خانه > مطالب اصلی > به ازای هر ایرانی ۶ و نیم کیلو گوشت برزیلی به کشور وارد شده

به ازای هر ایرانی ۶ و نیم کیلو گوشت برزیلی به کشور وارد شده

ایران بزرگترین وارد کننده گوشت از برزیل شد

ممکن است در کامپیوتر های مختلف عدد پیش و پس از ممیز جابجا شوند برای مثال ۷/۶۱ به معنای ۶۱ ممیز۷ است.

در یک نگاه کلی طی دهه ۸۰ شمسی، ارزش مجموع مبادلات کشورمان و برزیل بالغ برهفت میلیارد و ۴۸۶ میلیون دلار بوده است. از این میزان بیش از ۷ میلیارد و ۲۷۹ میلیون دلار به واردات از برزیل و ۲۰۷ میلیون دلار به صادرات به برزیل اختصاص داشته؛ طبعا تراز تجاری منفیست، منفی ۷ میلیارد و ۷۲ میلیارد دلار.

یکی از اقلام شاخص و عمده ای که همیشه ما از برزیل وارد کردیم و تقریبا در تمام سال ها به جز سال ۱۳۸۱، گوشت بوده و هست. به طوری که طی یک دهه مجموعا ۴۷۲۰۵۵ تن گوشت از این کشور به ارزش ۱۵۷۴۹۴۸۴۸۰ یک میلیارد و ۵۷۴ میلیون دلار به کشورمان وارد شده است؛ این میزان واردات یعنی طی این مدت به ازای هر ایرانی حدود ۶ و نیم کیلو گوشت برزیلی به کشور وارد شده است! گفتنی آنکه میانگین قیمت هر کیلو گوشت وارداتی از برزیل نیز در این دهه برابر ۳/۳ دلار بوده است.

روز گذشته نیز سازمان صادر کنندگان گوشت برزیل اعلام کرد ایران با خرید ۷/۶۱(۶۱ ممیز۷) میلیون دلار گوشت از این کشور در ماه اوت به بزرگترین وارد کننده گوشت قرمز از این کشور تبدیل شده است.

به گزارش داو جونز  برزیل به دنبال پیدا کردن بازارهای جدیدی برای گوشت صادراتی خود است چرا که بحران مالی و اقتصادی اخیر موجب کاهش شدید تقاضای گوشت برزیل در بازارهای اروپایی شده است.

برزیل یکی از بزرگترین صادر کنندگان گوشت جهان به شمار می رود ولی تنش در روابط این کشور با آمریکا در عرصه سیاستهای خارجی تاثیر منفی زیادی بر صنعت گوشت این کشور داشته است . مذاکرات سال گذشته رییس جمهور قبلی برزیل با ایران در خصوص برنامه های هسته ای خشم و نگرانی آمریکا را در پی داشته است .

برزیل نیز مانند سایر قدرتهای اقتصادی نو ظهور جهان قصد دارد جایگاه بالاتری در عرصه اقتصاد و تجارت جهان داشته باشد . بر اساس این گزارش میزان صادرات گوشت برزیل به ایران طی ده سال گذشته ۳۰۰ برابر شده است. برزیل همچنین مقادیر زیادی شکر و سویا به ایران صادر می کند .  روسیه در سال ۲۰۱۰ میلادی بزرگترین وارد کننده گوشت قرمز از برزیل بوده است. این کشور در اوت امسال ۵۲٫۲ میلیون دلار گوشت از برزیل وارد کرده است.

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

سال شمار مبادلات

برزیل در فهرست کشورها بر پایه تولید ناخالص داخلی تا حدودا دو سال قبل در رتبه دهم قرار گرفته بود که در سال ۲۰۱۰ رتبه آن کشور با ثبت   رقم ۲ هزار و ۸۸ میلیارد دلار به جایگاه هفتمین کشور جهان رسید. در همین لیست ایران  نفت خیز با GDP  ۳۳۱ میلیارد دلاری در رتبه ۲۸ قرار گرفته، به بیانی فاصله ما و برزیل ۲۱ کشور قدرتمند تر از خودمان است! ( بانک جهانی)

برزیل، کشوری که به سرعت در حال طی پله های توسعه یافتگی است در بین کشورهای آمریکای جنوبی از قدرتمند ترین اقتصاد برخوردار است. در پایان سال قبل(۱۳۸۹) سهم برزیل از واردات ایران از کل قاره افریقا به لحاظ وزن برابر بیش از ۴۵ درصد و به لحاظ ارزش بیش از ۵۷ درصد برآورد شده است. (آمار مقدماتی تجارت خارجی / گمرک جمهوری اسلامی ایران/ ص ۱۹ )

برزیل با در اختیار داشتن بخش‌های گسترده و توسعه‌یافته کشاورزی، معدن، تولید، خدمات و نیز نیروی کار، در حال گسترش حضور خود در بازارهای جهانی است. مهم‌ترین صادرات برزیل را هواپیمای دارای بال ثابت، قهوه، وسایط نقلیه، سویا، سنگ معدن آهن، آب پرتقال، فولاد، منسوجات، کفش، گوشت و تجهیزات برقی تشکیل داده‌است.

جالب است بدانید عمده محصولاتی وارداتی ما از برزیل را محصولات دامی و کشاورزی تشکیل می دهد. بر اساس آمارهای رسمی واردات ما از این کشور آمریکایی را به ترتیب: مشتقات گوشت گاو، قند و شکر، مشتقات سویا، ذرت، توتون و تنباکو، قطعات برا ی تولیدا توبوس ومینی بوس، گوشت مرغ وخروس یخ زده، شاسی موتوردار برای اتوبوس و ژلاتین هاومشتقات آنها، سریشم ماهی و سایرچسب های حیوانی  تشکیل می دهد.

بیشترین واردات ما از برزیل به ترتیب در سال های ۸۰، ۸۱ و ۸۲ بوده است. کمترین واردان از برزیل نیز در سال های ۸۶، ۸۷ و ۸۸ اتفاق افتاده است. برزیل در سال ۸۷ بیشترین سهم از صادرات ایران و در سال ۸۴ کمترین سهم از صادرات کشورمان به مجموع کشورهای جهان را به خود اختصاص داده است. همچنین در سال های ۸۰ تا ۸۳ بیشترین سهم واردات کشورمان از جهان از کشور برزیل بوده است. بیشترین تراز منفی ایران نیز در همین سال ها ثبت شده است.

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

واردات گوشت

بیشترین واردات گوشت به لحاظ وزن و ارزش از برزیل به ترتیب در سال های ۸۹، ۸۸، ۸۷ و ۸۶ اتفاق افتاده است. اما در نمودارها مشاهده می شود که نوسان نمودار وزن بیش از ارزش است، بر این اساس می توان گفت میانگین قیمت گوشت وارداتی از برزیل در این مدت دستخوش تحولاتی بوده است.

در سال ۸۰، مجموعا ۱۲۴۶۸۸۴۹ کیلو گوشت به ارزش ۲۹۵۶۳۵۷۴ دلار به کشورمان وارد شده است. در سال بعد یعنی ۱۳۸۱ در مورد واردات گوشت چیزی ثبت نشده، اما در سال ۱۳۸۲، محموله های گوشت به ارزش ۲۴۴۲۹۱۰۷ دلار و با وزنی برابر ۱۴۳۴۰۸۹۱ به کشورمان وارد شدند. در سال ۱۳۸۳ وزن کل گوشتی که از برزیل وارد کردیم برابر ۱۵۳۶۱۷۶۳ کیلو گرم بوده است که ارزشی برابر ۲۸۱۰۹۵۲۸ دلار را رقم زده است.

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

در سال ۱۳۸۴ مجموعا ۱۰۳۲۸۴۸۷ کیلو گوشت به ارزش ۱۹۱۴۳۱۶۸ دلار از برزیل به کشورمان وارد شده است. در ۱۳۸۵ وزن گوشت های وارداتی برزیلی برابر ۳۷۴۷۸۰۸۹ کیلو گرم بوده که ارزش آن برابر ۹۸۲۸۸۴۷۱ دلار ثبت شده است. در ۱۳۸۶ که اغاز رشد واردات گوشت از برزیل است مجموعا ۶۷۵۹۰۱۶۵ کیلوگرم گوشت به ارزش ۱۵۶۵۲۹۱۶۶ دلار به کشورمان وارد شده. در ۱۳۸۷ باز هم شاهد رشد واردات گئوشت از برزیل هستیم، در این سال ۶۶۷۲۹۲۵۰ کیلوگرم گوشت برزیلی به ارزش ۲۱۷۶۶۰۲۵۳ دلار به کشورمان وارد شده است.

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

ارزش ۷۴۰۵۵۸۱۱ کیلوگرم گوشت برزیلی که در سال ۱۳۸۸ به کشورمان وارد شده برابر ۲۸۹۰۰۰۹۷۲دلار بوده است. در ۱۳۸۹ که بیشترین میزان واردات گوشت از برزیل را داشتیم ارزش مجموع ۱۳۱۳۳۰۳۰۳ کیلوگرم گوشت برزیلی که به کشور وارد شده بالغ بر ۵۱۴۰۹۴۸۲۰ میلیون دلار بوده است.

در چهار ماهه نخست امسال نیز واردات گوشت از برزیل همچنان ادامه داشته است، بر این اساس طی این مدت ۴۲۳۷۱۲۹۳ کیلوگرم گوشت برزیلی به ارزش ۱۹۸۱۲۹۴۲۱ دلار به کشورمان ایران وارد شده است.

یک دهه مبادلات تجاری برزیلی

در سال ۱۳۸۰ مجموعا ۴۰۲۸۵۶۹ دلار صادرات به برزیل داشتیم که در مقابل ۸۹۶۴۱۱۶۰۸ دلار نیز از آن کشور واردات انجام شده است؛ تراز تجاری در این سال ۸۹۲۳۸۳۰۳۹- دلار بوده است. در سال بعد یعنی ۱۳۸۱ ارزش کل واردات از برزیل به کشورمان برابر ۸۴۳۱۷۱۴۰۱ دلار بوده که با تراز ۸۴۰۳۲۶۸۵۱- – دلاری صادراتمان به این کشور برابر ۲۸۴۴۵۵۰ دلار رقم خورده است. ترازی برابر ۸۲۹۷۸۰۴۴۴-  دلار عمق زیان ده بودن مبادلات تجاری کشورمان با برزیل را در سال ۱۳۸۲ نشان می دهد. در این سال در برابر ۸۳۳۴۰۵۳۴۹ دلار واردات از برزیل تنها ۳۶۲۴۹۰۵ صادئرات به آن کشور داشتیم.

در ۱۳۸۳  صادرات ایران به برزیل برابر ۳۵۵۴۱۹۷ دلار و وارداتمان از این کشور ۷۲۸۵۷۷۱۳۲ دلار بوده است، طبیعتا تراز باز هم منفیست، تراز ایران در این سال ۷۲۵۰۲۲۹۳۵- دلار ثبت شده است. در ۱۳۸۴ ارزش کل صادرات ایران به برزیل ۳۴۲۲۲۹۰ دلار بوده که در مقابل ۸۱۷۹۶۶۵۶۴ دلار نیز واردات داشتیم و تراز ۸۱۴۵۴۴۲۷۴- دلاری را ثبت کردیم.

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

در میانه دهه ۸۰ یعنی سال ۱۳۸۵ مبادلاتمان افزایش یافته تراز تجاری مان به ۷۶۰۵۱۸۳۸۲-  دلار رسیده بر این اساس ارزش کل وارداتمان از برزیل ۷۸۶۶۳۶۱۷۱ دلار و ارزش کل صادراتمان از این کشور برابر ۲۶۱۱۷۷۸۹ دلار بوده است.

در سال ۱۳۸۶ مجموعلا در مقابل ۵۶۲۵۳۹۰۵۸ دلار واردات از برزیل ۱۰۲۰۳۰۱۹ دلار هم صادرات داشتیم و با این نوع مبادله تراز تجاریمان به ۵۵۲۳۳۶۰۳۹- دلار رسیده است. در سال بعد یعنی ۱۳۸۷ ارزش واردات از برزیل ۵۶۵۳۵۳۹۵۹ دلار ثبت شده که با توجه به صادرات ۵۴۹۲۴۴۱۶ دلاری تراز تجاریمان را به ۵۱۰۴۲۹۵۴۳- دلار رسانده است.

در ۱۳۸۸، سال اول تشکیل دولت دهم، مجموعا ۴۰۰۷۱۰۲۴ دلار به برزیل کالا وارد شده که در مقابل آن ۶۱۱۴۸۵۵۱۱ دلار نیز واردات داشتیم تا به این ترتیب تراز ۵۷۱۴۱۴۴۸۷- دلاری شکل بگیرد.

در سال ۱۳۸۹ مبادله ایران و برزیل را ۵۸۵۹۵۹۸۵ دلار صادرات ایران به برزیل و ۶۳۴۰۰۰۰۰۰ دلار واردات از برزیل تشکیل می دهد تا تراز تجاری برابر ۵۷۵۴۰۴۰۱۵- دلار تشکیل شود.

بر اساس آمار پنج ماهه نخست سال جاری برزیل هفدهمین کشور اصلی مبدا واردات به کشورمان است. در این مدت مجموعا ۲/۶۸۲۰۹ تن کالا به ارزش ۲۳۶۴۷۵۷۱۴ دلار از برزیل کالا به کشورمان وارد شده است. این میزان از نظر وزن ۳/۶۱ درصد و از نظر ارزش حدود ۱۱ درصد رشد نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل را نشان می دهد. لازم به یادآوریست اگرچه این کشور از نظر وزن حدودا ۵/۰ (نیم درصد) درصد و از نظر ارزش حدودا یک درصد کل واردات ایران را به خود اختصاص داده، اما نامش در بین ۵۰ کشور اول مقصد صادرات ایران به چشم نمی خورد.

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

سهم برزیل از واردات و صادرات ایران

سهم برزیل از واردات کشورمان در سال ۸۰ حدودا ۵ درصد بوده که در همین سال سهم برزیل از بازار صادرات ایران نزدیک به ۰۹/۰ (۰ممیز۰۹) درصد بوده است. در سال ۱۳۸۱ سهم برزیل از بازار واردات ایران به ۸/۳ درصد کاهش میابد و متعاقب آن نیز سهم این کشور از صادرات ایران به ۰۶/۰ درصد می رسد. در سال ۱۳۸۲ واردات از برزیل نزدیک به ۳ درصد از کل واردات کشورمان را تشکیل می دهد و در مقابل صادرات به این کشور همان سهم سال گذشته را حفظ می کند.

در ۱۳۸۳ ارزش واردات از برزیل ۲ درصد مجموع واردات ایران است و ارزش صادرات به این کشور تنها ۰۵/۰ درصد از کل صادرات ایران است. در ۱۳۸۴ سهم برزیل از بازار واردات ثابت مانده اما سهم این کشور از صادرات ایران باز هم کاهش پیدا می کند و به ۰۳/۰ درصد می رسد.

در سال ۱۳۸۵ بازهم سهم برزیل از بازار واردات در حال کاهش است و به ۸/۱ درصد می رسد اما سهم این کشور از مقاصد صادرات ایران رشد یافته و به ۲/۰ درصد می رسد. این بهبود نسبی موقتیست، به طوری که در سال ۱۳۸۶ دوباره سهم برزیل از مجموع صادرات ایران به ۰۶/۰ درصد رسیده و در مقابل سهم این کشور از بازار واردات ایران به ۱/۱ درصد می رسد. در سال ۱۳۸۷ مجددا شاهد کاهش سهم برزیل از بازار واردات کشورمان هستیم در این سال برزیل تنها یک درصد از کل واردات به ایران را از آن خود کرده و در مقابل ۳/۰ درصد از بازار صادرات ایران را به خود اختصاص داده است.

در سال ۱۳۸۸ سهم برزیل از واردات به ایران رشد پیدا می کند و به ۴/۱ درصد می رسد، در مقابل سهم این کشور از صادرات ایران نزدیک به ۲/۰ درصد است. در ۱۳۸۹ سهم برزیل از واردات به ایران برابر ۹۸/۰ درصد و سهم این کشور از صادرات ایران برابر ۲/۰ درصد است. گفتنی است در برخی از سال ها به خصوص ۱۳۸۷ کل واردات به کشور کاهش یافته بود.

———-

این مطلب در روزنامه اعتماد مورخ۲۴شهریور / صفحه ۴ منتشر شد