خانه > مطالب اصلی > دستیابی بانک مرکزی به شیوه جدید و خارق العاده محاسبه!

دستیابی بانک مرکزی به شیوه جدید و خارق العاده محاسبه!

bank-c2

به نظر شما ایا می شود تغییر عدد شاخص از ۶/۱۷(۱۷ممیز۶) به ۱/۶(۶ممیز۱) را طوری حساب کرد که رشد ۳/۱۶(۱۶ممیز۳) درصدی را نشان بدهد؟

قاعدتا این رشد باید منفی باشد، چراکه شاهد کاهش واحد هستیم، اما بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، در گزارش فاتحانه اش از شاخص قیمت مسکن اجاره ای توانسته رشد ۳/۱۶(۱۶ممیز۳) درصدی را در اینجا ثبت کند.

داشتم گزارشی در مورد شاخص مسکن اجاره ای می نوشتم که به نکته جالبی برخوردم. بانک مرکزی جمهوری اسلامی که در حال حاضراز ۱۳۸۷ به بعد، آمارهایش را در بخش سری های زمانی بروز نمیکند و دیشب هم متوجه شدم همان آمارهایی که تا سال ۱۳۸۸ هم در سری های زمانی داشت را از روی سایت برداشته(یا مشکل غیر عمدی فنی به وجود آمده که نمیتوان به انها دسترسی داشت) اقدام جالب و درخور توجهی کرده است.

گزارشی تحت عنوان “شاخص بهای مسکن اجاری در مناظق شهری ایران” به تازگی توسط  بانک مرکزی منتشر شده است که در جدول شماره دو این گزارش، محاسبه عجیبی به چشم می خورد، در حد تفریق و ضرب و تقسیم که احتمالا از دستاورد های خارق العاده اخیر است.

به بیانی باید آن را در زمره بزرگترین تحولات به شمار اورد، چراکه نه تنها اصولا ضرب و تقسیم و تفریق را که سالهاست مورد استفاده قرار میگیرد، زیر سوال برده، بلکه منطق طبیعی را هم دگرگون کرده است.

حسب قاعده و منطق، وقتی واحدی از ۴ در مقطعی به ۲ در مقطع دیگر برسد، ما می گوییم این واحد کاهش داشته است، اما صبر کنید، بانک مرکزی اثبات کرده که نه… در این شرایط می توان گفت افزایش هم داشته است!!!

در بانک اطلاعات سری های زمانی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، عدد شاخص مزبور در سال 1368 برابر با   6/17(17ممیز6) ذکر شده است، این عدد در سال بعد یعنی 1369، به 1/6(6ممیز1) می رسد، با این حال در جدول بالا درصد رشد سالانه در سال 1369 برابر 3/16(16ممیز3) درصد ذکر شده است!!

در بانک اطلاعات سری های زمانی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، عدد شاخص مزبور در سال ۱۳۶۸ برابر با ۶/۱۷(۱۷ممیز۶) ذکر شده است، این عدد در سال بعد یعنی ۱۳۶۹، به ۱/۶(۶ممیز۱) می رسد، با این حال در جدول بالا درصد رشد سالانه در سال ۱۳۶۹ برابر ۳/۱۶(۱۶ممیز۳) درصد ذکر شده است!!

تعجب کردید؟ پس ادامه مطلب را بخوایند.

به نظر شما ایا می شود تغییر عدد شاخص از ۶/۱۷(۱۷ممیز۶) به ۱/۶(۶ممیز۱) را طوری حساب کرد که رشد ۳/۱۶(۱۶ممیز۳) درصدی را نشان بدهد؟

قاعدتا این رشد باید منفی باشد، چراکه شاهد کاهش واحد هستیم، اما بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، در گزارش فاتحانه اش از شاخص قیمت مسکن اجاره ای توانسته رشد ۳/۱۶(۱۶ممیز۳) درصدی را در اینجا ثبت کند.

نمیدانم اداره آمار بانک مرکزی اینقدر بی دقت شده است که چنین اشتباهی از آن سر زده؟

ایا دوستان در “بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران” از انجام صحیح محاسبات:  تفریق، ضرب و تقسیم، عاجز هسستند؟

یا تعمدا (با توجه به اینکه اینجا، یعنی پایان سال ۶۸ و آغاز سال ۶۹ آغاز کار دولت هاشمی است و رضد منفی بی سابقه در تاریخ جمهوری اسلامی ایران در شاخص قیمت مسکن اجاره ای شاهد هستیم) این اتفاق افتاده است؟

باید یاد اوری کنم برای محاسبه درصد رشد، عدد دوم(در این سال ۱۳۶۹) را باید از عدد اول(در اینجا سال ۱۳۶۸) کم کنیم، حاصل را در ۱۰۰ ضرب کنیم و به عدد اول تقسیم کنیم.

من که هر چه این اعمال را انجام دادم، نتیجه ای شبیه رشد ۱۶ درصدی عدد شاخص نداشتم، بر عکس عدد من منفی هم بود!

تمنا دارم کسانی که دسترسی دارند بپرسند چطور این محاسبه را انجام دادند، شاید تحول عظیمی رخ داده؟

چرا در این جدول عدد شاخص در سال ۱۳۶۸ ذکر نشده است؟ چرا آمارهای سری های زمانی دیگر قابل دسترسی نیست؟ خبری شده است؟

به هر حال این آمارها مورد استفاده کارشناسان قرار می گیرند و این مورد به نظر اشتباه زیاد ساده ای نیست.

اینکه چطور در این جدول بدون ذکر عدد شاخص سال قبل(یعنی سال ۱۳۶۸) درصد رشد سالانه، سال بعد (یعنی سال ۱۳۶۹) ذکر شده هم خودش جای بحث دارد.

متذکر می شود که این گزارش به طور جداگانه در بخش آمارهای اقتصادی(نه سری های زمانی)، ظاهرا به دلیل حساسیت های اخیر در مورد بهای اجاره مسکن به طور جداگانه منتشر شده است.

اگر کارشناسان محترم بانک مرکزی از شیوه خاص و جدیدی برای محاسبه درصد رشد استفاده کردند، جا دارد این دستاورد بزرگ را به جهان و یا لااقل به ایران معرفی کنند، تا در مقطع دبستان و متوسطه تدریس بشود. چون این اعمال را در این سال های تحصیلی تدریس میکنند!

به سهم خودم

با تشکر