خانه > مطالب اصلی > پرونده ۵۰۰ اثر، سرقت آثار هنری و پارس آریان

پرونده ۵۰۰ اثر، سرقت آثار هنری و پارس آریان

در چهار قسمت قبل در جریان بازخوانی پرونده مشهور به «سرقت ۵۰۰ اثر» به بررسی تشکیلات «پارس آریان» پرداخته شد. ارتباط این تشکیلات با چهره های دولتی نظیر وزرای کابینه، برخی چهره هایی مطرح در پرونده های اقتصادی و… همچنین به بازخوانی صورت های مالی شرکت و نقاط مبهم آن نیز پرداخته شد. حال جمعبندی و قسمت پایانی به حضور تقدیم میشود. در صورت تمایل ، جهت مشاهده قسمت های قبل از پیوندهای زیر استفاده کنید.

 

 

علی اکبر امین تفرشی: در قسمت های قبل برخی از اعضای هیات مدیره شرکت «سرمایه گذاری پارس آریان» بررسی شدند. اما مدیرعامل شرکت؛ علی اکبر امین تفرشی، متولد شیراز و مدیرعامل شرکت.

پیرو وضعیت شرکت داری بانکی در مجموعه پاسارگاد، تفرشی طبیعتا در اکثر هیات مدیره شرکت های گروه عضو است یا بوده! از اینها که بگذریم چند نکته جالب توجه درباره او وجود دارد. اول عضویت او در هیات مدیره بورس اوراق بهادار تهران پس از روی کار آمدن روحانی. او از سال ۱۳۹۳ به عنوان نماینده گروه ارزش آفرینان پاسارگاد وارد هیات مدیره بورس میشود.[۱] شرکتی- گروه ارزش آفرینان پاسارگاد – که  هم اکنون نیز عضو هیات مدیره آن است.

به سال ۱۳۸۸ بازگردیم، اندکی پیش از خروج اسفندیار رحیم مشایی از سازمان میراث فرهنگی در تاریخ ۷ تیرماه ۱۳۸۸، شرکتی تحت عنوان « سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی و گردشگری ایران» تاسیس میشود. علی اکبر امین تفرشی، به نمایندگی از پارس آریان یکی از موسسان آن است، چهره دیگر میان موسسان که شاید آشناتر باشد، مهدی جهانگیری کوهشاهی، برادر اسحاق جهانگیری به نمایندگی از شرکتی به نام نارپ ایرانیان است. [۲] حال اینکه «نارپ ایرانیان» به شماره ثبت ۲۸۱۳۴۵ چیست و کیست موضوع این نوشته نیست!

دی ماه ۱۳۸۸، دیگر مشایی از سازمان رفته و بقائی جای او را گرفته است، شرکت جدیدی تاسیس میشود به نام « توسعه گردشگری آریا زیگوارت » اینجا هم مهدی جهانگیری حضور دارد، در سال ۱۳۹۰، امین تفرشی به نمایندگی از سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی و گردشگری ایران  در هیات مدیره آریا زیگورات حضور پیدا میکند![۳]

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

برای دیدن تصویر در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

حراج تهران: در قسمت اول اشاره مختصری به موضوع حراج تهران شد. بانک پاسارگاد از طریق پارس آریان، بعد از آن از طریق بازرگانی همقدمان و پس از آن به واسطه دو تن یعنی کباری و سعدی به فردی به نام «علی اسلامی بیدگلی» مرتبط است. اسلامی بیدگلی به نمایندگی از عظام رئیس هیات مدیره شرکتی به نام «توسعه گردشگری سبا نگار پردیسان» میشود، دو عضو دیگر «علیرضا سمیع آذر» و «سیدمحمد بهشتی» هستند.

حال هیات مدیره حراج هنر تهران از چه کسانی تشکیل شده است؟ پاسخ اینجاست: سمیع آذر، سید مسیح بهشتی (پسر سید محمد بهشتی) و یک فرد دیگر: «مرتضی کاظمی»

مرتضی کاظمی: در حدود ۱۳ شرکت و موسسه، موسس، عضو هیات امنا و هیات مدیره بوده است. از جمله در کنار پیروز حناچی-شهردار تهران، در بنیاد فرش رسام عربزاده[۴]، موزه موسیقی شهرآوا در کنار سیدمحمد بهشتی[۵]، کمک به توسعه فرهنگ و هنر، در کنار علی جنتی-وزیر ارشاد وقت[۶]، آتی سپهر توسعه آریا نوآور؛ شرکتی که بازرس آن «خسرو فتح اللهی» از مدیران عظام بوده است[۷]، هنر بان آپادانا، که رئیس هیات مدیره آن «محمدعلی زم» بوده[۸]، نرم افزاری پویامهر به همراه محمدرضا اسمعیلی[۹]-عضو سابق هیات مدیره خبرگزاری مهر[۱۰] و… مرتضی کاظمی به همراه عضو دیگر هیات مدیره حراج تهران یعنی سمیع آذر و پدر سیدمسیح بهشتی؛ سید محمد بهشتی شرکتی به نام «هنر فردا» نیز تاسیس کردند.[۱۱]

 

جمع بندی

یک) بر اساس آنچه در قسمت های قبل آمد، شرکتی تحت عنوان «سرمایه گذاری پارس آریان» – به عنوان شرکت مادر بانک پاسارگاد، تحت عنوان «مسئولیت اجتماعی» اقدام به خرید آثار هنری کرده تا به قول خود «موزه بانک پاسارگاد» را راه اندازی کند! در ادامه بنابر مصاحبه هایی که انجام شده است، ا غلامرضا نامی، مسئول خرید موزه بانک پاسارگاد، میگوید «نمیدانسته آثاری که برای بانک خریده است دزدی بوده اند» کدام آثار؟ آثاری که پیشتر سرقت آنها از موزه هنرهای معاصر تایید شده بود و دست بر قضا، نامی سالها در آنجا کار کرده است. آثار دزدی از گالری آریا سر در میاورد و نامی آنها را برای بانک پاسارگاد خریداری میکند.

از معدود-و شاید تنها- شناسنامه آثار هنری در اختیار بانک پاسارگاد

از معدود-و شاید تنها- شناسنامه آثار هنری در اختیار بانک پاسارگاد

ابهام اول اینجا شکل میگیرد: تشکیلات در جوابیه هایی که منتشر کرده است، متذکر شده تمامی آثار این موزه دارای شناسنامه معتبر هستند، اثر دزدی چطور شناسنامه داشته است؟

 

دو) حراج تهران را – که این روزها خبر آن و فروش برخی آثار در آن خبرساز شده است، چه کسانی اداره می کنند؟ در قسمت اول، درباره چگونگی شکل گیری این حراج،موسسان و گردانندگان آن و ارتباط این مجموعه با بانک پاسارگاد، موزه هنرهای معاصر-که آثار از آن به سرقت رفته و بعد از بانک پاسارگاد سر در آورده – عباس ایروانی (مشهور به حاج عباس) مدیر گروه قطعه سازی عظام رسیدیم.

ابهام دوم: تحقیقات زیادی در مورد رابطه «فرار مالیاتی» با «مسئولیت اجتماعی» انجام شده است، که محل بحث آن اینجا نیست. اما در این مورد خاص ابهام اینجاست: مجموعه بانک پاسارگاد حضور خود در بازار هنر را «مسئولیت اجتماعی» عنوان کرده است. تعریف مسئولیت اجتماعی یا CSR – Corporate Social Responsibility – تعریف مشخصی است. این مفهوم جدید در اقتصاد به این موضوع میپردازد که شرکت ها باید در مقابل جامعه و محیط زیستی که از آن سود کسب کردند مسئولیتی بر عهده بگیرند.

ظاهرا این مسئولیت باید برای مجموعه اقتصادی هزینه ایجاد کند. برای مثال شرکت خودرو سازی در کشوری، جهت فعالیت های محیط زیستی مبلغی را به عنوان کمک به NGO های محیط زیستی پرداخت کند، یا هزینه تحقیقات درباره یک گونه در حال انقراض را پرداخت کند. این فعالیت برای آن شرکت سودی در بر نخواهد داشت.

برای مشاهده شرح بیشتر روی تصویر کلیک کنید
برای مشاهده شرح بیشتر روی تصویر کلیک کنید

به ابهام بازگردیم، چطور است که «پارس آریان» در صورت مالی خود، خرید آثار هنری و موجودی آثار هنری را در ردیف سرمایه گذاری های کوتاه مدت خود یا دارایی ها آورده است؟

اشاره حسابرس به نحوه ارزیابی موجودی آثار هنری پرداخته است، به چه شکلی این آثار ارزش گذاری شدند؟

 

برای دیدن سند در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

برای دیدن سند در ابعاد بزرگتر روی آن کلیک کنید

 

برای مثال اگر اثر الف به مبلغ ۱۰ میلیون تومان بدوا توسط بانکی خریداری شود – از صاحب اثر یا از سارق- سپس این اثر به قیمت ۱۰۰ میلیون به یکی از وابستگان بانک فروخته شود و آن وابسته در نهایت اثر را در حراجی عرضه و بانک مجددا آن را ۱۰ میلیارد بخرد و در ادامه آن را در ردیف سرمایه گذاری یا دارایی های خود در صورت مالی قرار دهد، این پروسه چطور توسط حسابرس مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت؟

 

سه) دلیل حضور برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی که نام آنها پیشتر در پرونده های اقتصادی در مبطوعات مطرح شده است در جمع سهامداران شرکت پارس آریان چیست؟ ارتباط این مجموعه با چند واسطه، با چهره هایی نظیر مدلل ها، عظام و… چیست؟ آیا سهامداران از این شیوه در حضور تشکیلات پارس آریان در بازار هنر مطلع هستند؟

 

برای مشاهده شرح بیشتر روی تصویر کلیک کنید

برای مشاهده شرح بیشتر روی تصویر کلیک کنید

 

ابهام سوم: دلیل حضور اعضای هیات مدیره بانک پاسارگاد و شرکت پارس آریان در هیات مدیره های متعدد چیست؟ بارها مسئولان کشوری نسبت به «شرکت داری» بانک ها هشدار دادند، این همه شرکت با چه هدفی تشکیل شده است؟ همانطور که در قسمت های قبل آمده است، مدیران این تشکیلات در هیات مدیره شرکت هایی از: شرکت های دانش بنیان تهیه کننده دوربین های تشخیص چهره تا انرژی، آموزش و رسانه به چشم میخورد. چرا باید مدیران تشکیلات، هیات مدیره هایی ایجاد کنند که در آنها از وزیر تا آقازاده ها به چشم میخورند؟

 

[۱] : صورتجلسه هیئت مدیره مورخ ۱۴/۰۵/۱۳۹۳

[۲] : شماره نامه اداره ثبت: ۸۳۱۲/ث۸۸/۳۲

[۳] : صورتجلسه هیئت مدیره مورخ ۲۳/۵/۱۳۹۰

[۴] : صورتجلسه هیئت امنا مورخ ۱۷/۰۴/۱۳۹۸

[۵] : صورتجلسه هیئت امنا مورخ ۲۱/۰۶/۱۳۹۷

[۶] : صورتجلسه مجمع عمومی عادی بطور فوق العاده مورخ ۲۶/۰۷/۱۳۹۵

[۷] : صورتجلسه هیئت مدیره مورخ ۲۳/۱۱/۱۳۹۵

[۸] : شماره نامه اداره ثبت: ۱۳۹۴۳۰۴۰۰۹۰۱۰۰۰۳۶۸

[۹] : صورتجلسه هیئت مدیره مورخ ۰۳/۰۴/۱۳۹۶

[۱۰] : صورتجلسه مجمع عمومی عادی بطور فوق العاده مورخ ۲۰/۰۵/۱۳۹۷

[۱۱] : طبق اساسنامه بموجب مجوز شماره ۳۹۵۹۶۷/۹۷ مورخ ۱۵/۱۰/۱۳۹۷ حوزه وزارتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی