خانه > مطالب اصلی > رقابت مورالس و چاوز در تهران

رقابت مورالس و چاوز در تهران

chavez

ظاهرا رقابت نفس‌گیری بین روسای‌جمهور خاص کشورهای آمریکای جنوبی برای سفر به ایران برپاست. در حالی که چاوز تازه به کشورمان ایران سفر کرده بود، مورالس نیز خود را به تهران رساند تا از چاوز عقب نمانده باشد.

البته این سفرها  تفاوت‌های زیادی با رفت‌وآمدهای معمولی دارند و اگر سودی وسط نباشد، دل آقایان چاوز و مورالس که برای دیدار روی احمدی‌نژاد تنگ نشده است، بالاخره تفاهمنامه‌ای هست، قرار دادی هست و… که سفری هم پشت‌بندش می‌آید و این چنین سفرهای نفس‌گیری.

سیاست جمهوری اسلامی ایران به‌خصوص در بزنگاه‌های خاصی بر ایجاد رابطه با کشورهای جهان سوم و مخالف سیاست‌های آمریکایی بنا شده است. به تخمین می‌توان گفت هر جای دنیا که با ایالات متحده آمریکا مشکل داشته باشد با جمهوری اسلامی ایران رابطه خوبی برقرار می‌کند.
به‌خصوص در دوره‌هایی که کشورهای غربی به خیال خود، ایران را منزوی می‌کنند، ایران با ایجاد رابطه و برقراری روابط تجاری با کشورهایی که با ایالات متحده مشکل دارند و غالبا چپ هستند، این انزوا را می‌شکند. این رویه برای هر که سودی نداشته باشد، برای کشورهای عقب مانده نان خوبی دارد. البته بعضی وقت‌ها هم قدرناشناسی‌هایی مثل مصاحبه اخیر سفیر کومور رخ می‌دهد.


چاوز یار غار
اگر دوستان بین‌المللی احمدی‌نژاد را کنار هم بگذاریم، چاوز شاخص‌ترین آنهاست. او اولین غیرمسلمان و کمونیستی بود که با وجود فشارهای داخلی، پا به حرم امام رضا(ع) گذاشت. البته وی شخصیت جالبی دارد و سعی می‌کند متناسب با فرهنگ کشورهای دنیا که مدام بین آنها در سفر است و برای کشورش عایدات جمع می‌کند همرنگ شود. در حالی که در ایران به حرم امام رضا(ع) می‌رود، در اوکراین با دختران رقاصه آواز می‌خواند و در مراسم(…) در جای دیگری از دنیا شرکت می‌کند.

در حالی که دیروز آغوشش جای امن صدام بوده امروز رییس‌جمهور ایران را در آغوش می‌کشد.
تنها نقطه اشتراک ما و او، مخالفت با سیاست‌های ایالات متحده آمریکاست. نگاهی بیندازیم به آرشیو. طی پنج سال گذشته چاوز بارها سفرهای پر باری به کشورمان داشته است. در تاریخ ۲۶ شهریورماه سال ۱۳۸۵ محمود احمدی‌نژاد نخستین سفر خود را به ونزوئلا انجام داد.
تا آن زمان هوگو چاوز، رییس‌جمهور ونزوئلا پنج بار به ایران سفر کرده بود. ولی اولین سفر رییس‌جمهور وقت ایران به ونزوئلا موجب شد تا مرحله جدیدی از همکاری‌ها در بخش صنعت و معدن، بازرگانی، بانکی، کشاورزی، مسکن، نفت و انرژی میان دو کشور آغاز شود.
خبرگزاری موج گزارش داده تاکنون برگزاری شش اجلاس کمیسیون مشترک همکاری میان دو کشور و تشکیل کمیته هماهنگی و تنظیم اسناد جهت بررسی راهکارهای توسعه روابط فی‌مابین حاکی از روند رو به رشد و سطح بالای مراودات همه‌جانبه دو کشور است.
در راستای این دیدارها، اسناد فراوانی توسط روسای‌جمهور دو کشور در بخش‌های مختلف به امضا رسیده که می‌توان به امضای توافقنامه در زمینه‌های مختلف کشاورزی (تولید و کاشت برنج)، شیلات و آبزیان (کشت و پرورش میگو و همچنین احداث و راه اندازی ۱۰ مجتمع بزرگ کشت میگو)، مسکن (احداث ۱۰ هزار واحد مسکونی توسط ایران در ونزوئلا)، راه و ترابری (طراحی و احداث راه‌های جدید و راه‌اندازی خط پرواز مستقیم تهران- کاراکاس توسط شرکت هواپیمایی ماهان‌ایر)، انرژی (احداث نیروگاه برق)، محیط‌زیست (ایجاد شبکه سیستم تصفیه آب‌وفاضلاب)، تقویت ظرفیت‌های علمی و تکنولوژی (تولید واکسن برای مبارزه با بیماری‌ها)، بخش صنعت (تولید خودرو)، مالی (تشکیل مجمع عمومی صندوق مالی دو ملیتی)، گردشگری و همچنین آموزش‌وپرورش (آموزش نیروی انسانی متخصص در زمینه‌های مورد نیاز) اشاره کرد.


صادرات تکنولوژی از ایران به سرزمین چاوز

ممکن است تعجب کنید که با این وضعیت بیکاری و اشتغال در ایران چرا این همه پروژه و کارخانه در ونزوئلا توسط ایران احداث می‌شود. مهم‌ترین ویژگی همکاری صنعتی ایران با ونزوئلا انتقال تکنولوژی‌های نوین صنعتی از سوی ایران به ونزوئلاست. به برخی از این قراردادها که طی این مدت به امضا رسیدند در اینجا اشاره می‌کنیم:
* پروژه‌های مختلفی در زمینه عمران و مسکن توسط ایران در ونزوئلا آغاز و به بهره‌برداری رسیده است. این طرح‌ها که طی سفر سال گذشته احمدی‌نژاد از طریق ویدیو کنفرانس در شهرهای کاراکاس و سان کارلوس به بهره‌برداری رسید، شامل تحویل واحدهای مسکونی در سان کارلوس و آغاز عملیات ساخت شهرکی جدید با ظرفیت ۷۰۰ واحد مسکونی و ایجاد مجتمع‌های تولیدی و خدماتی از جمله درمانگاه، مدرسه و ایستگاه پلیس توسط پیمانکاران و متخصصان ایرانی است. این طرح‌ها با اعتبار ۵۱۸ میلیون دلار در ونزوئلا آغاز شده است.
* قرارداد ساخت خط تولید خودرو ایرانی در ونزوئلا و آغاز تولید تراکتورهای ایرانی و تحویل به کشاورزان ونزوئلایی که از سال ۲۰۰۶ آغاز شده است.
* ساخت کارخانه سیمان در استان لارا، تاسیس مجتمع‌های شکر، تاسیس شرکت مشترک قطعه‌سازی ادوات کشاورزی و تراکتور، تاسیس شرکت مشترک برای صنایع پایین‌دستی آلومینیوم، تولید ماشین‌آلات لبنیات، انتقال دانش فنی قطعات پلاستیک و ساخت کارخانجات مربوطه، ساخت کارخانه‌های ماشین ابزار و تولید ماشین‌های بازیافت.
* ایده بهره‌برداری از معادن در ونزوئلا که از پروژه‌های جدید همکاری میان دو کشور بوده و باعث خواهد شد همکاری‌های صنعتی و معدنی طرفین وارد مرحله جدیدی شود. در همین راستا سال گذشته سند تشکیل شرکت مشترک برای استخراج و اکتشاف مواد معدنی را وزیر صنایع و معادن جمهوری اسلامی ایران و وزیر صنایع پایه و معادن ونزوئلا به امضا رساندند.
* یکی از مهم‌ترین قراردادهای امضا شده بین دو طرف در سال‌های اخیر ساخت دو واحد مشترک متانول است. در حال حاضر هماهنگی مسایل حقوقی، مباحث مالیاتی و تعیین قیمت خوراک به عنوان برخی از کارهای در دست اقدام برای نهایی شدن اجرای این طرح مشترک متانول در حال پیگیری است. ارزش این سرمایه‌گذاری مشترک پتروشیمی ایران و ونزوئلا حدود ۵۰۰ میلیون دلار برآورد می‌شود.
* در سال ۱۳۸۶ بانک توسعه بین‌الملل با سرمایه‌گذاری بانک توسعه صادرات در کشور ونزوئلا تاسیس شد تا پشتوانه‌ای برای فعالیت‌های اقتصادی بین دو کشور باشد.
* در سال ۱۳۸۸ بانک مشترک ایران و ونزوئلا در تهران افتتاح شد.
* در سال ۱۳۸۸ طی سفر یک روزه محمود احمدی‌نژاد به ونزوئلا، ۱۲ سند همکاری به امضای روسای جمهور دو کشور رسید.
در این دیدار مسوولان کشاورزی ونزوئلا همکاری ایران در بخش دامپروری و احداث کشتارگاه‌های صنعتی از سوی متخصصان ایرانی را خواستار شدند.
* در سال ۲۰۰۶ استخراج نفت از سوی شرکت پتروپارس در نوار نفت رودخانه اورینوکوی ونزوئلا آغاز شد. قرارداد صدور خدمات فنی و مهندسی و مدیریت پالایشگاه تبدیل گاز به گاز مایع را وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران و وزیر انرژی و نفت ونزوئلا سال گذشته امضا کردند.
* برای اجرای پروژه‌های نفتی توسط دو طرف، شرکت مشترک پتروپارس ایران و شرکت ملی نفت ونزوئلا PDVSA تحت عنوان ونیروک در اسپانیا به ثبت رسیده است. یکی از اهداف تاسیس این شرکت جدید حضور در طرح‌های نفت و گاز آمریکای جنوبی و حوزه دریای کارائیب همچون کوبا، نیکاراگوئه و بولیوی بوده ضمن آنکه اخیرا مذاکراتی برای ساخت مخازن ذخیره‌سازی نفت و میعانات گازی در چین توسط این شرکت مشترک آغاز شده است.

* قرارداد ساخت دو واحد مشترک متانول. در حال حاضر هماهنگی مسایل حقوقی، مباحث مالیاتی و تعیین قیمت خوراک به عنوان برخی از کارهای در دست اقدام برای نهایی شدن اجرای این طرح مشترک متانول در حال پیگیری است. ارزش این سرمایه‌گذاری مشترک پتروشیمی ایران و ونزوئلا حدود ۵۰۰ میلیون دلار برآورد می‌شود.
* در حال حاضر برای ایجاد یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن ظرفیت مشترک پتروشیمی شرکت مشترک ایران و ونزوئلا ونیران تاسیس شده است ضمن آنکه پیش‌بینی می‌شود در این پروژه شرکت پتروشیمی بین‌الملل ایران ۴۹ درصد، سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی یک درصد، پکیون ونزوئلا ۴۹ درصد و شرکت سرمایه‌گذاری ونزوئلا (آی.پی.اچ.ال) یک درصد سهم داشته باشند.
* واگذاری طرح توسعه چند میدان نفتی و گازی به شرکت‌های ایران و سرمایه گذاری ونزوئلا در فاز ۱۲ میدان پارس جنوبی.
* ساخت پالایشگاه ۱۴۰ هزار بشکه‌ای نفت در منطقه حمص با مشارکت سوریه، ونزوئلا و ایران. پیش از این توافقی دو جانبه بین ایران و ونزوئلا برای ساخت این پالایشگاه توسط شرکت مشترک ونیروک (شرکت مشترک نفت ایران و ونزوئلا) انجام شده بود که در صورت نهایی شدن مذاکرات امکان ساخت این واحد پالایشگاهی فراهم خواهد شد.خوراک این واحد پالایشگاهی از ۲۰ درصد نفت‌خام سنگین صادراتی ایران، ۳۰ درصد نفت‌خام فوق سنگین ونزوئلا، ۲۵ درصد نفت‌خام سنگین سوریه و ۲۵ درصد نفت‌خام سبک سوریه تشکیل می‌شود که براساس برآوردهای اولیه به ۶/۲ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد.

* ساخت کارخانه تولید گاز مایع با ظرفیت ۱۰ میلیون تن در ونزوئلا، آموزش کارکنان صنایع نفت و گاز ونزوئلا، انتقال دانش فنی و خدمات مهندسی و خرید برخی از فرآورده‌های نفتی همچون بنزین هم از دیگر توافق‌های سال‌های اخیر دو کشور در بخش صنایع نفت و گاز به شمار می‌رود.
* در سال ۱۳۸۵ قراردادی برای ساخت چهار فروند نفتکش افراماکس بین شرکت‌های صدرا و یکی از کشتیرانی‌های ونزوئلا به ارزش تقریبی ۲۳۲ میلیون یورو امضا شد که ساخت این کشتی‌ها در بوشهر آغاز شده است.
* سال گذشته ایران و ونزوئلا یک تفاهمنامه در زمینه ایجاد شرکت مشترک کشتیرانی حمل نفت خام و فرآورده‌های نفتی امضا کردند.
* یادداشت تفاهم در راستای گسترش همکاری‌های علمی، فناوری و نوآوری میان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران و وزارت علوم و فناوری ونزوئلا در ۱۶ اسفندماه ۱۳۸۵ به امضا رسید. قرارداد مطالعات فنی اقتصادی بلوک نفتی آیوکوچوی ونزوئلا دیگر سند همکاری بود که مدیرعامل شرکت پتروپارس جمهوری اسلامی ایران و مدیرعامل شرکت‌ پی دی وی اس ای ونزوئلا سال گذشته امضا کردند.

مورالس، مردی از سرزمین کوکا، بولیوی‌
در ایران زیاد شناخته شده نیست. لااقل در حد چاوز همه نمی‌شناسندش؛ ما هم در اینجا به لحاظ حجم مطلب زیاد به قراردادها و… نمی‌پردازیم. وی رییس‌جمهور کشوری است که به تنهایی بخش عمده‌ای از کوکائین ایالات متحده را تامین می‌کند.

در واقع نقشی مشابه افغانستان در خاورمیانه را برای قاره آمریکا ایفا می‌کند. چند وقت پیش مورالس از حامیان اصلی خود که از کشاورزان تولیدکننده کوکائین هستند خواست که کمتر قاچاق کنند. بولیوی کشوری محصور در خشکی در مرکز آمریکای‌جنوبی است.

پایتخت آن لاپاز است. این کشور از شمال و شرق با برزیل، از جنوب با آرژانتین و پاراگوئه و از غرب با شیلی و پرو همجوار است. بولیوی پس از گویانا فقیرترین کشور آمریکای  جنوبی است، البته باید یادآوری کرد که بولیوی دارای دومین میدان گاز طبیعی در آمریکای جنوبی پس از ونزوئلاست. علاوه بر این، معرق ال موتون در استان سانتاکروز، ۷۰ درصد آهن و منیزیم دنیا را تامین می‌کند.

مورالس کمتر از چاوز به ایران آمده است اما ظاهرا این‌بار تصمیم گرفته که با چاوز رقابت جدی در رابطه با ایران داشته باشد.

به هر تقدیر هر جا که سود کشورمان در میان باشد، همه ایرانیان باید خوشحال باشند. اما آیا چراغ احداث کارخانه و پالایشگاه و… به خانه ایران با این وضعیت اشتغال رواتر از ونزوئلا و بولیوی نیست؟

————————————–

این مطلب در روزنامه جهان صنعت صفحه اول ، مورخ سه شنبه ۰۴ آبان ۱۳۸۹ در شماره: ۱۸۱۴  منتشر شد.

************************

بازتاب های این نوشته

[+] شفاف نیوز

  1. رضا
    26 اکتبر 2010 در 02:26 | #1

    با سلام

    یک نکته را فکر می کنم شما باید لحاظ کنید و آن این است آقای چاوز درست است حزب سوسیالیست دارد و … اما ایشان مسیحی هستند و مسئولین حرم امام رضا(ع) هم به همین دلیل به ایشان اجازه حضور دادند

  2. هادی مومنی
    26 اکتبر 2010 در 17:34 | #2

    سلام امیر هادی
    چطوری پسر « چاکرم م م م م م م » 🙂
    من چون سایت تو رو مثل همه سایت های دیگه از گول ریدر دنبال می کنم باید بگم تو خیلی بدشانسی بزرگی آوردی چون رو مطلب ۵ سال گذشت تو کلیک کردم دیدم از تو سایت بر داشتیش ظاهرا !! اما من تونستم متن رو از تو گوگل ریدر کپی کنم !! حالا من منتظر پیشنهادات مالی تو می مونم تا اگه دوست داشتی از ارسال اون متن به ممد بی خیال بشم. منتظر ایمیلت هستم. سبز و سلامت باشی داداش

    • امیرهادی انواری
      26 اکتبر 2010 در 21:38 | #3

      منو تهدید نکن هادی جان. میشناسی که منو… تهدید در مورد من نتیجه عکس میده. میتونسی خیلی دوستانمه ازم طلب قرض(نه حق السکوت) کنی.

  3. هادی مومنی
    27 اکتبر 2010 در 15:06 | #4

    امیر هادی تو دیگه زنده نمی مونی !! متن نوشته پر سوز و گدازت رو برای استادمون ارسال کردم 🙂 … باید حدس می زدی که من نمی تونستم زیاد منتظر پیشنهادات بمونم. قرررررررررررررربونت

    • امیرهادی انواری
      27 اکتبر 2010 در 15:10 | #5

      ۳۰۰ گل سرخ یک گل نصرانی/ ما را ز سر بریده می ترسانی؟

  1. بدون بازتاب