از افزایش ۳۵۰درصدی درامد نفت تا تورم ۱۸۰درصدی خوراکیها
بانک مرکزی هم دیگر گزارش از قیمت خرده فروشی مواد غذایی نمی دهد. همان گزارشهایی که با قیمت فروشگاه های زنجیره ای فرق داشت هم دیگر از ۲۷ خرداد بروز نشده است. نفت که سر سفره ها نیامد، اما بنزین ۸۰ تومانی ۷۰۰ تومان شد، برق ۱۰ تومانی ۱۳۰ تومان شد، گاز ۸ تومانی ۲۲۵ تومان شد، تخم مرغ ۱۰۰۰ تومانی هم ۵۰۰۰ تومان شد… منصف باشیم؛ اقتصاد واقعا متحول شد.
اگر چند روزی اظهارات خارق العاده و رویایی مطرح نشود، جریان انحرافی ساکت باشد و تحلیل خارق العاده تر سیاسی در مورد آنها منتشر نشود، تازه وقت خواهیم داشت در مورد قیمت چند قلم جنس صحبت کنیم. نه رقم ها و آمار پیچیده، اجازه بدهید قیمت برق و گاز و بنزین و… تا قیمت گوجه فرنگی و تخم مرغ را بر اساس آمار های رسمی به تماشا بنشینیم.
افزایش قیمت های بالای ۱۰۰۰ درصدی را در کنار رشد ۳۴۵ درصدی درآمدهای نفتی دولت نهم و دهم به تماشا بنشینیم. این حال و روز ماست. جریان انحرافی و اظهارات خارق و العاده یک حسن دارند، فراموش می کنیم روزگاری را که هر لیتر بنزین ۸۰ تومان بود و تازه از گرانی گله هم می کردیم.
یاد روزهایی که گازوئیل ۱۶ تومان بود بخیر، چه خبر از برق ۱۰ تومانی، امروز که هر کیلووات ساعت برق(متوسط) ۱۳۰ تومان شده. دیگر کسی یادش نمی آید، روزهایی که گاز را به قیمت هر متر مکعب ۸ تومان مصرف می کرد، گاز را باید(به طور میانگین) امروز ۲۲۵ تومان با شیوه محاسبه پلکانی از دولت تحویل گرفت. یک روز در همین تهران می شد یک شانه تخم مرغ را هزار تومان خرید، امروز اگر به قیمت ۵ هزار تومان همان جنس گیر بیاید باید خوشحال بود. البته خوشحالیم که یارانه در جیبمان است و بخشی از این تفاوت قیمت را جبران میکند. اما آن بخش دیگر چه؟
روزی روزگاری، خیلی قبل از امروز که حتی مسئولان نیز قیمت مرغ را اعلام نکنند، هر کیلو مرغ را می شد حدودا ۱۵۰۰ تومان خرید، امروز مرغ ۳ هزار تومانی باید بخریم. از گوشت ۵ هزار تومانی اگر در سال ۹۰ حرف بزنیم، احتمالا در مورد یک رویای شیرین است، چون گوشت گاو را هم امروز نمی توان کمتر از ۱۲ هزار تومان خرید.
بانک مرکزی هم دیگر گزارش از قیمت خرده فروشی مواد غذایی نمی دهد. همان گزارشهایی که با قیمت فروشگاه های زنجیره ای فرق داشت هم دیگر از ۲۷ خرداد بروز نشده است. نفت که سر سفره ها نیامد، اما بنزین ۸۰ تومانی ۷۰۰ تومان شد، برق ۱۰ تومانی ۱۳۰ تومان شد، گاز ۸ تومانی ۲۲۵ تومان شد، تخم مرغ ۱۰۰۰ تومانی هم ۵۰۰۰ تومان شد… منصف باشیم؛ اقتصاد واقعا متحول شد.
گاز: افزایش ۲۷۱۲ درصدی
وقتی آقای احمدی نژاد دولت را تحویل گرفت، قیمت هر متر مکعب گاز خانگی ۸۰ ریال بود(ابلاغ شماره ۲۶۰-۱/۲۸ مورخ ۵/۲/۸۳ وزیر نفت) امروز میانگین قیمت گاز در ۱۲ پله برابر ۲۲۵۰ ریال است.(پشت قبض گاز توزیع شده در خردادماه امسال قیمت تعرفه نوشته شده است) این یعنی افزایش قیمت ۲۱۷۰ ریالی و ۲۷۱۲٫۵ درصدی.
برق: افزایش ۱۱۶۲ درصدی
آقای احمدی نژاد روزی که دولت را تحویل گرفت، قیمت هر کیلووات ساعت برق خانگی ۱۰۳ ریال بود(صنعت برق ایران در سال /توانیر۱۳۸۵). امروز تعرفه قیمت هر کیلووات ساعت برق خانگی به صورت میانگین ۱۳۰۰ ریال است. (در وب سایت وزارت نیرو جدول تعرفه ها درج شده است) این یعنی افزایش ۱۱۶۲ درصدی قیمت برق خانگی.
افزایش قیمت: برق، گاز، بنزین، گازوئیل و مواد خوراکی در تابستان ۹۰، نسبت به تابستان ۸۴(برای دیدن جداول در اندازه واقعی روی آنها کلیک کنید-قیمت ها به تومان)
بنزین: افزایش ۵۸۷ درصدی
دکتر احمدی نژاد بنزین را به بهای هر لیتر ۸۰ تومان از دولت خاتمی تحویل گرفت. امروز در خوشبینانه ترین حالت، میانگین قیمت بنزین نیمه یارانه ای و بی یارانه ۵۵۰ تومان است. این یعنی افزایش ۵۸۷ درصدی قیمت بنزین در دولت آقای احمدی نژاد. البته اگر از آن یارانه محدود بنزین ۴۰۰ تومانی چشم پوشی کنیم و همان بنزین ۷۰۰ تومانی را در نظر بگیریم، افزایش قیمتی برابر ۷۷۵ درصد خواهیم داشت.
گازوئیل: افزایش ۸۳۷ درصدی
آقای احمدی نژاد در سال ۸۴، گازوئیل لیتری ۱۶ تومانی را تحویل گرفت و امروز هر لیتر گازوئیل حمل و نقل و کشاورزی ۱۵۰ تومان است. البته آقای رویانیان اسفند سال گذشته اعلام کرد نرخ پیشبینی شده برای گازوئیل در زمان اجرای مرحله نخست هدفمند سازی یارانهها ۳۵۰ تومان بوده است که با توجه به مشکلاتی که برخی معادن به آن دچار شدند، نرخ تعدیلی برای گازوئیل مصرفی آنها در نظر گرفته شد! از اینها که بگذریم، یعنی در گازوئیل نیز با رشدی برابر ۸۳۷ درصد مواجه هستیم.
یک نکته مهم: یارانه هم داریم
البته این نکته را باید اشاره کرد که یارانه انرژی در جیبمان است و تکافوی بخشی از این افزایش قیمت را به نسبت قبل از هدفمندی می کند. اما بخشی از این کالاها مثل مرغ و تخم مرغ و خوراکی ها یارانه ای نیستند. به علاوه هدفمند بودن یارانه ها گام مهمی در شفاف سازی اقتصاد کشور است و جلوی قاچاق سوخت به ویزه گازوئیل را می گیرد.
درآمد دولت از فروش نفت: افزایش ۳۴۵ درصدی
بر اساس اعلام بانک مرکزی، درآمد دولت از محل فروش نفت در سال ۱۳۸۹، چیزی نزدیک به ۶۷۰هزار میلیارد ریال بوده است(درآمد ایران از محل فروش نفت در سال ۸۹، مهر، ۱۰خرداد ۱۳۹۰) در سال ۱۳۸۳، مجموع درآمد نفتی دولت تنها ۱۵۰ و نیم هزار میلیارد ریال بوده است.
این یعنی رشد ۳۴۵ درصدی درآمدهای نفتی دولت در سال ۱۳۸۹، نسبت به سال ۱۳۸۳، یعنی آخرین سال فعالیت دولت اصلاحات.
گرانی خوراکی ها: ۱۸۰ درصد
بانک مرکزی در ۲۷ خردادماه امسال کلا آمار دادن و گزارش دادن از وضعیت قیمت مواد خوراکی در تهران را کنار گذاشت. پیش از آن با مراجعه به سایت این بانک، میشد قیمت خرده فروشی مواد غذایی در تهران را دید. هر چند، همان قیمت ها هم با قیمت مواد غذایی در فروشگاه هایی مثل رفاه و شهروند، که اولی دولتی و دومی برای شهرداری بود تفاوت داشت.
در آرشیو بانک مرکزی، جدول خرده فروشی مواد غذایی تا قبل از خرداد ۱۳۸۶ موجود نیست، اما هنوز هم در آرشیو مطبوعات قیمت دوران سال ۱۳۸۴ ، به نقل از گزارش های بانک مرکزی موجود است.
در این بخش مقایسه ای انجام شده بین قیمت مواد غذایی اعلامی از سوی بانک مرکزی به نقل از خبرگزاری فارس در هفته اول مردادماه ۱۳۸۴، با هفته آخر خردادماه ۱۳۹۰٫
میانگین افزایش قیمت ها در هفته آخر خردادماه امسال، در مقایسه با هفته اول مردادماه سال ۸۴(ابتدای ریاست جمهوری دکتر احمدی نژاد) حدود ۱۸۰ درصد است.
به ترتیب گروه های: تخم مرغ با ۳۰۷ درصد، گوشت قرمز با ۲۰۱٫۶ درصد، سبزیجات با ۱۹۹٫۳ درصد، برنج با ۱۹۱ درصد، روغن با ۱۵۳٫۵، قند و شکر با ۱۴۶٫۵ درصد، لبنیات با ۱۱۲٫۹ درصد، گوشت مرغ با ۱۱۰٫۵ درصد و چای با ۷۱٫۴ درصد، در آخرین هفته خرداد ماه امسال، در مقایسه با اولین هفته از اولین ماه آغاز به کار دکتر احمدی نژاد افزایش قیمت داشتند.
انگور، سیب گلاب و خربزه به ترتیب با: ۴۵۹٫۱ درصد، ۳۸۴٫۸ درصد و ۳۵۹٫۵ درصد در بین اقلام مورد بررسی در اینجا صاحب بیشترین افزایش قیمت ها و پنیر پاستوریزه، پرتقال درجه یک و شیر، به ترتیب با: ۳۳٫۲ درصد، ۴۸٫۷ درصد و ۶۶٫۶ درصد کمترین رشد قیمت ها را داشتند. ریز قیمت ها و تغییرات را می توانید در نمایه ها و جداول مشاهده کنید.
جدول متوسط قیمت برخی اقلام خوراکی در تهران در مرداد ۸۴ و خرداد ۹۰
توضیح: واحد تمامی اقلام به جز: پنیر پاستوریزه، تخم مرغ، چای، روغن نباتی جامد و مایع که به ترتیب: بسته ۴۵۰ گرمی، شانه دو کیلویی، بسته ۵۰۰ گرمی، حلب ۵ کیلویی و لیتر هستند، کیلو است.
———-
این مطلب در سایت آینده، مورخ ۲۱ تیرماه ۱۳۹۰، با کد ۳۲۴۰۱ منتشر شد.
با سلام
گرچه هیچگاه نطر مساعدی به وبلاگ و وبلاگ نویسی نداشتم از مطالعه مطالب نگاشته شده جنابعالی واقعاً مستفیض گردیدم.
برای شما آرزوی موفقیت های بیشتر دارم.
به به چه روزگاری،خوب شده گرانی فقیر اس و پاسم جبیش شده خوب خالی
مُرَفَهِ بی درد وُ حساب پر بانکی اونم قصه نداره از این همه گرانی
فقیر بیچاره را نگاه بکن تو راحت با این همه گرونی خیلی شده ناراحت
دولت خوبی داریم،ناراحتی نداریم ما که پول نفت را بی قصه در میاریم
کجا میره،چه طور میشه،فقط خدا میدونه دوایه درد همه فقط پیش همونه(خداوند)