ریال چقدر در بین همسایگان و همسنگان پرستیژ دارد
ظاهرا پس از سالها ناگهان مسوولان اقتصادی به یاد ارزش برابری واحد پول ایران با دلار و «پرستیژ» واحد پولی افتادند، این عجب که درست در زمان هیاهوی حذف صفر و تغییر نام واحد پولی و اعلام نرخ تورم و…هم این خبرها میرسد.
اما ظاهرا چیزی حدود یک دهه با تاخیر این مطالب عنوان میشود، همین ۶-۷ سال قبل هم نرخ برابری ریال و دلار زیاد با امروز فرق نمیکرد. مثلا در سال ۸۴ هم قیمت هر دلار چیزی حدود ۹ هزار ریال بود که حالا نزدیک به ۱۰ هزار ریال شده است. بر اساس دغدغهها و نگرانیهای جدیدی که مسوولان اقتصادی برای «پرستیژ» واحد پولی کشورمان یافته اند، دیروز محمدرضا فرزین، معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی بدون وجود موضوع خاص یا نشست و کنفرانس خاصی گفتوگوی کوتاهی با ایسنا کرده و ادعای جالبی نیز مطرح نموده است. فرزین با بیان اینکه از بین ۶۴ کشور ارزش پول ایران در مقابل دلار به همراه «دونگ» ویتنام در رتبه آخر است، گفت: اگر بخواهیم ارزش ریال را به دلار بیان کنیم هر ریال معادل عدد ۹۴۲ با پنج صفر پس از اعشار دلار است به گونهای که عملا ارزش ریال در مقابل دلار به سمت صفر میل میکند و از این لحاظ پرستیژ ملی صحیح نیست.فرزین با تاکید بر اینکه نزدیک شدن واحد پول ملی جدید به دلار برای پرستیژ ملی مناسب است، افزود: بجز فعالان بانکی، عامه مردم و اقتصاددانان کمتر از واحد پول ملی که ریال است استفاده میکنند و ریال کارکرد اصلی خود را در ذهن مردم از دست داده است.
۵ واحد پول کم پرستیژ دنیا
از آنجا که سخنگوی تحول اقتصادی نسبت به پرستیژ واحد پول ایران اظهارنظر کرده است، حالا میتوان نگاهی به نرخ برابری واحد پول کشورهای دنیا در مقایسه با دلار کرد.
آمار جدیدی از قیمت دلار در زیمبابوه در دست نیست اما بنا بر آخرین آمارها، هر دلار آمریکا برابر ۵/۲ میلیون دلار زیمبابوه بود. حدودا دو سال قبل بود که دولت زیمبابوه به دلیل نداشتن هیچ پشتوانهای واحد پول خود را به مدت یک سال از گردونه خارج کرد.
التون مانگوما، وزیر اقتصاد و برنامهریزی زیمبابوه در مصاحبهای تلویزیونی در آن زمان گفت که دولت تصمیم گرفته است تا واحد پول زیمبابوه را که در حال حاضر نیز اثری از آن در مبادلات نیست به مدت یک سال متوقف کند.رتبه بیپرستیژترین واحد پول دنیا برای ویتنام است، قیمت هر دلار آمریکا در ویتنام برابر ۲۰ هزار و ۸۰۰ دونگ ویتنام است. در جمهوری دموکراتیک سائوتومه و پرینسیپ در غرب آفریقا نیز هر دلار برابر ۱۷۰۷۵ دوبرا ست. پس از سائوتومه و پرینسیپ نوبت به ایران میرسد که در آن هر دلار برابر ۱۰۶۱۵ ریال است. البته بعد از ایران نیز هر دلار در اندونزی برابر ۸۵۵۰ روپیه است.
جایگاه ریال در بین همسایگان
نگاهی هم به ارزش واحد پول همسایگانمان در برابر «پرستیژ» واحد پول خودمان داشته باشیم. در حالی که هر دلار در ایران بیش از ۱۰ هزار ریال است، هر دلار در افغانستان برابر ۴۷ افغانی است. در پاکستان نیز ارزش هر دلار آمریکا بیش از ۸۷ روپیه است و در عراق هر دلار ارزشی برابر یکهزار دینار عراقی دارد.
به سراغ همسایگان شمالی برویم؛ هر دلار آمریکا در ارمنستان برابر ۳۶۸ درام ارمنی است. در ترکیه، کشور دوست و برادر هر دلار برابر ۷۷/۱ لیره جدید است همچنین هر دلار آمریکا در آذربایجان نیز به قیمت ۷۹/۰ منات است.
در بین کشورهایی که GDP حدودا همسنگ ایران دارند نیز ریال کم ارزشترین واحد پول است. در اینجا نگاهی داریم به قیمت دلار در هفت کشور ونزوئلا، عربستان، آرژانتین، آفریقایجنوبی، تایلند، دانمارک و کلمبیا که GDP آنها نزدیک به ایران است.
هر دلار در ونزوئلا، برابر چهار «بولیوار فورته» میباشد و هر دلار در عربستان سعودی برابر چهار ریال سعودی است. در آرژانتین قیمت هر دلار برابر ۲/۴ پزوی آرژانتینی است و در آفریقای جنوبی هر دلار برابر هفت راند است. در تایلند نیز قیمت هر دلار ۳۰ بات میباشد و هر دلار برابر ۲۵/۵ کرون دانمارکی است. همچنین هر دلار در کلمبیا نیز ۱۸ پزوی کلمبیایی ارزش دارد. این در حالی است که هر دلار بیش از ۱۰ هزار ریال به نرخ رسمی و بیش از ۱۱ هزار به نرخ آزاد در بازار ایران خرید و فروش میشود. این درد نیز درد امروز و دیروز نیست، مدتهاست که چنین وضعیتی در کشور به وجود آمده البته خوب است که مسوولان به فکر پرستیژ واحد پول کشورمان باشند اما به نظر این نگرانی تاخیری بوده است!
البته اگر تومان را واحد رایج در نظر بگیریم، جایگاه واحد پولی کشورمان در برابر کشورهای جهان زیاد هم بد نیست، یعنی نسبت به حالا زیاد بد نیست!
البته اینها همانطور که آقای فرزین هم اشاره کرده است بحث پرستیژ است، واقعیت ارزش است! اگرچه تغییر واحد پول ملی، حذف صفر و… در تمام کشورهای دنیا که دچار بحران شدند اقدامی رایج به شمار میرود (البته به گفته مسوولان در ایران بحرانی شبیه بحران اقتصادی وجود ندارد و حذف صفر و تغییر نام واحد پول ظاهرا تنها برای بحثهایی مثل پرستیژ و… است) از دیگر سو نیز درست است که مسایل روانی همیشه روی بازار و وضعیت اقتصادی تاثیر داشته اما این تاثیر دامنه محدودی دارد و نمیتواند وضعیت را به طور کلی دگرگون کند.
————–
این گزارش در روزنامه جهان صنعت مورخ ۱۶ شهریور ۱۳۹۰ منتشر شد
اینهمه صدمه دیدیم تو این سالها اینم بالاش چه فرقی میکنه
۱ کرون دانمارک چقدر است به ریال ایران