قیمت واقعی دلار چقدر است؟
واقعیت این است که در ایران، دلار بهمثابه یک کالا، عرضهکنندهای دارد. اصل دلاری که به کشور وارد میشود در انحصار دولت است و دولت هم باید این دلار نفتی را تبدیل به ریال کرده و به خزانه واریز کند.بنابراین جایی که در آن قیمت دلار تعیین میشود نه فرمولها هستند، نه بازار آزاد، بلکه دولت با شل و سفت کردن شیر تزریق ارز به بازار در این صحنه بازی میکند. البته این
یک)خوب یا بد دولت دهم هر کاری که نکرد اکثریت مردم ایران را به صرافها و زرگران آماتوری تبدیل کرد که نه برای کسب سود، بلکه تنها و تنها تلاشی میکردند برای حفظ ارزش پساندازشان. در دنیای ما و در کشورهایی که اقتصادشان با ایران تفاوت دارد، مبنای محاسبه نرخ برابری ارزها عموما یکی، برابری قدرت خرید است و دیگری تراز پرداختها، این دو در ایران ـ به دلایل زیادی ـ زیادی جوابگو نیست! یک راه دیگر هم هست که طی آن یک سال را پایه قرار داده و تورم در حوزه دو واحد پول را از هم کسر کرده و سال به سال قیمت ارز دوم را محاسبه کنیم. فرمول این محاسبه برابر:
درصد تورم جهانی در سال فعلی-درصد تورم ایران در سال فعلی= مابهالتفاوت دو درصد تورم در سال فعلی
مابهالتفاوت درصد تورم در دو حوزه متناسب با نرخ دلار در سال قبل+ نرخ دلار آزاد در سال گذشته= نرخ واقعی دلار در سال فعلی
با این روش ارزش واقعی دلار بر اساس نرخ دلار آزاد در سال ۱۳۸۰که ۸۰۱ تومان بوده، در اردیبهشت سال ۱۳۹۲ طبق جدول زیر تقریبا چهارهزارتومان است.
دو) اما واقعیت این است که در ایران، دلار بهمثابه یک کالا، عرضهکنندهای دارد. اصل دلاری که به کشور وارد میشود در انحصار دولت است و دولت هم باید این دلار نفتی را تبدیل به ریال کرده و به خزانه واریز کند.بنابراین جایی که در آن قیمت دلار تعیین میشود نه فرمولها هستند، نه بازار آزاد، بلکه دولت با شل و سفت کردن شیر تزریق ارز به بازار در این صحنه بازی میکند. البته این
شل کردن برای دولت هزینههای سنگینی دربردارد، دولت فعلی یا بعدی به هر حال برای کاهش هزینههای خود ناگزیر از واقعی کردن قیمت دلار است. آنچه مشخص است اینکه پرداخت این هزینه سنگین برای دولت منطقی نیست و دیر ی ا زود، باید این قیمت واقعی شود؛ آنچه این روزها روی تابلوی صرافیهاست، بیشتر شبیه جو روانی صرافهای آماتور است، چرا که نه تحریمی برداشته شده و نه تغییری در تجارت خارجی کشور رخ داده است. البته نباید از دلارهایی که در گاوصندوقها ذخیره شدند غافل شد؛ مشخص نیست حجم و ارزش این گاوصندوقها چقدر است، چقدر از کشور خارج شده و چقدر در کشور باقی مانده، اما اگر رقم بالا باشد بازگشت این دلارها (یا سکهها و طلاها) که دولت دهم چوب حراج به آنها زده بود، به بازار میتواند اتفاقات جالبی را رقم بزند!
——–
این نوشته در روزنامه شرق مورخ ۴ تیرماه ۱۳۹۲ صفحه آخر منتشر شد
امیرهادی جان، چون تورم ایران مربوط به فقط کالاهای وارداتی نیست و دلار یعنی معادل کالاهای وارداتی، بنابراین روش محاسبهات به نظر من چندان به واقع نزدیک نیست. اگر ما بتوانیم تنها تورم کالاهای وارداتی آن هم در وضعیت عرضه و تقاضای آزاد را حساب کنیم آن وقت برابری ارز مشخص میشود. در غیر این صورت، قیمت را فقط بازار تعیین میکند و این محاسبه به نظرم اهمیتی نخواهد داشت.
سلام. من دو تا پست آخر شما رو مطالعه کردم همش با یه سوال تموم میشه و توضیح نمیده. مثلا اینکه اتفاقات جلب میوفته ینی چی؟من که یه شهروند عادی هستم و زیاد با اقتصاد سروکار ندارم نمیفهمم که این ینی بالا فتن یا پایین اومدن. توی مطلب مواد مخدر هم آخرش دلیل ثابت بودن رو نگفتید و یهو تموم کردید. به نظر من این مردمو آگاه نمیکنه چون دلیلو نمیدونن و توی ذهنشون نمیمونه و فقط سوال رو سوالاشون اضافه میشه و اصلا دردی دوا نمیشه. تازه این مطالب داره توی روزنامه چاپ میشه که همه جور آدمی اونو میخونه و سطح سواد و درک مردم متفاوته. ممنون میشماگر به این نکته توجه کنید!