خانه > مطالب اصلی > واردات آدامس از ۲۵ تن در سال ۸۴، امسال به ۲۵۰۰ تن رسید

واردات آدامس از ۲۵ تن در سال ۸۴، امسال به ۲۵۰۰ تن رسید

74 میلیارد تومان جویدنی

هر تن آدامسی که به کشور وارد می شود، نزدیک به  ۳۰ میلیون تومان قیمت دارد. تازه این قیمت آدامس متوسطی است که در بازار به فراوانی وجود دارد و به صورت میانگین در نظر گر فته شده است.

ظاهرا ایرانی ها روز به روز علاقه بیشتری به جویدن آدامس پیدا کردند. آمار واردات آن که اینطور نشان می دهد. از ابتدای امسال تاکنون، به طور رسمی بیش از ۲۴۶۳ تن انواع آدامس به کشور وارد شده است. ایرانی ها بابت جویدن و بیرون انداختن این اجسام نرم شیرین، از اول امسال تا به حال حدودا ۷۴ میلیارد تومان پرداخت کردند. این رقم برای چیزی پرداخت شده، که خورده هم نمی شود و از درگاه حلق پایین تر نمی رود! همچنان هم که از شواهد امر پیداست و آمارهای رسمی می گویند، سال به سال بیشتر برای جویدن این خوراکی پول پرداخته می شود. البته آمارهای غیر رسمی ارقام نجومی را پیش روی شما قرار می دهند.

زمان زیادی نگذشته که معلمان میانسال، از جویدن «لنگه کفش» توسط دانش آموزان خردسال گله داشتند. متولدین دهه ۶۰ به خوبی کلاس هایی را به خاطر دارند که با بازیگوشی آدامسی را از پوسته رنگی بیرون می کشیدند و قاچاقی می جویدند. معلمان هم حساسیت خارق العاده ای به این سرگرمی در حال همه گیر شدن داشتند. حساسیت آنها به خانواده ها هم منتقل شده بود. کم نبودند پیر مردهایی که جویدن آدامس را در مقابل خود، نوعی بی احترامی می دانستند.

حالا همان بچه ها بزرگ شدند و بعضا هم خودشان معلم شدند. رطب خورده هم که منع رطب نمی تواند بکند! همین است که این روزها دیگر آدامس لنگه کفش که نیست هیچ، «با کلاسی» هم هست. نه برای تفریح، که برای حفظ PH دندان، بردن بوی بد دهان بعد از غذا، سرگرمی، بعد از سیگار و… مصرف می شود.

بچه ها هم آنقدر سرگمی دارند که پوسته آدامس های فوتبالی جایزه دار، یا عکس برگردان های پسر شجاع و خالکوبی های کوتاه مدت آدامس خرسی مایه سرگمی شان نشود. انگار همان طیف مخاطب آدامس خرسی و آدامس خروسی دهه ۵۰ و ۶۰، حالا هم دنبال ادامس هستند. اما دیگر آدامس اوربیت و الیپس و پی کی می خورند. خبری هم از آن آدامس خروس ها و آدامس جرقه ای ها نیست!

 

خروسی که طوطی را زمین گیر کرد

نقل است که یکی از خطوط تولید مواد غذایی جدید در ایران همان آدامس بوده. اولین آدامس تا آنجا که  نوشته شده، آدامس طوطی نشان بوده، بر اساس یک روایت تایید نشده، آدامس خروس نشان برای از میدان بدر کردن آدامس طوطی نشان، مقدار زیادی از طوطی نشان های بازار را می خرد و زیر آفتاب در انباری بزرگ نگهداری می کند. بعد ادامس های خشک شده طوطی نشان را به بازار تزریق می کند و همین خشک و سخت بودن طوطی ها، باعث فروش بیشتر خروس ها می شود. شاید این از اولین دامپینگ های آدامسی در ایران باشد. به هر تقدیر، دیگر در ایران نه طوطی مانده و نه خروس. خروس نشان های سبز رنگ چهار و شش تایی به خاطره ها پیوستند. شیک، تنها برند ایرانی باقی مانده از آن روزگار هم در مقابل انواع آدامس های خارجی دیگر تاب مقاومت ندارد.  آدامس PK وارد شد و انواع دیگر آدامس از هر سو به کشور قاچاق شدند. آدامس های لاویز و پولا آدامس های بعدی بودند که به خاطر عکس های داخل بسته هایشان عدمتا قاچاقی وارد می شدند اما در مغازه ها به کرات به فروش می رسیدند. آدامس موزی ها هم آنقدر که آدامس های خوش آب رنگ فروش داشتند، دیگر بازار نداشتند!

زمان گذشت و در سال ۸۷ و ۸۸، دیگر آدامس های لوکس به بازار وارد شدند. آدامس های لوکسی که در کنار آدامس های دارویی با قیمت های هزار تومان به بالا به فروش می رسند. بعضی جعبه فلزی دارند و بعضی دیگر، در بسته بندی های سنگین عرضه می شوند. انواع و اقسام طعم ها به بازار آمده و حالا، آن آدامس خروس نشان چهار تایی کجاست، هیچ کس نمی داند!

هر چند آدامس های ایرانی دیگر در بازار کمیاب هستند، و به جز آن شیک های شش تایی که مغازه دارها به زور به جای باقی پول به مشتری می دهند، چیز دیگری ـ  لا اقل در مغازه های تهران ـ باقی نمانده، اما به جای آن، انواع و اقسام آدامس های خارجی وارد بازار شدند.

آدامس هایی با بسته بندی های متفاوت. برای بعضی ها که جعبه آدامس خیلی مهم است. مخصوصا اگر قرار باشد در یک جمع یا میهمانی، جعبه ادامسشان را کنار سوییچ ماشین و پاکت سیگار بگذارند. آدامس هایی با جعبه های فلزی، که گاهی تا دو هزار تومان هم قیمت دارند. فروشندگان خودشان هم نمی دانند، فرق محتویات این آدامس های  جعبه فلزی ترک با بقیه چیست، اما می دانند جعبه شان با بقیه فرق دارد.

 

۸/۷۳ میلیارد واردات آدامس

در بانک اطلاعاتی واردات، برای سال ۸۳ هیچ واردات آدامسی ثبت نشده است. واردات آدامس در این جدول، بعد از سال ۸۴ گنجانده شده است. این واردات که ذیل تعرفه ۱۷۰۴۱۰۰۰ صورت می پذیرد، از سال ۸۴ تا کنون تقریبا هزار برابر افزایش یافته است. در جدول می توانید میزان واردات این کالا را از سال ۸۴ تاکنون(نه ماهه اول امسال) مشاهده کنید.

به گفته فروشندگان، بیشترین خرید آدامس، از آدامس های اوربیت است. که به صورت شرکتی و در سطح وسیع در حال حاضر توزیع می شوند. این آدامس ها در بسته های ۱۴ گرمی و ده تایی در بازار موجود هستند. بر این اساس، اگر هر قطعه از آدامس ها را ۵/۱ گرم در نظر بگیریم، یعنی هر تن آدامس برابر با ۶۶۶ هزار و ۶۶۶ قطعه آدامس است.

آدامس های اوربیت ۱۴ گرم هستند، ۱۰ قطعه هم در این بسته بندی ها وجود دارد. هر بسته آدامس اوربیت ۴۵۰ تومان به فروش می رسد. به عبارتی، هر قطعه آدامس ۵/۱ گرمی اوربیت ۴۵ تومان قیمت دارد. و این به آن معنی است که هر تن آدامسی که به کشور وارد می شود، نزدیک به  ۳۰ میلیون تومان قیمت دارد. تازه این قیمت آدامس متوسطی است که در بازار به فراوانی وجود دارد و به صورت میانگین در نظر گر فته شده است.

بر اساس آن چه گفت شد، اگر هر تن می توان نتیجه گرفت،  از ابتدای امسال تا کنون، ایرانیان چیزی حدود ۷۳ میلیارد و ۸۹۰ میلیون تومان برای جویدن ادامس هزینه کردند.  این یعنی با توجه به جمعیت ۷۰ میلیونی ایران، سهم هر ایرانی از این واردات، سالانه ۱۰۵۰ تومان است. یعنی به طور متوسط، هر روز هر ایرانی چیزی حدود

این واردات عمدتا از کشورهای ترکیه و امارات به کشور انجام شده است. در سال ۸۴ به ترتیب از: عربستان، امارات، ترکیه، در سال ۸۵ به ترتیب از: ترکیه و امارات، در سال ۸۶: ترکیه، امارات، سال ۸۷: لهستان، ترکیه و امارات و در نه ماهه اول امسال از: امارات، ترکیه، جمهوری کره، این آدامس ها به کشور وارد شدند.

جدول واردات آدامس از سال ۸۴ تاکنون

سال

وزن

ارزش(بر مبنای هر تن ۳۰ میلیون تومان)

۱۳۸۴

۲۵ تن

۷۵۰ میلیون تومان

۱۳۸۵

۵۰۹ تن

۱۵ میلیارد و ۲۷۰ میلیون

۱۳۸۶

۱۴۵۲ تن

۴۳ میلیارد و ۵۶۰ میلیون

۱۳۸۷

۲۰۴۹ تن

۶۱  میلیارد و ۴۷۰ میلیون

۱۳۸۸(نه ماهه اول این سال)

۲۴۶۳ تن

۷۳ میلیارد و ۸۹۰ میلیون

 

منبع:

بانک اطلاعاتی واردات و صادرات، به آدرس: www.tccim.ir

———

این مطلب در روزنامه پول به چاپ رسید

  1. 17 ژانویه 2010 در 19:22 | #1

    آقا خیلی وقته که فیلتر شدی یه کاری بکن!دست کم همین مطلب رو تو کلوب هم بزار تا از اونجا راحت تر در دسترس باشه.

  2. 22 ژانویه 2010 در 23:34 | #2

    عرض سلام. لینک مطلب شما را در گوگل ریدر دیدم. میخواستم اگر اجازه بدهی این مطلب را با حفظ کپی رایت در وبلاگ خودم که بیشتر شامل دندانپزشکان و پزشکان هستند دوباره منتشر کنم

  1. بدون بازتاب