هزار دستان حاج عباس: از علی جنتی تا کریمی قدوسی و همسر قالیباف
طی ماه های گذشته خودرو وقطعه سازان اخبار متنوعی داشتند. از افزایش قیمت محصولات خودروسازان، تا نامه قطعه سازان به رئیس جمهور تحت عنوان «جلوگیری از بروز فاجعه در صنعت خودرو». از مهرماه امسال هم اعداد مختلفی برای طلب قطعه سازان از دو خودروساز کشور یعنی ایرانخودرو و سایپا مطرح شد، از ۱۵ هزار میلیارد تومان [۱] تا ۲۰ هزار میلیارد تومان ارقامی بود که اعلام شدند. اما چرا این بدهی ها وصول نمی شوند؟ انجمن قطعه سازان کشور، قاعدتا باید به عنوان تشکلی صنفی، پیگیر وصول این مطالبات باشد؛ رئیس هیات مدیره این انجمن کیست؟ سیدمرتضی مرتضوی، اما آیا یک بدهکار میتواند به دنبال وصل طلب خود باشد. تمام ماجرا همین است. هاشم یکه زارع که به طرز جالبی در زمانی که سایپا سه مدیرش را تغییر داده صندلی خود در ایرانخودرو را نگهداشته از عظام طلبکار است، رئیس هیات مدیره عظام هم در شرایطی که خودروسازان از ایرانخودرو طلب کار است، رئیس هیات مدیره انجمن قطعه سازان هم به شمار میرود.
۴۶۲ میلیارد بدهی
در تاریخ ۲۴ آذر ۱۳۹۷ روزنامه همشهری درگوشه پایین صفحه ۴ خود گزارشی تحت عنوان « حاشیههای یک رابطه خاص» منتشر کرد. مطلب کوتاه به بدهی ۴۶۱ میلیارد و ۴۶۰ میلیون تومانی ۷ شرکت: پیستون ایران، فرآوری ساخت، سازه پویش، استام صنعت، والا قطعه، پویان صنعت نهاد و سازه سیم اشاره کرده بود.
سه روز بعد و در ۲۷ آذر ماه منصور میرزایی، که روزنامه از وی با عنوان «مدیر هلدینگ عظام» یاد کرده، در پاسخی به این گزارش مدعی شده: «شرکت سرمایهگذاری عظام، هیچگونه رابطه حقوقی با شرکتهای پیستون ایران، فرآوری ساخت، استام صنعت، والا قطعه، پویان صنعت نهاد و سازه سیم ندارد» البته سخن تا حدی درست است، شاید رابطه حقوقی وجود نداشته باشد، اما روابط دیگر چطور؟ متاسفانه روزنامه مزبور پیگیر ماجرا نشد. اجازه دهید ببینیم عظام چیست؟ برای پاسخ به چیستی عظام ابتدا باید دید «عباس ایروانی» که در خبرها از وی با عناوینی چون مالک هلدینگ عظام یاد می شود کیست.
در مناسبت های مختلف وی را «عباس ایروانی»، «حاج عباس ایروانی» و «مهندس عباس ایروانی» می نامند. این بی دلیل نیست، او از جمع آوری نسخ خطی و فعالیت هایی در زمینه گردشگری، تا فعالیت های خیریه و نهایتا قطعه سازی دست دارد. خودش در بیوگرافی کوتاهی در سایت خود نوشته در خانواده ای متدین در سال ۱۳۳۵ متولد ده و به دلیل اشرافش بر امر صادرات و واردات و تولید بعد از جنگ هلدینگ عظام را راه اندازی کرده است. مردی که از چپ و راست در کنار اغلب سیاتمداران ایرانی به چشم میخورد.
حاج عباس
به طور رسمی او عضو هیات مدیره سه شرکت و موسسه است: ۱) عظام: که بیشتر وی را به این نام میشناسند، هلدینگ در تاریخ اول مهر ۱۳۷۸ تاسیش شده است. هیات مدیره آن بر اساس آخرین اطلاعیه شامل: سیدمرتضی مرتضوی، غلامرضا قره باقی و محسن کرباسچی است.[۲] خود عباس ایروانی در ترکیب هیات مدیره حضور ندارد، اما در تمام نشست های مطبوعاتی تحت عناوینی چون”مدیرعامل عظام” یا “مالک گروه عظام” از او یاد می شود. باید کمی به قبل برگردیم، در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۹۰، ترکیب هیات مدیره عظام عبارت بود از: فرهنگ رضایی امیری، عباس ایروانی و محمدتقی شادچهره.[۳]
در مرداد ۱۳۹۱، هیات مدیره تغییر میکند و کیارق نیک بخش به جای عباس ایروانی وارد هیات مدیره می شود. [۴] در اریبهشت ۹۳، اینبار «سیدمرتضی مرتضوی» وارد می شود و ترکیب هیات مدیره به این شکل تغییر میابد: فرهنگ رضایی امیری، منصور میرزایی و سیدمرتضی مرتضوی. [۵] در اردیبهشت سال پیش، فرهنگ رضایی امیری از ترکیب خارج و محمدرضا شفیعی وارد هیات مدیره هلدینگ عظام می شود. [۶]
۲) سرمایه گذاری ساختمانی عظام: این شرکت پیش از گروه قطعات خودروعظام(هلدینگ) تاسیس شده است. هم اکنون شخص عباس ایروانی، مصطفی ایروانی، اسدالله امیراصلانی به نمایندگی از «موسسه خیریه عصرنور»، انسیه سادات نجومیان و محمدقاسم محمدیان اعضای هیات مدیره آن را تشکیل دادند. [۷]
۲-۱) یک موسسه خیریه چرا باید عضو چنین شرکتی باشد؟هیات مدیره آن را چه اشخاصی تشکیل دادند؟ موسسه خیریه عصر نور در شهریور ۱۳۸۴ تشکیل شده و هیات مدیره آن عبارتند از: علی جنتی (فرزند احمد جنتی و وزیر ارشاد سابق) ، علی کریمی قدوسی (برادر ارشد جواد کریمی قدوسی)، محمد ابراهیم معراجی، حامد خزاعی نژاد و احسان کریمی قدوسی. مهدی حکیمیان و نوید کریمی قدوسی نیز اعضای علی الدبل را شامل می شوند. [۸]
۲-۲) سرمایه گذاری ساختمانی عظام در ترکیب هیات مدیره شرکت های: مدیریت و بهره برداری عظام[۹]، مدیریت بهره برداری سرای عامری های عظام[۱۰]، توسعه گردشگری سبانگار پردیسان[۱۱]، توسعه گردشگری آبادیس کیش [۱۲] حضور دارد.
۲-۲-۱)هیات مدیره مدیریت و بهره برداری عظام را علاوه بر سرمایه گذاری ساختمانی عظام، شرکت ساران گستر عرفان و شرکت زیست محیطی انرژی داناتشکیل دادند.[۱۳]
۲-۲-۲)هیات مدیره شرکت ساران گستر عرفان نیز از شرکت های: آراد پژوهان پیشرو، زیست محیطی انرژی دانا و قطعات آریا تشکیل شده است.[۱۴] درباره دو شرکت به جز زیست محیطی انرژی دانا در بخش هلدینگ عظام بحث شده است.
۲-۲-۳) جالب است که درشهریور ماه امسال شرکت زیست محیطی انرژی دانا منحل شده[۱۵] اما با گذشت چهار ماه هنوز آگهی شرکت هایی که زیست محیطی انرژی دانا در آنها عضو هیات مدیره بوده منتشر نشده است.
نام این شرکت «زیست محیطی انرژی دانا» است و ارتباط ثبت شده ای با شرکت های زیر مجموعه «انرژی دانا» به شماره ثبت ۱۴۹۰۳۲ ندارد. شرکت انرژی دانا، متعلق به برادر حاج عباس ایروانی، یعنی محمد ایروانی است. شخصی که برخی رسانه ها از او به عنوان چهره نزدیک به وزیر نفت –بیژن زنگه نوشتند. بیراه هم نیست، او یکی از اعضای باشگاه نفت و نیرو است. موضوع این باشگاه از حوصله این نوشته خارج است.
۳) موسسه حضرت فاطمه (س) کوثر آفرینش: این موسسه در نیمه فروردین سال ۱۳۹۰ تاسیس شده است. موضوع موسسه آموزش قرآن، ترجمه مفاهیم حفظ سیره معصومین(ع)، احکام و ادعیه زیارت و… ذکر شده است. عباس ایروانی جزو موسسین و اولین مدیران موسسه ذکر شده است. [۱۶] بر اساس آخرین اطلاعیه نیزنام ایروانی همچنان عضو هیات مدیره موسسه ذکر شده است. [۱۷]
۴) عباس ایروانی بازررس اصلی موسسه خیریه متوسلین به امام رضا(ع) نیز به شمار می رود.[۱۸] خیریه متوسلین به امام رضا(ع) سهامدار شرکت پبام سلامت پاسارگاد[۱۹] عضو هیات مدیره شرکت تولیدی پرمنگنات پتاسیم پارس زمرد زنجان[۲۰] و رئیس هیات مدیره شرکت ضمیر مد آسیا[۲۱] نیز به شمار می رود. موسسه خیریه مزبور به دلیل یک عضو حاشیه ساز شد. خانم «زهرا سادات مشیر استخاره» وی همسر محمدباقر قالیباف، کاندیدای ریاست جمهوری ادوار گذشته و شهردار سابق تهران است. در گذشته موضوع فعالیت مبهم اقتصادی همسر محمدباقر قالیباف سوژه رسانه ها شده بود، به طوری که موضوع تاسیس بیمارستانی با حضور پرفسور سمیعی سوژه گزارشی به نام « جزییات پروژه های کلان خیریه همسر آقای قالیباف و رفقای سیاسی» شد. [۲۲] جالب آنکه ایروانی هم دیدارهایی با پرفسور سمیعی داشته است.
این گزارش ادامه دارد
[۱] : ایسنا، ۱۶ مهر ۹۷، کد خبر: ۹۷۰۷۱۶۰۸۷۷۵
[۲] : صورتجلسه مجمع عمومی مورخ ۱ مهر ۱۳۹۶، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۶۳۰۴۰۰۹۰۱۱۰۲۸۳۸
[۳] : صورتجلسه مجمع عمومی مورخ ۳۰ بهمن ۱۳۹۰، شماره نامه اداره ثبت: ۲۳۶۲ت۳۲
[۴] : صورتجلسه مجمع عمومی مورخ ۲۶ مرداد ۱۳۹۱، شماره نامه اداره ثبت: ۱۶۲۷۸ت۳۲
[۵] : صورتجلسه مجمع عمومی مورخ ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۳، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۳۳۰۴۰۰۹۰۱۰۲۵۰۱۷
[۶] : صورتجلسه مجمع عمومی مورخ ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۶۳۰۴۰۰۹۰۱۰۲۸۸۲۵
[۷] : صورتجلسه هیئت مدیره مورخ ۳۱ تیر ۱۳۹۶، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۶۳۰۴۰۰۹۰۱۰۹۷۱۹۲
[۸] : صورتجلسه هیئت مدیره مورخ ۱۲ دی ۱۳۹۶، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۷۳۰۴۰۰۹۰۱۰۲۳۱۲۶
[۹] : صورتجلسه هیئت مدیره مورخ ۱۵ مهر ۱۳۹۶، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۷۳۰۴۰۰۹۱۰۱۷۴۲۷
[۱۰] : صورتجلسه هیئت مدیره مورخ ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۶۳۰۴۰۲۰۹۳۰۰۴۳۴
[۱۱] : صورتجلسه مجمع عمومی مورخ ۳۰ تیر ۱۳۹۵، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۵۳۰۴۰۰۹۰۱۱۰۳۰۸۶
[۱۲] : صورتجلسه مجمع عمومی مورخ ۳۱ تیر ۱۳۹۶، شماره نامه اداره ثبت: ۸۰۰۸۴۹/۴۱
[۱۳] : صورتجلسه هیئت مدیره مورخ ۱۵ مهر ۱۳۹۶، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۷۳۰۴۰۰۹۱۰۱۷۴۲۷
[۱۴] : صورتجلسه هیئت مدیره مورخ ۲۳ خرداد ۱۳۹۶، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۶۳۰۴۰۰۹۰۱۰۵۸۳۷۳
[۱۵] : صورتجلسه مجمع عمومی مورخ ۱۷ شهریور ۱۳۹۷، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۷۳۰۴۰۰۹۰۱۰۶۸۹۱۲
[۱۶] : روزنامه رسمی، ۱ اردیبهشت ۱۳۹۰
[۱۷] : صورتجلسه هیئت مدیره مورخ ۲۴ دی ۱۳۹۲، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۳۳۰۴۰۰۹۰۱۰۲۱۴۱۹
[۱۸] : صورتجلسه مجمع عمومی مورخ ۱ آبان ۱۳۹۶، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۶۳۰۴۰۰۹۰۱۱۰۶۵۹۳
[۱۹] : صورتجلسه مجمع عمومی مورخ ۱ اردیبهشت ۱۳۹۶، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۶۳۰۴۰۰۹۰۱۰۲۰۹۱۱
[۲۰] : صورتجلسه مجمع عمومی مورخ ۲۶ بهمن ۱۳۸۹، شماره نامه اداره ثبت: ۱۷۴/ت۳۲
[۲۱] : صورتجلسه مجمع عمومی مورخ ۱۰ آبان ۱۳۹۴، شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۴۳۰۴۰۰۹۰۱۱۲۷۴۱۳
[۲۲] : خبرگزاری ایلنا، ۱۸ مرداد ۱۳۹۳، شماره خبر: ۱۹۳۳۶۹