟

چراکه ایران، از سال ۱۳۸۴، تا پایان نه ماهه اول سال ۱۳۸۸ طی کمتر از چهار سال،  نزدیک به یک میلیون و ۲۴۰ تن خون انسان و حیوان وارد کرده است.

جدول میزان واردات خون به کشور از سال ۸۴ تاکنون

سال ارزش(به دلار) ارزش(به تومان) وزن(به کیلو) هرکیلو(به تومان)
۱۳۸۴ ۱۶٫۱۱۹٫۰۵۹ ۱۶٫۱۱۹٫۰۵۹٫۰۰۰ ۲۲۰٫۸۲۴ ۷۳۰۰۰
۱۳۸۵ ۲۳٫۷۷۸٫۶۰۷ ۲۳٫۷۷۸٫۶۰۷٫۰۰۰ ۳۷۱٫۱۸۲ ۶۴۰۰۰
۱۳۸۶ ۴۱٫۹۴۳٫۷۸۷ ۴۱٫۹۴۳٫۷۸۷٫۰۰۰ ۴۱۱٫۵۳۵ ۱۰۲۰۰۰
۱۳۸۷ ۲۳٫۸۲۹٫۵۸۹ ۲۳٫۸۲۹٫۵۸۹٫۰۰۰ ۱۶۸٫۳۷۱ ۱۴۱٫۵۳۰
۱۳۸۸(نه ماهه اول) ۱۳٫۲۷۱٫۶۰۵ ۱۳٫۲۷۱٫۶۰۵٫۰۰۰ ۶۸٫۲۳۵ ۱۹۴٫۴۹۸

پنج کشور اول وارد کننده خون به ایران در سال ۸۴ به ترتیب عبارت است از: انگلستان، ایتالیا، سوئیس، آلمان و فرانسه در سال ۸۵ که واردات این کالا به کشور چیزی حدود ۱۵۰ تن افزاش داشته است، خون به ترتیب ارزش از کشورهای: انگلستان، فرانسه، سوئیس، امارات متحده عربی و ایتالیا به به ایران وارد شده است.

در سال ۸۶، بیشترین میزان خون به کشور  وارد شده، در این سال، صادر کنندگان عمده به کشور عبارتند از: انگلستان، بلژیک، سوئیس، فرانسه و ایتالیا. از سال ۸۷، واردات خون به کشور، آرام آرام کاهش میابد، در این سال نیز کشورهای صادر کننده عمده به ایران عبارتند از: سوئیس، انگلستان، ایتالیا، بلژیک و آلمان.

در سال ۸۸ نیز واردات این کالا به کشور ادامه داشته است. اما از آنجا که آمار مبادلات تجاری سال ۸۸ در زمان تهیه این گزارش  کامل نبوده است، بنابراین تنها به آمار نه ماهه اول سال پرداخته شده است. در نه ماهه اول سال ۸۸ کشور های: سوئیس، آلمان، جمهوری کره ، انگلستان و فرانسه صدر نشین صادرات به ایران هستند.

صادر کنندگان خون به ایران

نام کشور ارزش واردات(به دلار) نام کشور ارزش واردات(به دلار)
انگلستان ۴۸٫۲۵۵٫۹۲۳ هند ۲٫۰۸۱٫۴۵۷
ایتالیا ۸٫۵۲۶٫۱۹۶ چین ۷۳٫۴۸۹
سوییس ۲۵٫۹۸۵٫۷۷۹ هلند ۱٫۳۳۱٫۱۷۲
آلمان ۶٫۷۶۰٫۸۷۶ امارات ۴٫۵۹۲٫۸۹۴
فرانسه ۷٫۱۲۲٫۰۸۶ امریکا ۱٫۵۲۰٫۴۲۲

صنعت خون در جهان

اگرچه صنعت خون در ایران سابقه طولانی ندارد، اما این تجارت در برخی از کشورهای جهان، تجارت پر سودی است. بسیاری آن را در زمره تجارت اعضای بدن می دانند. در ایران به طور رسمی خون خرید و فروش نمی شود، اما خرید آن تحت عنوان اهدا پلاسمای خون اتفاق می افتد. روزنامه خبر، در گزارشی به این خرید و فروش اشاره کرده بود. بر اساس گزارش این روزنامه، اهدا کنندگان دفعه اول، نزدیک به پنج هزار تومان و بارهای دیگر ۱۲ هزار تومان بابت ایاب و ذهاب دریافت می کنند. بر این اساس می توان گفت هر لیتر خون در ایران بین ۵ تا ۱۲ هزارتومان پرداخته می شود.

این یعنی هر لیتر خون در ایران حداکثر ۱۲ دلار خریده می شود. خرید و فروش خون در ایران، در حالی به این قیمت انجام می شود که در همین حال همتایان مکزیکی فروشندگان خون، هفته‌ای چند بار از مرز می‌گذرند تا خون خود را به بانک‌های خون آمریکا به بهای« ۴۰ دلار» بفروشند. تجارت محصولات خونی و فروش خون در مکزیک، به عنوان «مهم ترین صادر کننده محصولات خون»، تا اندازه ای است که در روزنامه‌های محلی آگهی می‌دهند که فقرای مکزیک می‌توانند بدون مشکل در تردد از مرز، به آمریکا بیایند تا خون خود را بفروشند. قیمت‌ها در عراق نیز بالاست و به گزارش تلویزیون الجزیره «قیمت ۳۵۰ میلی‌لیتر خون در عراق بین ۲۰ تا ۳۰ دلار» است. البته گزارش ها حاکی از آن است که وضع مردم فقیر هائیتی و دیگر شهرهای برزیل حتی از تهرانی ها هم بدتر است، خون آنها را فقط «لیتری ۳ دلار» می‌خرند. اکثر سازمان‌های خیریه در این کشور پوششی برای تولید خون از کودکان یتیم و خانواده‌های بی‌بضاعت هستند و اصطلاحاً به آنها «مزارع خون» می گویند.

جالب آن است که اگرچه  سازمان های متولی این حوزه حاضرند برای وارد کردن خون به کشور، ارقام بالایی را پرداخت کنند، اما همچنان ایرانیان تنها می توانند با اهداف انسان دوستانه و به بیان دیگر به رایگان خون خود را اهدا کنند. سازمان انتقال خون برای خون اهدا کنندگان ایرانی هیچ رقمی را پرداخت نمی کند، اما در عوض خون خارجی ها را به قیمت بالایی خریدار است!

—————–

این گزارش در روزنامه پول مورخ ۲۱ فروردین ۱۳۸۹ به چاپ رسید