صادرات پوشک بچه و رب گوجه: وای اگر گامبیا با ایران قطع رابطه کند!
خرید چهار قلم پوشک بچه و رب گوجه فرنگی و پشم شیشه، آن هم در مقابل آن همه کمک های نقدی و غیر نقدی و بلاعوض ایران گویی آنچنان بزرگ است که اینطور روی سر ایران منت گذاشته می شود!کل خرید گامبیا از ایران طی تمام دهه ۸۰ برابر با ۴٫۵ میلیون دلار است، که این رقم تنها ۱۴ هزارم درصد ارزش واردات ایران از جهان طی شش ماهه اول امسال است
اصولا وقتی یک کشور قدرتمند و تاثیر گذار در عرصه بین الملل علیه کشورمان سخنی می گوید، احتمالا حس منطقی خسارت در بین ایرانیان پدید می آید، اما وقتی یک زائده باریک درست در میانه سنگال که باید با ذره بین آن را روی اطلس دنیا پیدا کرد علیه کشورمان داد سخن سر می دهد، افسردگی و خشم یکجا به هر ایرانی هجوم می آورد!
هفته گذشته در پی برخی رخدادهای خاص در قاره سیاه، دولت «گامبیا» تصمیم خود را در خصوص قطع یک طرفه روابط سیاسی و اقتصادی با ایران اعلام کرد!
البته این اولین بار نیست که کشوری این چنینی اینطور با اعلام موضع خود علیه ایران اینطور ایرانیان را متاثر می کند. تالم خاطر نه از باب از دست دادن بازاری پر سود یا هم پیمانی ارزشمند و تاثیر گذار در عرصه بین المللی ـ که صادرات یا عدم صادرات ۹ تن پوشک بچه و نیم تن رب گوچه فرنگی آنچنان لطمه ای به اقتصاد ایران وارد نمی کند ـ رنجی که ایرانیان می برند از آنجاست که اصولا رابطه با چنین کشورهایی که در جغرافیای بین الملل باید با ذره بین از زیر نقشه پیدایشان کرد چه فایده دارد که بعد اینطور با اعلام قطع رابطه ایران را تحقیر می کنند.
پیش از این نیز سفیر کشور جدید التاسیس کومور که برخی از دخترانشان از صدقه سری خیرخواهی مردم ایران و کمیته امداد رنگ کلاس کامپیوتر دیده اند، در مصاحبه ای مدعی شد، کشورش با ایران رابطه برقرار کرده است، تا کشورمان از انزوا خارج شود!
چه منافع بزرگی را از دست می دهیم…
دلایل توجیهی قطع ارتباط را که کنار بگذاریم، به منافع اقتصادی ایران از گامبیا می رسیم. چنان وزارت امور خارجه این کشور فقیر از قطع ارتباط اقتصادی با ایران داد سخن سر داده، که گویی اقتصاد ایران وابسته به گامبیاست.
اگر چه این کشور ذره بینی در شرق قاره سیاه یکی از مقاصد صادرات ایران است، اما فراموش نکنیم که از ابتدای دولت احمدی نژاد تا پایان سال ۸۸ کل صادرات ایران به گامبیا و به عبارتی سود ایران از رابطه اقتصادی با این کشور جهان سومی، ۲٫۹ میلیون دلار بوده است.
موقعیت گامبیا در نقشه جهان
این در حالیست که فقط در یک فقره براساس گزارشی که در ۱۲ دی ماه ۸۶ در مطبوعات ایران منتشر شد ایران ۲ میلیون دلار به گامبیا فقط برای تامین کشتی صیادی و تهیه و اجرای طرح های کشاورزی به عنوان کمک بلاعوض داده بود.
البته این فقره اعلام شده و احتمالا سفرهای دیگر ایرانیان به گامبیا و سفرهای گامبیایی ها به ایران که کم هم نبوده و در ادامه در مورد آن می خوانید، حتما پیشکشی ها و سوغاتی هم داشته!
ایران در حالی به سراغ گامبیا رفته و به این کشور کمک بلاعوض می کند که متحدان اصلی اقتصادی این کشور و صادرکنندگان عمده کالا به این کشور را سنگال ، ایالات متحده امریکا، دانمارک، چین و ژاپن تشکیل می دهند.
روزشمار سفرهای ایران و گامبیا
گامبیا نیز چون سایر کشورهای فقیر و بایر آفریقایی که نه صنایع آنچنانی دارند و نه معادن خاصی، از کمک های کشورهای خارجی سود می برد و به اندازه کمکی که می گیرد هم در صحنه بین الملل به نفع کشور کمک کننده خودنمایی می کند.
کل کمک هایی که در سال های اخیر به گامبیا شده است، برابر با ۱۵ میلیون دلار بوده، که اگر ماحصل هر بار سفر مقامات ایران و گامبیا را برای این کشور فقیر ۲ میلیون دلار در نظر بگیریم، لااقل ۶ میلیون از جمع کمک های بین المللی به این کشور از طریق ایران بوده است.
شهریور ۸۵: احمدی نژاد با رئیس جمهور گامبیا دیدار و با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از گسترش مناسبات و روابط با کشورهای اسلامی و آفریقایی حمایت می کند تاکید کرد: آینده از آن آفریقاست و ایران آماده انتقال تجربیات و دستاوردهای خود به کشورهای این قاره به ویژه گامبیا به منظور کمک به توسعه و ترقی این کشورهاست.
دیدار در سال ۸۵
احمدی نژاد در دیدار وزیر امور خارجه گامبیا با اشاره به حمایت رئیس جمهور گامبیا از حقوق ملت خود، ملت های مسلمان و آزاده جهان گفت: جمهوری اسلامی ایران هیچ محدودیتی در گسترش روابط با گامبیا در زمینه ها و عرصه های گوناگون ندارد و آماده است در زمینه تولید برق، کشاورزی و فروش نفت با گامبیا همکاری کند.
در این دیدار وزیر امور خارجه گامبیا ضمن تاکید بر حق مسلم ایران در دستیابی به فناوری صلح آمیز هسته ای، پیشرفت ایران را پیشرفت همه کشورهای آزاده و مستقل دانست و تصریح کرد: گامبیا خواستار گسترش همکاری ها و مناسبات با جمهوری اسلامی ایران در زمینه های گوناگون از جمله تامین انرژی، کشاورزی و فرآورده های نفتی است.
فروردین ۸۸: متکی پس از ترک کاراکاس عازم بانجول پایتخت گامبیا شد. در این سفر متکی را هیأت عالیرتبه سیاسی و اقتصادی همراهی کردند.
آذر ۸۸: احمدی نژاد طی سفری به قاره آفریقا به گامبیا سفر کرده و طی نشست های مشترک خبری، از افزایش سطح همکاری ها با گامبیا استقبال می کند.
دیدار در سال ۸۸
آذر ۸۹: گامبیا علیه ایران رسما موضع گیری کرده، دیپلمات های ایرانی را اخراج و تهدید به قطع رابطه سیاسی و اقتصادی می کند!
وای اگر گامبیا ما را تحریم کند!
نقشه گامبیا(زائده کرم کمرنگ گامبیاست)
خرید چهار قلم پوشک بچه و رب گوجه فرنگی و پشم شیشه، در مقابل کمکهای نقدی و غیر نقدی و گاه بلاعوض ایران گویی آنچنان بزرگ است که این طور روی سر ایران منت گذاشته می شود!
کل خرید گامبیا از ایران طی تمام دهه ۸۰ برابر با ۴٫۵ میلیون دلار است، که این رقم تنها ۱۴ هزارم درصد ارزش واردات ایران از جهان طی شش ماهه اول امسال و ۳۰ هزارم درصد ارزش صادرات ایران در نیمه اول امسال است.
بدون شرح اضافه توجه شما را به جداول معاملات بزرگ و پیچیده(!) گامبیا با کشورمان ایران جلب می کنیم.
طی سال ۸۸ کل کالاهایی که گامبیا از ایران خریداری کرده است از قرار زیر است
طی شش ماهه اول امسال نیز کل کالاهایی که گامبیا از ایران خریداری کرده است از قرار زیر است
ارزش کل صادرات ایران به گامبیا از سال ۱۳۸۰ تا کنون
ای کاش مسئولان کشور کمی در انتخاب متحدان بین المللی دقت بیشتری به خرج بدهند، تا چنین رخدادهایی موجب تالم خاطر بیش از پیش مردم و ضربه خوردن غرور ملت ایران نشود.
————————–
این مطلب در سایت آینده نیوز با کد خبر: ۲۱۳۸۵ در تاریخ: ۱۳ آذر ۱۳۸۹ منتشر شد.
درود بر آقای انواری عزیز.اتفاقن این نوشته را امروز صبح در آینده نیوز خواندم و با نقل از آن دیدارگاه درتارنگارم بازتاب دادم.مثل همیشه زیبا و آگاهی دهنده بود.به واقع قلم جذاب و زیبایی دارید.گامبیا در حقیقت نمود عینی عملکرد سیاست خارجه ماست…