بایگانی

بایگانی سپتامبر

محمدعلی رامین از وزارت ارشاد رفت؟

27 سپتامبر 2010 ۲ دیدگاه

امروز شنیدم محمدعلی رامین از وزارت ارشاد رفت.  تابناک و آخرین نیوز خبر رو نقل کردند، به نظر می رسه صحت داشته باشه، خیلی وقت پیش هم زمزمه های رفتنش آمده بود.

n00034689-r-b-001

هنوز یادمه،اوایل پاییز سال ۸۸ بود و من در روزنامه اعتماد کار می کردم، این آقا به روزنامه آمده بود بابت  سفرهای استانی که به مطبوعات داشت.

به هر روزنامه ای پا می زاشت خبرنگارا می گفتن تعطیلمون می کنه.

یادمه که کل کل مختصری هم باهاش کردم.

در دوران تصدی این آقا، قوه قضائیه که تا پیش از این عموما مسئولیت توقیف و لغو امتیاز نشریات با اون بود واقعا کم آورده بود. تو ماجرای روزنامه سرمایه و روزنامه فرهنگی آشتی این قضیه دیگه خیلی بلد شد طوری که اصولا اختلافش با قوه قضائیه مطبوعاتی هم شد.

در دوران تصدی ایشون چندین روزنامه از جمله روزنامه های اعتماد و سرمایه توقفیف شدند. مجلات خوبی مثل ایراندخت و شهروند امروز به محاق توقیف رفتند.

توقیف و لغو امتیاز ده ها روزنامه و مجله

فیلترینگ گسترده سایت های اینترنتی

بیکاری صدها خبرنگار

مهاجرت ده ها خبرنگار قدرتمند د همه حوزه های از کشورمون

تنها بخشی از دستاوردهای کمتر از یکسال تصدی این مرد بر پست معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد است.

دیدار به قیامت آقای رامین


تنها سه وزیر در کابینه جراحی بزرگ اقتصادی، اقتصاد خواندند

25 سپتامبر 2010 بدون دیدگاه

اینکه چقدر رشته تحصیلی متصدیان امور در سطوح درجه یک به زمینه فعالیتشان ارتباط دارد در کشوری مثل ایران کمی پیچیده است. در واقع پیچیدگی که قرار است این تناقض را برطرف کند که وزیر آموزش‌وپرورش الهیات خوانده و وزیر ارشاد فقه و حقوق، وزیر کار عمران خوانده و وزیر امور خارجه علوم اجتماعی، وزیر نفت سابقه وزارت بازرگانی را دارد و تحصیلا‌تش مدیریت دولتی است و… در این شرایط باید این پیچیدگی را این‌طور حل کرد:  لزوما نیاز نیست شخص وزیر تحصیلا‌تی در حوزه فعالیتی که بر عهده گرفته داشته باشد در حوزه مشاوران و معاونان باید تحصیلکرده مرتبط وجود داشته باشد و در واقع سابقه مدیریت بیشتر مهم است.

ماه مهر آمد. مهرماه همیشه در حافظه تاریخی ما جایگاه خاصی دارد. شاید هیچ ماهی مثل مهرماه و مردادماه برای ایرانیان آبستن تغییرات نبوده باشد؛ حال اینکه ظاهرا مهر و پاییز امسال همراه با تحول اقتصادی هم هست.
دولت احمدی‌نژاد بالا‌خره باید یک روز به آنچه وعده داده عمل کند؛ همان وعده‌ای که موبایل به موبایل دست به دست می‌شد، از مصاحبه معروف احمدی‌نژاد حرف می‌زنیم، وقتی هنوز در لباس شهردار تهران بود؛ دولت باید اقتصاد مملکت را سامان بدهد همین یک جمله در خاطره همه ما مانده و حالا‌ دولت اول گذشته و دولت دوم هم دست اوست، همه منتظرند ببینند اقتصاد سامان پیدا می‌کند، احمدی‌نژاد است و یک کابینه ۲۲ نفره.
اگر خود محمود احمدی‌نژاد را فاکتور بگیریم، در بین ۲۲ عضو دیگر کابینه او شش نفر دانش‌آموخته رشته‌های فنی- مهندسی هستند. در میان سایر رشته‌های تحصیلی، اهالی فن و مهندسی در این کابینه جایگاه بهتری دارند. پس از  آنها، فارغ‌التحصیلا‌ن الهیات و فقه و حقوق و مدیریت قرار دارند و اما اقتصادی‌ها در این کابینه جایگاه چندان مناسبی ندارند. در واقع از بین ۲۲ عضو کابینه دولت دهم، تنها سه نفر رشته‌های مرتبط با اقتصاد خوانده‌اند.

همین مدارک خارجی با توجه به سابقه پنج سال گذشته موقعیت‌های بالقوه‌ای هستند که ممکن است با یک نامه‌نگاری بالفعل شوند و حاشیه‌های بزرگی را برای دولتمردان درست کنند.

این موضوع هم با دیدی خوشبینانه است چراکه تحصیلا‌ت وزرای اقتصاد، بازرگانی و کشاورزی هم رشته‌های ساختارشناسانه گرایش اقتصاد کلا‌ن نبوده و تنها شرطی لا‌زم است و نه کافی. البته شاید این برای هر دولتی زیاد هم مهم قلمداد نشود چراکه بحث تجربه و هماهنگی‌های سیاسی و گرایشی خود داستانی است مهم، اما توجه کنید این دولت قرار است اقتصاد ایران را با تحول اقتصادی دگرگون کند و باید اقتصاد کلا‌ن در مدیرانش نهادینه باشد.از این‌رو است که کابینه ۲۲ نفره دولت دهم بیشتر از دیگر سال‌ها زیر ذره‌بین عمومی قرار گرفته تا بدانیم چه مدیرانی با چه دانشی در حال تغییر نظام‌های فرسوده اقتصادی کشور هستند.

؟؟؟؟؟؟؟؟

اطلاعات تحصیلی ۲۲ عضو کابینه دولت دهم

بیشترین فارغ‌التحصیلا‌ن هیات دولت مدرک خود را از دانشگاه‌های خارجی گرفته‌اند. دانشگاه آزاد اسلا‌می با سه فارغ‌التحصیل، دومین مرکزی است که اهالی هیات دولت از آن مدرک گرفته‌اند و پس از آن دانشگاه‌های علم و صنعت، تربیت مدرس و تهران هر سه با دو مورد در ردیف بعدی و دانشگاه امام صادق(ع) و موسسه امام خمینی(ره) نیز هر کدام با یک مورد در رتبه‌های بعدی قرار دارند.
انتصاب وزیر ارشاد که دانش‌آموخته دانشگاه امام صادق(ع) است، اگرچه هر نقدی را مطرح کند اما یک نکته دارد و آن اینکه بالا‌خره دانشگاه امام صادق توانست در ترکیب دولت‌ها یک نماینده داشته باشد.
برای طرح این بحث شاید کمی دیر باشد. ایران اسلا‌می می‌خواهد مدیریت جدیدی را به دنیا معرفی کند. نکته جالب این است که در دولت نهم و دهم که بر شعار ما می‌توانیم تکیه دارد، اکثر مدیران آن دانش‌آموخته مراکز علمی خارجی هستند.

بالا‌خره قرار است با این کابینه، تحول اقتصادی رقم بخورد. هدفمندکردن یارانه‌ها، مباحث مربوط به یارانه‌های حوزه انرژی و… بحث‌های کوچکی نیستند. طرح‌ها و اقداماتی که کوچک‌ترین نقصی در اجرای آن می‌تواند بحران‌های جدی در همه حوزه‌ها به وجود آورد. نمونه‌هایی از آن را به خاطر دارید و چالش‌های جدی دولت که همین الا‌ن هم جاری و ساری هستند از آن جمله‌اند.

تازه دولت نهم و دهم به لحاظ شیوه عملکرد بیشتر دانش‌آموخته‌های داخلی را جذب کرد اما بد نیست بدانید در ترکیب همین دولت دهم دست‌کم پنج عضو دانش‌آموخته مراکز دانشگاهی خارجی هستند؛ مراکزی که در دولت دهم یکی از فارغ‌التحصیلا‌ن آنها برای دولت حاشیه‌های جدی را ایجاد کرد.
متکی که سکان دیپلماسی خارجی کشور را در دست دارد در دانشگاه ال‌امین‌بنگلور هند علوم اجتماعی خوانده، وزیر ارتباطات از فرانسه مدرک گرفته و غضنفری که باید پاسخگوی وضعیت تجارت کشور باشد در سیدنی تحصیل کرده است.
بهبهانی پیرترین عضو کابینه و استاد ۷۰ ساله احمدی‌نژاد که دانشجویانش می‌گویند خاطرات زیادی از دوران تحصیلش سر کلا‌س نقل می‌کرده در آمریکا تحصیل کرده است و کامران دانشجو، وزیر علوم مدرکش را از منچستر انگلیس گرفته، تحصیل در انگلیس، که سال گذشته با ادعاهای روزنامه‌ای عربی حاشیه‌های جدیدی را برای دولت ایجاد کرد.
اینکه آنها مدرکشان را از کجای دنیا گرفتند، بدون شک به اشخاص مربوط است اما اولا‌، دولت دهم بیش از هر دولت دیگری ادعای استفاده از ظرفیت‌های داخلی و بومی را دارد، دوما بیش از هر دولتی، دولت فعلی زیر ذره‌بین است و همین مدارک خارجی با توجه به سابقه پنج سال گذشته موقعیت‌های بالقوه‌ای هستند که ممکن است با یک نامه‌نگاری بالفعل شوند و حاشیه‌های بزرگی را برای دولتمردان درست کنند.

؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

تحصیلات اعضای کابینه دولت دهم از نظر: رشته، مرکز اخذ مدرک و مقطع تحصیلی

به هر سو و در این نقد که از نوع دلسوزانه است، یک نکته موردنظر است و تلا‌ش شده تا آنچه موجود است مرور شود. از این‌رو این سوال مطرح می‌شود که آیا بهتر نیست، حالا‌ که قرار است علوم دانشگاهی و به خصوص علوم انسانی بومی شوند، کسی متصدی این امر شود که خود دانش‌آموخته یک دانشگاه داخلی است؟
از طرف دیگر واقعا دانشگاه‌های ایرانی چه می‌کنند، چرا در ترکیب دولت‌ها اینقدر فارغ‌التحصیلا‌ن دانشگاه‌های داخلی کم به چشم می‌خورد البته در ترکیب معاونان و مشاوران، دانش‌آموختگان دانشگاه‌های داخلی کم نیستند اما در سطوح بالا‌، کمتر به چشم می‌خورند. از سوی دیگر هم این موضوع مطرح می‌شود که شاید همان‌گونه که مسوولا‌ن ارشد نظام در سال‌های طولا‌نی بر ارتباط صنعت و دانشگاه تاکید داشته‌اند هنوز این فضا از سوی دولتمردان ایجاد نشده که سهم دانشگاه‌های داخلی در اداره کشور تا این حد پایین است.
اینکه چقدر رشته تحصیلی متصدیان امور در سطوح درجه یک به زمینه فعالیتشان ارتباط دارد در کشوری مثل ایران کمی پیچیده است. در واقع پیچیدگی که قرار است این تناقض را برطرف کند که وزیر آموزش‌وپرورش الهیات خوانده و وزیر ارشاد فقه و حقوق، وزیر کار عمران خوانده و وزیر امور خارجه علوم اجتماعی، وزیر نفت سابقه وزارت بازرگانی را دارد و تحصیلا‌تش مدیریت دولتی است و… در این شرایط باید این پیچیدگی را این‌طور حل کرد:  لزوما نیاز نیست شخص وزیر تحصیلا‌تی در حوزه فعالیتی که بر عهده گرفته داشته باشد در حوزه مشاوران و معاونان باید تحصیلکرده مرتبط وجود داشته باشد و در واقع سابقه مدیریت بیشتر مهم است.

بیش از این وارد این بحث نمی‌شویم و قضاوت را به شما می‌سپاریم، شما می‌توانید در جداول مربوطه اطلا‌عات بیشتری را ملا‌حظه کنید.
چیزی که به این رسانه به‌عنوان یک روزنامه اقتصادی مربوط می‌شود این است که چند نفر از ۲۲ نفر اعضای هیات دولت اقتصاد خوانده‌اند. بالا‌خره قرار است با این کابینه، تحول اقتصادی رقم بخورد. هدفمندکردن یارانه‌ها، مباحث مربوط به یارانه‌های حوزه انرژی و… بحث‌های کوچکی نیستند. طرح‌ها و اقداماتی که کوچک‌ترین نقصی در اجرای آن می‌تواند بحران‌های جدی در همه حوزه‌ها به وجود آورد. نمونه‌هایی از آن را به خاطر دارید و چالش‌های جدی دولت که همین الا‌ن هم جاری و ساری هستند از آن جمله‌اند.
شاید همه انتقاد‌های سیاسی به دولت در یک کفه ترازو قرار بگیرد و تنها بحث گرانی و تورم در کفه دیگر، باز هم کفه دوم سنگینی می‌کند. در بحث اقتصادی دوست و دشمن و منتقد و موافق وجود ندارد، همه از نامساعد بودن اوضاع اقتصاد شکایت می‌کنند، انتقاد مراجع، بزرگان نظام و… از آن جمله است. با این مقدمه باید بگوییم از بین ۲۲ نفر اعضای کابینه، تنها سه نفر اقتصاد خوانده اند، البته یکی از این سه نفر در این گروه جای می‌گیرد، چون غضنفری برنامه‌ریزی تولید خوانده و نه اقتصاد محض!
از بررسی رشته تحصیلی اعضای هیات دولت مشخص می‌شود فارغ‌التحصیلا‌ن رشته‌های فنی و مهندسی جمعا با شش مورد که با احتساب احمدی‌نژاد به هفت مورد می‌رسد، بیشترین تعداد را به خود اختصاص دادند بالا‌خره فنی خوانده‌ها حرف همدیگر را بهتر می‌فهمند.
بعد از رشته‌های فنی، رشته‌های مدیریت قرار دارند، فارغ‌التحصیلا‌ن این رشته هم پنج مورد هستند. الهیات، فقه و حقوق هم همین سه مورد هستند و در رتبه بعدی اقتصاد خوانده‌ها قرار دارند که آنها هم سه نفر هستند یعنی آقایان: حسینی (وزیر اقتصاد و دارایی)، غضنفری (بازرگانی) و خلیلیان (وزیر جهاد کشاورزی)سه مورد هم فارغ‌التحصیلا‌ن رشته‌های دیگر مثل زنان و زایمان (وزیر بهداشت) و نامشخص هستند.
بحث‌های سیاسی که همه حاشیه‌های دولت را پوشانده اگر نبودند شاید هر مورد از این ۲۲ مورد برای خود حدیث مفصلی داشته باشد. به هر تقدیر کابینه دولت دهم دو فصل سرد و سخت پیش‌روی دارد. پاییز و زمستانی که در آن قرار است هدفمندسازی یارانه‌ها عملیاتی شود، تحول اقتصادی با ۲۲ نفر و سه نفر اقتصاد خوانده در ترکیب هیات دولت دهم.

——————-

این مطلب در روزنامه جهان صنعت، صفحه اول، مورخ : جمعه ۰۲ مهر ۱۳۸۹ ،  شماره:  ۱۷۸۸ به چاپ رسید.

واردات بیش از ۲ میلیارد لیتر بنزین از ۸ کشور به ایران طی چهار ماهه نخست امسال:

14 سپتامبر 2010 ۳ دیدگاه

میانگین قیمت بنزین وارداتی هر لیتر ۴۸۰ تومان

واردات

حجم واردات از ۸ کشور

بررسی واردات بنزین در چهار ماه نخست امسال نشان می دهد میانگین قیمت هر لیتر بنزین وارداتی  ۴۸۰ تومان بوده است. بر اساس این آمار که از سایت گمرک اخذ شده است، طی این مدت، روزانه حدود ۱۷ میلیون لیتر بنزین به کشور وارد شده است، که در مقایسه با مصرف روزانه بنزین، برابر ۶۴ میلیون لیتر، حجم واردات بنزین، چیزی حدود ۲۶٫۵ درصد مصرف داخلی است. البته این دلیل روشنی برای مصرف بنزین وارداتی نیست، چراکه هفته گذشته، وزیر نفت از تولید روزانه ۶۶٫۵ لیتر بنزین(بیش از مصرف داخلی) در پالایشگاه های کشور خبر داد. اما به گواهی آمارهای بانک اطلاعاتی گمرک جمهوری اسلامی ایران، ۲ میلیارد لیتر بنزین به ارزش ۹۸۰ میلیون دلار طی چهار ماه نخست سال جاری با شرح «بنزین» و کد تعرفه «۲۷۱۰۱۱۱۰» از ۸ کشور که ۲ کشور از آن میان اروپایی هستند به ایران، کشورمان وارد شده است.

قیمت بنزین وارداتی

در بررسی قیمت هر لیتر بنزین وارداتی، مشخص می شود سنگاپور با بنزینی به قیمت هر لیتر ۰٫۵۷ دلار، گرانترین بنزین را به کشور ما صادر می کند، از طرفی عربستان سعودی ارزان ترین بنزین را به قیمت هر لیتر ۰٫۳۷ دلار به کشورمان در چهارماهه نخست سال جاری وارد کرده است.

گرانترین تا ارزانترین بنزین های وارداتی به کشور به ترتیب عبارت است از: سنگاپور(هر لیتر ۵۷۰ تومان)، هلند (هر لیتر  ۵۴۰  تومان)، روسیه(هر لیتر  ۵۲۰  تومان)، عمان(هر لیتر  ۴۹۰  تومان)، امارات متحده عربی(هر لیتر  ۴۸۰  تومان)، ترکیه و ترکمنستان(هر لیتر  ۴۶۰  تومان) و عربستان سعودی(هر لیتر  ۳۷۰  تومان) همچنین میانگین قیمت بنزین وارداتی برابر ۴۸۰ تومان است.

توجه شود که این قیمت با قیمتی که از سوی مراجع دولتی ـ که به طور قطع در بررسی های خاص همان مراکز محاسبه می شود و ـ تحت عنوان «قیمت فوب خلیج فارس» اعلام می شود متفاوت است. این قیمتی است که از بررسی واردات بنزین که توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران تهیه شده، استخراج شده است.

وارد کنندگان اصلی بنزین به کشور

امارات متحده عربی، چون سایر اقلام، در واردات بنزین به ایران نیز از همه پیشی گرفته است و با بیش از یک تن بنزین(برابر ۱٫۶ میلیارد لیتر) به ارزش تقریبی ۷۹۵ میلیون دلار(برابر هر لیتر ۴۸۰ تومان) اولین وارد کننده بنزین به کشورمان است که ۸۱ درصد از کل واردات بنزین از ابتدای امسال تا تیرماه را به خود اختصاص داده است. فاصله امارات متحده عربی، با سایر کشور ها از نظر ارزش واردات به کشورمان بیش از ۷۵۰ میلیون دلار است.

پس از امارات کشورترکیه با سهم ۴درصد، قرار دارد. این کشور در چهار ماهه نخست امسال، حدودا ۶۱ میلیون تن ، برابر با ۹۰ میلیون لیتر بنزین به ایران وارد کرده است. قیمت تقریبی هر لیتر بنزین وارداتی از ترکیه ۴۶۰ تومان بوده است.

ترکمنستان، دیگر همسایه شمالی کشورمان هم تقریبا هم رتبه با ترکیه است. ترکمنستان بنزین ۴۶۰ تومانی(هر لیتر) خود را در چهار ماهه نخست امسال به حجم تقریبی ۵۰ میلیون لیتر، به ارزش ۳۴ میلیون دلار به ایران صادر کرده است.

هلند و روسیه دو کشور اروپایی هستند که در بین ۸ وارد کننده بنزین به کشورمان جای گرفتند. قیمت بنزینی که از هلند به کشورمان وارد شده است برای هر لیتر رابر ۵۴۰ تومان است، این کشور سهم ۳ درصدی در واردات بنزین به ایران را به خود اختصاص داده است. رتبه بعدی ازآن  عمان است.  عمان هم تقریبا هم رتبه هلند است، با این تفاوت که بنزین عمان ۵۰تومان در هر لیتر ارزان تر از هلند است، این کشور هر لتر نزین را ه بهای ۴۹۰ تومان به کشورمان اران فروخته است.

با اینکه سنگاپور کشوری اروپایی نیست، اما حجم اندک واردات خود به ایران(در مقایسه با سایر کشورها) را خیلی گران حساب کرده است! این کشور که حدودا دو درصد در بازار بنزین وارداتی ایران سهم دارد، هر لیتر بنزین را به کشورمان ۵۷۰ تومان فروخته است که در بین سایر کشورها رکورد دار محسوب می شود!

عربستان سعودی، همسایه شرقی مان و یکی از بزرگترین دارندگان ذخائر نفتی(مثل ایران) هم تقریبا دو درصد از واردات بنزین ایران را به خود اختصاص داده، با این تفاوت که بنزینش را حدودا ۲۰۰ تومان ارزانتر به ایران وارد کرده است. عربستان ۴۴ میلیون لیتر بنزین خود را به بهای هر لیتر ۳۷۰ تومان به ایران فروخته تا عنوان ارزان فروش ترین وارد کننده بنزین به کشورمان را از آن خود کند.

روسیه، دیگر کشور اروپایی وارد کننده بنزین به کشورمان، ایران، تنها یک درصد در واردات بنزین به کشورمان سهم دارد، اما در همین یک درصد هم گران فروشی کرده است. قیمت هر لیتر بنزین وارداتی از روسیه، حدودا ۴۰ تومان گرانتر از میانگین قیمت بنزین(برابر ۴۸۰ تومان در هر لیتر) است.

در پایان متذکر می شود، تمامی آمارها و ارقام مورد استناد این نوشتار از بانک اطلاعاتی گمرک اخذ شده است و کالای مورد نظر با شرح تعرفه«بنزین» با کد تعرفه « ۲۷۱۰۱۱۱۰» در نظر گرفته شده است.

؟؟؟؟؟؟؟؟

*در تبدیل واحد ها از کیلو گرم به لیتر، چگالی بنزین ۰٫۶۸ گرم بر سانتی متر مکعب در نظر گرفته شده است.

———————-

این مطلب در روزنامه جهان صنعت، صفحه اول، مورخ ۲۳ شهریور ۱۳۸۹ به چاپ رسید.