خانه > مطالب اصلی > آمار هم به شرف کاغذ پاره نائل شده؟

آمار هم به شرف کاغذ پاره نائل شده؟

ما در کشوری کار می کنیم که در آن پیدا کردن فلان شاخص اقتصادی امریکا با آخرین تاریخ ها ساده تر از یافت شاخص های اقتصادی کشور خودمان، مربوط به دو سال قبل است!

باور کنید یا نه، امروز می توانید پشت میز کارتان بنشینید، با همین اینترنت فوق العاده خودمان وارد گوگل شوید، سرچی کنید و خیلی زود وارد سایتی بشوید که آخرین آمارها و شاخص های اقتصادی سوئیس، بلژیک، روسیه، چین، ژاپن، امریکا، کانادا و… را در اختیار داشته باشید.

اما جالب است بدانید که شما در همین تهران نمی توانید به آخرین آمارها و شاخص های اقتصادی کشور خودتان دسترسی داشته باشید. بانک مرکزی قسمتی داشت که در آن آمارهای سری های زمانی را گنجانده بود، انهم نه بروز و لحظه، که آخرین آمارهایش از ۱۳۸۷ به این سو هرگز روز امد نشدند، همان هم ظاهرا زیادی تشخیص داده شده که دیگر نمیتوان به ان دسترسی داشت.

از قرار معلوم برخی قویا به نتیجه رسیدند که امار نیز چون سایر اسناد، ورق پاره است. حال مشخص نیست با این اقتصاد شکوفا، چرا امارها اعلام نمیشود تا اهالی رسانه بتوانند در جهت انعکاس آن بکوشند؟

درد آنجاست که به ان اماری هم که از صافی می گذرد و منتشر می شود هم نمیتوان اعتماد کرد. خرده نگیرید، قصه سیاست بازی نیست، موضوع چهار عمل اصلی ریاضی یا همان جمع و تفریق و ضرب و تقسیم است!

اخیرا گزارشی تحت عنوان “شاخص بهای مسکن اجاری در مناظق شهری ایران” توسط  بانک مرکزی منتشر شده است که در جدول شماره دو این گزارش، محاسبه عجیبی به چشم می خورد، که احتمالا از دستاورد های خارق العاده اخیر است.

حسب قاعده و منطق، وقتی واحدی از ۴ در مقطع بعدی به ۲ برسد، ما می گوییم این واحد کاهش داشته است، اما صبر کنید، بانک مرکزی اثبات کرده که خیر… با شیوه ای عجیب می توان گفت افزایش هم داشته است!!!

به نظر شما ایا می شود تغییر عدد شاخص قیمت اجاره بهای مسکن از ۶/۱۷(۱۷ممیز۶) در سال ۱۳۶۸به ۱/۶(۶ممیز۱) در سال ۱۳۶۹را طوری حساب کرد که رشد ۳/۱۶(۱۶ممیز۳) درصدی را نشان بدهد؟

قاعدتا این رشد باید منفی باشد، چراکه شاهد کاهش واحد هستیم، اما بانک مرکزی، در گزارش از شاخص قیمت مسکن اجاره ای توانسته رشد ۳/۱۶(۱۶ممیز۳) درصدی را در اینجا ثبت کند. این عدد ۱۶ درصد از کجا آمده خدا میداند، چون به هیچ وجه تشابهی به نتیجه واقعی ندارد و اصولا نتیجه واقعی “منفی” است. حال جالب تر آنکه بدانید از ابتدای جمهوری اسلامی ایران تاکنون، تنها در همین مقطع شاهد رشد منفی شاخص اجاره بها هستیم. هدف از این عدد چه بوده، خدا میداند، اما بیایید خوشبینانه نگاه کنیم، انشالله که اشتباه شده است، در این صورت هم باید پرسید ایا محاسبه گران بانک مرکزی از انجام چهار عمل اصلی ریاضی هم ناتوانند؟ ایا چنین خطاهایی سایر آمارهای ارایه شده توسط بانک مرکزی را زیر سوال نمی برد؟

——————

این مطلب در صفحه اول روزنامه جهان صنعت مورخ  پنجشنبه ۰۵ خرداد ۱۳۹۰ در شماره: ۱۹۷۰ منتشر شد.