گزارش یک برنامه تلویزیونی
رو به فردا با دغدغه چند وقت پیش
«رو به فردا» هرچند در نگاه اول جدید به نظر برسد، اما موضوع اصلی برنامه همان دغدغه پیش از انتخابات مجری برنامه است؛ دغدغه یی که حدود ۲۰ روز قبل از برگزاری انتخابات در گفت وگو با سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی(به مدیریت روح الله حسینیان، از نمایندگان حامی دولت که این روزها استعفا داده است) بیان شد؛ نگرانی از برهم زدن قاعده بازی سیاسی توسط جناح بازنده. البته ۲۰ روز پیش از انتخابات، یامین پور در پاسخ آخر خود در آن گفت وگو اذعان کرده است که یقین دارد احمدی نژاد پیروز میدان و اصلاح طلبان شکست خورده اند.
از طرف دیگر، رو به فردا و یامین پور با تغییر دکور، در واقع ادامه برنامه «ایران۸۸» است. حتی نحوه اجرا هم شباهت زیادی به ایران ۸۸ دارد. تنها موضوع برنامه تغییر کرده. به نظر می رسد از همان زمان هم قرار بر این بوده که این برنامه تداوم پیدا کند، اما با موضوعاتی که بعداً به خاطر «برهم زدن قاعده بازی سیاسی» توسط بازندگان انتخابات پیش خواهد آمد.
وحید یامین پور مقاله نویس رجانیوز، مشاور مدیر شبکه سه سیما و استاد دانشگاه هنر، این شب ها در برنامه «رو به فردا» خاطره ویژه نامه تلویزیونی «ایران ۸۸» قبل و بعد از انتخابات را برای مردم زنده کرده است. مجری جوانی که در اجراهایش همیشه انتقادها را متوجه سیما کرده است، چه زمانی که در زمان انتخابات بی محابا از دستاوردهای دولت می گفت و انتقاد به بی طرفی را برمی انگیخت این شب ها و پس از وقایع عاشورا، دوباره برنامه هایش را به راه انداخته است. دعوت از مرتضی نبوی، سلیمی نمین، علی مطهری و وحید جلیلی دو برنامه چالش برانگیز را برای او ساخت.
برنامه هایی چالشی که انتقاد های تندی را اتفاقاً به جناح حاکم متوجه می کند و تقارنی جالب با استعفای روح الله حسینیان نماینده مستعفی مجلس شورای اسلامی دارد؛ نماینده یی که پیش از استعفا از حامیان برخورد با سران فتنه بود، در این دو برنامه اخیر تحلیل ها و بحث هایی مطرح شد که برای بینندگان سیما تازگی داشت. سلیمی نمین مورخ در مقابل سوالات مجری مشی میانه رو را در پیش گرفته و خواستار عدم برخورد با آنچه مجری با عنوان «سران فتنه» یاد می کند می شود و در شبی دیگر علی مطهری «این وری» ها را در رخدادهای پس از انتخابات مقصر می داند و این همه از سیما پخش می شود؛ سیمایی که بارها به انعکاس یک سویه اخبار از سوی منتقدان متهم شده است و این بار ظاهراً مشی بی طرفانه در پیش گرفته است. با نگاهی به سوابق افرادی که در دو برنامه اخیر شرکت داشتند، شاید بتوان تحلیلی مناسب ارائه کرد.
ضمن اینکه سخنان طرح شده در این جلسات، بی شباهت به موضع گیری های آیت الله مهدوی کنی پس از انتخابات نیست؛ مواضعی که از سوی تندروها به شدت مورد انتقاد قرار گرفت. طرحی که بر آشتی ملی تاکید داشت. و این عجب که شاگردان و استادانی که با مهدوی کنی در امام صادق کار کردند، این شب ها به پشت صفحه شیشه یی تلویزیون آمدند تا یکی در مقام نقد برآید و آن دیگری دفاع کند. وحید یامین پور از دانشجویان دانشگاه امام صادق است که در آن دانشگاه به فراگیری حقوق جزا پرداخته و البته در لیست ارائه شده توسط این دانشگاه هنوز دانشجوست.
با این حال سایت های حامی دولت از او با عنوان «دکتر یامین پور» یاد می کنند. آقای دکتر یامین پور مشاور شبکه سه سیما هم هست و در نوشته های وبلاگش که در بسیاری اوقات به صورت همزمان روی سایت هایی نظیر رجانیوز هم قرار می گیرد، هرگز منکر دفاع از عملکرد دولت احمدی نژاد نیست. او در ماه های اخیر، نقدهای تندی را متوجه معترضان به جریان انتخابات داشت؛ معترضان به جریان انتخابات، دقیقاً پس از انتخابات. همان روزها که اصولاً شعارها همگی متوجه دولت بود. آن روزها یامین پور به سیاق گذشته با فارس به کرات گفت وگو می کرد (در خبرهای فارس عنوان وی را یک استاد دانشگاه ذکر می کردند. برای مشاهده همگی این مصاحبه ها و یادداشت ها می توانید به وبلاگ یامین پور با عنوان کیستی ما مراجعه کنید. در این وبلاگ یامین پور همه مصاحبه های خود را آرشیو کرده است) و در تخطئه جریان معترض برمی آمد. به خصوص در برنامه یی که پس از انتخابات با حضور آیت الله حائری امام جمعه سابق شیراز و مدرس اخلاق هیات دولت فعلی ضبط شد.
یامین پور همچنین در مصاحبه یی با سایت مرکز اسناد انقلاب اسلامی (تحت مدیریت وحید جلیلی برادر سعید جلیلی) پیش از انتخابات، از علاقه اش به احمدی نژاد بی پرده سخن به میان می آورد؛ «برای من مسجل شده است که دکتر احمدی نژاد به طور قاطع پیروز انتخابات خواهد بود. شخصاً تاثیر صراحت و شجاعت و منطق ایشان را در مناظره ها در سطح عموم مردم مشاهده می کنم. تنها چیزی که نگران کننده است احتمال به هم زدن قواعد بازی سیاسی از طرف جناح بازنده است. متاسفانه اصلاح طلبان در این سال ها هوچی گری و دروغ پردازی را به عنوان یکی از ویژگی های خود معرفی کرده اند. با توجه به جوسازی ها و جنگ روانی های شدید روزهای اخیر علیه فعالیت شبانه روزی همکارانم در صدا و سیما بعید نیست که فردای روز انتخابات، اصلاح طلبان شکست خود را به رسانه ملی نسبت دهند. برای همین با هدف خنثی کردن زمینه های سوءاستفاده و هوچی گری های احتمالی از اجرای برنامه در هفته آخر کناره گیری کردم.» همچنان که مشاهده می شود، در دیدگاه دکتر یامین پور حدوداً ۲۰ روز قبل از انتخابات، احتمال وقایع امروز می رفته موضوعی که این شب ها در «رو به فردا» موضوع اصلی برنامه را تشکیل می دهد.
چهار میهمان چالشی
علی مطهری؛ فرزند شهید مطهری. پیش از انتخابات طرح عبور از احمدی نژاد را مطرح کرده بود. از منتقدان جدی حضور مشایی در کابینه و کنار احمدی نژاد است؛ «آقای احمدی نژاد ارادت خاصی به آقای مشایی دارد و از نظر معنوی او را مراد خود و خودش را مرید او می بیند. گویا رابطه معنوی میان آنها حاکم است که بنده از جزییات آن خبر دقیقی ندارم. شاید ایشان کراماتی از آقای مشایی دیده اند.» (تابناک، ۲۷ تیر ۱۳۸۸) در وقایع اخیر، از زمان مناظره ها منتقد جدی احمدی نژاد در نحوه بیان بوده است.
عباس سلیمی نمین؛ او هرچند مدافع احمدی نژاد است، اما در ماه های اخیر به حضور مشایی و رحیمی در کنار احمدی نژاد در دیدگاه های خود انتقادهای جدی مطرح کرده است. از منتقدان خانواده هاشمی رفسنجانی در مناظره حدود یک ماه قبل مقابل نجفقلی حبیبی نظرات خود را در خصوص این خانواده بیان کرده بود. اینها بخشی از مصاحبه سلیمی نمین با روزنامه اعتماد ملی بعد از وقایع پس از انتخابات ۲۲ خرداد است؛ «متاسفانه در موضوعات اخیر احمدی نژاد نشانه هایی از خود بروز داد که به نظر می رسد ناشی از القائات فکری مشایی است… احمدی نژاد به هیچ حزبی پایبند نیست و به حزبی تعهد ندارد که از جهاتی مثبت و از جهاتی منفی است. البته گویا آقای مشایی ایدئولوگ حزب شخصی احمدی نژاد است و جامعه این امر را پسندیده نمی داند زیرا آقای مشایی را دارای شخصیتی نمی دانند که به احمدی نژاد خط فکری دهد.» (روزنامه اعتمادملی، ۶ مرداد ۱۳۸۸)
مرتضی نبوی؛ از حامیان سرسخت احمدی نژاد و عضو جامعه اسلامی مهندسین در انتخابات مجلس ششم گفته بود؛ «آقای حدادعادل در صندوقی که در نزدیکی شهرک فرهنگیان است رای کمی آورده، آیا این امکان پذیر است؟» در انتخابات اخیر هم مرتضی نبوی از منتقدان سرسخت معترضان به جریان انتخابات بوده است.
او پس از انتخابات در هشتمین اردوی آموزشی سیاسی دانشجویان گفته بود؛ در جامعه ممکن است به دلایل مختلفی حساسیت نسبت به افراد ایجاد شود اما حساسیت هایی که نسبت به مشایی ایجاد شد، اولاً از طرف افراد اهل دقت و مراجع عظام تقلید بوده و ثانیاً مقام معظم رهبری نیز در خصوص آن تذکراتی دادند… برداشت من این است احمدی نژاد با پشتوانه آرای ۲۴ میلیونی که دارد ولو اینکه آقای مشایی در نظرش خوب هم باشد، باید مصلحت عمومی جامعه و افکار عمومی را بر نظر خود ترجیح بدهد؛ یعنی در اینجا دیگر جای توجیه و تسامح باقی نمی ماند و به عبارتی نباید افکار و مصالح عمومی را فدای نظر فردی کرد. (تابناک و ایلنا، ۸ مردادماه ۱۳۸۸)
وحید جلیلی؛ سردبیر سابق روزنامه ابرار، از مسوولان ماهنامه توقیف شده سوره، بنیانگذار دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی و برادر سعید جلیلی (دبیر شورای عالی امنیت ملی). اتفاقاً او هم از منتقدان حضور برخی از افراد در بدنه دولت است. در مقاله یی پیش از این افرادی از این دست را چنین توصیف کرده بود؛ جدی ترین دشمنان نایب امام زمان(عج) مدعیان بابیت در هر دو روایت بهایی گری و انجمن حجتیه یی آن هستند. اگر کرامت در نگاه آنان در خواب دیدن است و شفا دادن و پیشگویی کردن و جفت شدن کفش پیش پا و… کرامت بزرگ امام خمینی بستن باب «بابی گری» و گستراندن جبهه یی در اندازه آرمان های مهدوی و درافتادن با شیطان بزرگ و به راه انداختن جنگ جهانی فقر و غنا و مستضعفین و مستکبرین است. ولایت فقیه نخواهد گذاشت دستاوردهای تاریخی تشیع در انقلاب اسلامی دستخوش فتنه های جریان ارتجاعی و استعماری بابی گری شود. (جهان نیوز، ۴ مرداد ۱۳۸۸)
———-
این مطلب در روزنامه اعتماد/صفحه ۲/ مورخ ۱۹ دیماه به چاپ رسید.